Drugi športi

Froome čustven po drugi osvojitvi Toura

Pariz, 28. 07. 2015 06.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Chris Froome je še drugič dobil Dirko po Franciji in se s tem zapisal v zgodovino kot prvi Britanec, ki mu je uspel tak dosežek. Po koncu parade po Elizejskih poljanah je bil izjemno čustven in zelo zgovoren.

Srečo in zadrževanje solz ob govoru na zmagovalnem odru sredi Elizejskih poljan je zamenjal bolj umirjen in energičen karakter v Keniji rojenega Chrisa Frooma. "Sreča, da sem si vse zapisal, drugače ne bi mogel izustit vseh besed," je povedal presrečni Britanec. Priprave na francosko pentljo so se začele že po lanskem padcu in posledično odstopu. Trdo delo je obrodilo sadove, zmaga pa je bila težja zaradi obrobnih dogodkov: "To je bil precej bolj zahteven Tour kot prejšnji. Naporno je bilo, zato je zmaga še boljša, saj smo premagali vse ovire na cesti in ob njej."

Tridesetletnik je dejal, da je dvom o končni zmagi občutil le na vrhu prvega klanca 20. etape, ki se je končala na slovitem L'Alpe d'Huezu: "Če bi Valverde in Quintana prišla s prednostjo na spust, bi bilo zelo kočljivo. Na srečo sem se jima uspel priključiti in ubraniti prednost."

Chris Froome je drugič osvojil prestižni Tour.
Chris Froome je drugič osvojil prestižni Tour. FOTO: Reuters
Poleg kolesarstva zdaj še otrok
Froome ni pozabil niti celotne ekipe Sky, brez katere si uspeha sploh ne zna predstavljati. "Nima ravno smisla, da na zmagovalnem odru nisem imel ob sebi moštvenih kolegov. Delali smo odlično. Druga etapa po Zelandiji je bila pomembnejša, kot se je sprva zdelo," je dejal Britanec in namignil na razplet etape, v kateri je najbližji konkurent Nairo Quintana zaradi močnega bočnega vetra in razbite glavnine izgubil skoraj minuto in pol.

Froome z ženo pričakuje prvega otroka, ki bo še dodatno oplemenitil njegovo življenje in uspešno sezono. Kaj pa prihodnost? "Nimam cilja osvojiti toliko in toliko dirk. Star sem 30 let in rad bi nadaljeval s kolesarjenjem, če bo telo dopuščalo. Iz svoje kariere hočem izstisniti čim več," je še povedal nasmejani Britanec in napovedal nov naskok na vrh najprestižnejše kolesarske dirke na svetu.

Chris Froome
Chris Froome FOTO: Reuters
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Šalabajsi
28. 07. 2015 12.25
+1
Hecen je tale tour...najprej eden zmaguje, potem ugotovijo da ni BIO in da je šprican, potem drugi zmaguje pa je spet šprican, pa tretji...na koncu so vsi špricani, sam vprašanje za koliko let prikrijejo....
numlk
28. 07. 2015 11.14
+1
Dandanes so dopingirani vsi. Eni bolj eni manj. Enim najdejo takoj, drugim pač ne. Dejstvo je da normalno človeško telo takšnega napora brez poživil ne zdrži. Pa naj bo še toliko treningov in priprav, normalno človeško telo enostavno ni ustvarjeno za takšne napore. Je pa Froom povedal iz srca in iskreno, da si vsi v ekipi bolj zaslužijo tole rumeno majico, kot pa on.
Winsu2
28. 07. 2015 11.58
+0
Ma jst bi vsem dovolil jemat doping to kar vozijo ti kolesarji je res nečloveški napor! Sem gledal toure kako so se na kolesu z 20 na uro vzpenjali na strm klanec in vsaka jim čast!
mikmik 2
28. 07. 2015 09.01
+0
Saj mu bodo itak čez kakih 10let vse pibrali, k bodo nasli nekaj nedovoljenega.
Sputnik
28. 07. 2015 06.38
-13
a res kdo gleda tipom v rit ko vozijo kolo? zakaj je bil čustven? ker bo lahko zmanjšal doze regenerativnih substanc?