Drugi športi

FOTO: Tudi v Celju so se poslovili od Iztoka Puca

Celje, 05. 11. 2011 20.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ljubitelji športa so se v osrednji celjski dvorani Zlatorog poslovili od velikana slovenskega in mednarodnega rokometa Iztoka Puca, izkupiček od dobrodelnega spektakla v višini 15.200 evrov pa so prireditelji namenili Pucovi ženi Jasenki in sinu Borutu.

Iztok Puc je bil pravi "unikum" v mednarodnem svetu rokometa, v silno uspešni igralski karieri je bil član nekdanje jugoslovanske, po njenem razpadu pa še hrvaške in slovenske reprezentance. Z vsemi tremi je nastopil na olimpijskih igrah: z jugoslovansko izbrano vrsto je v Seulu leta 1988 osvojil odličje bronastega, s hrvaško v Atlanti leta 1996 zlatega leska, s slovensko reprezentanco pa je v Sydneyju leta 2000 zasedel osmo mesto.

V dolgoletni klubski karieri je igral za Šoštanj, Borac iz Banjaluke, Zagreb, Celje Pivovarno Laško in Prule 67. Največje uspehe na klubskem področju je dosegel v majici Zagreba, z njim je dvakrat osvojil ligo prvakov, s Celjem pa trikrat igral v polfinalu najbolj imenitnega tekmovanja na stari celini.

Velika večina njegovih nekdanjih soigralcev na reprezentančnem in klubskem prizorišču se je danes zbrala v Celju. V prvi tekmi je slovenska olimpijska reprezentanca iz Sydneyja premagala hrvaško olimpijsko reprezentanco iz Atlante z 29:25 (14:13), v drugi tekmi pa je zdajšnja slovenska izbrana vrsta, ki se je v minulih dneh - v okviru tedna Evropske rokometne zveze (EHF) - pripravljala na Rogli, ugnala Celje Pivovarno Laško s 35:32 (18:17).

Dobrodelne tekme sta se udeležila tudi Iztokova žena Jasenka in sin Borut.
Dobrodelne tekme sta se udeležila tudi Iztokova žena Jasenka in sin Borut. FOTO: Damjan Žibert

Na obeh današnjih tekmah končni razplet ni bil v ospredju, prireditev je - po zaslugi glavnih pobudnikov Dragane Jusupović in Rolanda Pušnika - imela humanitaren pridih. Dobrodelni rokometni spektakel se je začel s pesmijo Ne mine dan Pucovega prijatelja Zorana Predina, ki je pel tudi na četrtkovem pogrebu v Zagrebu, vmes pa je bil bogat program: med tekmama nekdanje slovenske zasedbe iz Sydneyja in hrvaške iz Atlante ter Slovenije in Celja Pivovarne Laško je imel govor Pucov dober prijatelj in nekdanji soigralec Uroš Šerbec, ob tem pa so pripravili tudi dražbo za drese francoskega superzvezdnika Nikole Karabatića (zanj so iztržili 200 evrov), njegovega klubskega soigralca pri francoskem Montpellierju Vida Kavtičnika (70 evrov) in igralca nemškega HSV Renata Vugrinca (50 evrov). Celotna prireditev v spomin na Puca, kjer se je zbralo več kot 4000 gledalcev, se končala z zatemnitvijo dvorane.

"Iztok je bil velik igralec, velik človek. V izjemno čast si štejem, da sem bil njegov kapetan v Celju in tudi pet let njegov sostanovalec na pripravah ter potovanjih. Bil je zelo predan rokometu, vselej je imel najvišje cilje, ki jih je večinoma tudi dosegel, brezkompromisen borec. Po drugi strani pa je bil tudi zelo tenkočuten in čustven človek, zelo preprost pod to 'zvezdniško' preobleko in navezan na svojo družino. Bil je vrhunski rokometaš, a svoje športne cilje je vedno podredil ekipnemu uspehu. V tej smeri je naredil vse, kar je bilo v njegovi moči, ob njem smo tudi mi postali boljši rokometaši. Bil je igralec, ki je rokometu dal širino in novo dimenzijo, svoje znanje pa je nesebično prenašal na soigralce in vsako ekipo, od Borca do Prul, naredil boljšo," je o Pucu dejal Šerbec.

Za slovensko izbrano vrsto iz Sydneyja, ki jo je vodil Leopold Jeras, so na današnji dobrodelni tekmi nastopili David Imperl, Rolando Pušnik, Beno Lapajne, Branko Bedekovič, Tettey Banfro, Gregor Cvijić, Zoran Jovičić, Andrej Kastelic, Jani Likavec, Zoran Lubej, Roman Pungartnik, Tomaž Tomšič, Roman Šavrič in Šerbec, za hrvaško iz Atlante pa Božidar Jović, Vladimir Šujster, Valner Franković, Zlatko Saračević, Bruno Gudelj, Vladimir Jelčić, Zvonimir Bilić, Nenad Kljaić, Ivica Obrvan, Vladimir Vujović, Valter Matošević in Patrik Čavar.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ardi20
06. 11. 2011 23.08
nočem bit zde neki pametn sam žena od puca se je pa tak obnašala koda je na kaki veselici, dobre volje , men se je tak zdel učer na tekmi pa še na slikah se vidi:(
lovro00
06. 11. 2011 12.11
Žal je odšel prehitro, bil je velik igralec vendar menim, da je premelo tekem odigral za svojo pravo domovinu. Vpliv žene in njene familije je bil očitno prevelik tako, je nazaj domov prišel žal že kot napol odslužen igralec z polno poškodb... S tem bo negdo našel v tem komentarju preveč uključevanja nacionalnih vrednot, vendar menim, da je žal dal Slovneskemu rokometu le delček svojega razkošnega talenta.
Laporcan
06. 11. 2011 11.48
Res lepa tekma je bila v Zlatorogu. Nekateri igralci so pokazali, da še niso za v staro šaro in so živ dokaz, da legende res živijo večno. Izpostavil bi Saračevića, katerega sem spremljal že v rani mladosti in ugotovil, da ima še zmeraj tisto nekaj, kar mu daje pridih legende. Bombo v izmetu, gibčnost, tehnično dovršenost in smisel za humanitarnost. V nekaj potezah je poklonil žogo nasprotnikom, če jih lahko tako sploh imenujem, kajti bili so eno, ena reprezentanca, tista, ki si je vzela čas in se poklonila največji legendi in igralcu rokometa v Sloveniji, torej Iztoku Pucu. Nikoli ne bom pozabil besed Uroša Šerbca, ki jih je na ganljiv način predstavil publiki. Pa še zadnje predstavitve življenja Puca, ki so ga prikazali na velikem zaslonu. In še nenazadnje, prizor, ki bi si ga morali ogledati vsi '' navijači'' in ostali gledalci, si se imajo za prave, tiste s srcem, in ne z nekimi geografsko-političnimi načeli. Ko je Milovanovič rekel, da se ga naj poklonimo z minuto molka, je dvorana dobesedno obstala, utihnila, slišalo se ni ničesar, ampak res ničesar, popolna tišina, tišina, ki je dala jasno vedeti, da smo se poslovili od rokometaša z zlatimi črkami, rokometaša, ki je združil vse gledalce ne glede na razna prepričanja v duhu, ki ga ne bomo nikoli pozabili. Iztok Puc, slava ti!
chema
06. 11. 2011 11.07
bil je strah in trepet vseh golmanov.tega se dobro spomonjam kako je rešetal mreže.res bil je izvrsetn rokometaš in človek.Ter lepa gesta Celja
direkt.na.nos
06. 11. 2011 10.30
Res čudovita gesta za Velikana rokometa, kot je bil Iztok. Hvala, Dragani, Rolandu in vsem, ki ste izpeljali ta spektakel od ideje, do nepozabnega spominsko-humanitarnega večera v Zlatorogu. Žal pa ostaja tudi grenak priokus. Zbranih je bilo 15.200 €. Ob podatku, da nas je bilo v Zlatorogu 4000 je jasno, da bi od kart moralo biti 20.000 €. Vsi od direktorjev, športnikov, takšnih in drugačnih V.I.P. gostov in vseh ostalih smrtnikov, nastopajočih, ne bi nihče smel biti v dvorani brez karte za 5 €. Gre za humanitarno gesto in pomoč Iztokovi družini. Očitno nas je večina domov odšla z izjemnimi spomini spektakla v Iztokov spomin,nekaj pa s polnimi žepi. Iztok hvala ti in počivaj v miru.
yasny
06. 11. 2011 09.55
Govorilo se je, da naj bi bil pokopan v Velenju, kjer je pokopana njegova mama. Ne razumem pa, če so rekli, da je bilo 4000 ljudi, zbrali pa so cca. 15.000€...kje pa je razlika 5.000€? 5€ bi pa ja lahko dali, ne pa da so zastonj delili vstopnice. Jasenka in Borut sta bila ves čas na svojih sedežih na VIP tribuni, ostali VIP-ovci pa so uživala v zaodrju VIP prostora.
lisec3
06. 11. 2011 09.37
ne vem zakaj ni pokopan v Šoštanju. Nikjer nosem opazil malo več živjenjepisa. Zakaj je šel v Borac?(ljubezen) kdo je bil njegov tast?(takrat eden boljših rokometašev na svetu) itd. Miro Požun je bil pa prvi učitelj, ki ga je res izpopolnil se ga še spomnite?
breivik
06. 11. 2011 09.18
Janković ni imel na tej spominski prireditvi kaj iskat!!!!Iz njegovega klovnovskega nasmeha žari pohlep po oblasti in denarju.
135kmh
06. 11. 2011 09.07
evasle
06. 11. 2011 08.58
Puc je bil vsekakor eden od najboljših slovenskih rokometašev in dober človek, kar dokazuje množica športnikov, ki so ga ohranili v lepem spominu. Res škoda, da mu je bolezen skrajšala njegovo življenjsko pot.
Sloncek_boncek
06. 11. 2011 08.22
Edini, ki je v dvorani prejel žvižge ob predstavitvi je bil Z. Jankovič .. čez Trojene je šel .. pogumno Zoki, pogumno!
vlak
06. 11. 2011 08.16
Bil je preprost človek in upam,da mu je tudi tam med oblake leo,čeprav je bil premlad,da bi zapustil ta svet.
Tonček Balonček
06. 11. 2011 07.51
Naj mu bo lahka zemljica na Mirogoju!
vsnsvt
06. 11. 2011 07.48
Vsi mladiči, ki ne veste kdo je bil Iztok Puc, prosim da raje ne komentirate in se ne sramotite!!! Iztok je bil najboljši rokometaš in čudovit človek in si zasluži vse poklone, ki smo mu jih namenili.. *
gabti
06. 11. 2011 07.16
...DONDE.Vid se ti,da pojma nimeš o rokometu,ne o tem kdo je bil IZTOK PUC!!!Rajš se vzrži takih butastih komentarjev,pa pejt si torbo za v šolo pripravit.Pol pa hit čokolino pojest pa spat.
1kapljica
06. 11. 2011 07.08
Jao "donde"... IQ maš enak sobni temperaturi, a?
Love2XLR8
06. 11. 2011 02.20
lepo je bilo, sploh Saračevič je izvajal super fore :) lepo je biti na tekmi, ker se ploska obema ekipama, ne glede na to kaj naredita
thanilche
06. 11. 2011 02.12
@Panekdo: Zgleda da si premlad, Puc je svoj cas bil en najbolsih rokometasev na svetu! Pa ko berem ene komentarje mi kr slabo pride! Kaksen hrvat neki, *.? Biu je slovenc, nas, tu rojen!!!
ege20
06. 11. 2011 01.51
kj sploh komentirate če ne weste kdo je biu PUC !??..berm komentarje : "kdo je ta ustaš ? "..pa da te ni sram eii..če ne gledaš rokometa bod rajš tih !
IQ150
06. 11. 2011 01.08
Glede na komentarje (ne vse) bi vam vsem odvzel volilno pravico (tisti, ki ste sploh dovolj stari). 24ur: a bi se dalo prosim uredit, da morajo biti profili poimenski, ker te forumi so sramota za katerikoli narod. Ni čudno, da gre vse v *...