Drugi športi

FOTO: Slovenski kolesarji neuspešni na kraljevski etapi, Machadu rumena majica

Slovenska Bistrica, 21. 06. 2014 17.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski kolesarji so v kraljevski etapi dirke po Sloveniji s ciljem na Treh kraljih doživeli poraz, saj jih ni bilo med najboljšimi. Etapo je dobil Italijan Francesco Biongiorno, ki je imel v zaključku več moži od Portugalca Tiaga Machada, ki je prevzel skupno vodstvo.

Tretje mesto je zasedel Ilnur Zakarin. Pred etapo je bil glavni slovenski adut Kristijan Koren (Cannondale), ki se je boril po svojih najboljših močeh, toda najboljših treh ni mogel ogroziti. Z zaostankom 41 sekund je zasedel sedmo mesto, 11. je bil Jure Golčer (+0:56).

Sodeč po tradiciji, je letošnja dirka po Sloveniji odločena. Velika senzacija bi bila, če bi zadnja etapa spremenila skupni vrstni red, čeprav bo nekoliko težja, kot je bila v prejšnjih letih. Vseeno pa 28-letni Tiago Machado, ki je sicer specialist za gorske etape, a zmage na večdnevnih dirkah nima, in njegova ekipa, za katero vozi tudi Blaž Jarc, ne bi smela imeti večjih težav, da Portugalca tudi v Novo mesto pripelje v rumeni majici.

Na to je danes malo računal tudi Koren, ki je po dveh etapah ostal edini Slovenec z realno možnostjo zmagati, a izkazalo se je, da je imel premalo pomoči, da bi lahko zabeležil boljši izid, kot je bilo šesto mesto. "Hitro se je izkazalo, da Orica GreenEdge ne bo branila skupnega vodstva. Zato smo mi prevzeli nadzor nad dirko. Na vzponu na Tinje sem spustil ubežnike, vozil svoj ritem, na zaključnem vzponu pa sem imel premalo pomoči, da bi ujel tri ubežnike. Pač nisem najboljši v vožnji na klanec, zato tudi nisem razočaran, mogoče so nekateri pričakovali preveč. Sem pa zelo zadovoljen s formo, z mislimi pa tudi že na francoskih cestah," ni bil razočaran Primorec.

Tiago Machado
Tiago Machado FOTO: Miro Majcen

Od Slovencev je 192 kilometrov etapa od Rogaške Slatine še največ prinesla tekmovalcu Adrie Mobila Klemnu Štimulaku. Štajerec v dolenjski ekipi je bil član ubežne skupine, ki je na začetku štela šest kolesarjev (imeli so že več kot šest minut prednosti), v vznožju zaključnega vzpona, ko jih je skupina ujela, pa le še tri. Dobil je vse tri gorske cilje, kar mu je tudi zagotovilo pikčasto majico.

Štimulak je v zadnjem delu etape popustil, šele takrat pa je svojo dirko začel 23-letni Francesco Bongiorno: "V glavnem sem se držal Machada in to je bila zmagovalna poteza. V zaključku sem imel zato več moči od njega in prišel do svoje prve zmage v karieri. Zmage v skupnem seštevku pa ne bom napadel, v kronometru sem preveč zaostal, da bi imel za to realne možnosti."

Izidi:
1. Francesco Bongiorno (Ita/Bardiani) 5:09:17
2. Tiago Machado (Por/NetApp Endura) + 0:01
3. Ilnur Zakarin (Rus/ Rusvelo) 0:07
4. Matteo Rabotini (Ita/Neri Sottoli) 0:27
5. Simon Yates (VBr/Orica GreenEdge) 0:41
6. Emanuele Sella (Ita/Androni Giocattoli)
7. Kristijan Koren (Slo) isti čas
8. Damiano Caruso (Ita/Cannondale) 0:44
9. Angelo Pagani (Ita/Bardiani) isti čas
10. Eliot Lietaer (Bel/Top Sport Vlaandern) 0:56
11. Jure Golčer (Slo/reprezentanca Slovenije) isti čas
...
16. Rado Rogina (Hrv/Adria Mobil) 1:44
21. Primož Roglič (Slo/Adria Mobil) 4:08
33. Domen Novak (Slo/Adria Mobil) 7:29
34. Luka Pibernik (Slo/Radenska) isti čas
35. Jan Polanc (Slo/Lampre) 7:33

- skupni vrstni red:
1. Tiago Machado (Por/NetApp Endura) 9:20:43
2. Ilnur Zakarin (Rus/Rusvelo) + 0:23
3. Matteo Rabotini (Ita/Neri Sottoli) 0:33
4. Kristijan Koren (Slo/Cannondale) 0:36
5. Francesco Bongiorno (Ita/Bardiani) 0:37
6. Damiano Caruso (Ita/Cannondale) 0:52
7. Simon Yates (VBr/Orica GreenEdge) 0:56
8. Eliot Lietaer (Bel/Top Sport Vlaandern) 1:10
9. Jure Golčer (Slo/reprezentanca Slovenije) 1:27
10. Artem Ovečkin (Rus/Rusvelo) 1:37

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

murate
21. 06. 2014 20.13
+3
Za popularnost nekega športa je pomembno,da imaš na domači prireditvi možnost zmagat.Smučanje ,skoki,judo,streljanje ,nogomet hokej ....privabi bistveno več gledalcev in sponzorjev v kolikor je na domači tekmi v igri za zmago domačin.Se pravi,da je organizator naredil katastrofalno napako ,ker trasa dirke ne nudi našim fantom možnosti zmage.Žal tako je to.
blef
22. 06. 2014 07.44
-1