Drugi športi

FOTO: Novozelandci ubranili naslov svetovnih prvakov v ragbiju

London, 31. 10. 2015 19.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ragbi reprezentanca Nove Zelandije je na svetovnem prvenstvu v Angliji ubranila naslov prvakov z zadnjega tekmovanja. V velikem finalu je v Londonu danes premagala Avstralijo s 34:17. Bron so si že v petek po zmagi nad Argentino priborili Južnoafričani.

V velikem finalu je v Londonu novozelandska ekipa premagala Avstralijo s 34:17. Bron so si že v petek po zmagi nad Argentino priborili Južnoafričani. Avstralci ostajajo pri dveh naslovih; leta 1991 so v finalu ugnali Anglijo, leta 1999 pa Francijo. Imajo pa še dva finalna poraza, ob letošnjem še tistega iz leta 2003 proti Angliji. Novozelandci so bili danes v svojem četrtem finalu, izgubili so le pred 20 leti proti JAR.

Novozelandski junak je bil Dan Carter, ki je v tekmi, za katero je že prej napovedal, da bo zanj zadnja za izbrano vrsto, zbral 19 točk. Avstralci so bili enakovreden tekmec le v prvem delu prvega polčasa, pred nadaljevanjem pa so si igralci v črnem priigrali prednost 21:3, ki so jo nato brez težav tudi zadržali.

"Nadvse sem ponosen na fante. Prepričan pa sem, da so tudi Avstralci pustili srce na igrišču, zato pohvala tudi njim. Seveda pa je to res najlepši način, kako končati prvenstvo. Če bi pisali scenarij, si ne bi mogli želeti boljšega. Prav gotovo bomo vse skupaj še ustrezno proslavili," je bil po uspehu navdušen trener mož v črnem Steve Hansen.

Novozelandci se veselijo novega naslova svetovnih prvakov.
Novozelandci se veselijo novega naslova svetovnih prvakov. FOTO: Reuters

Po finalu so bili seveda najbolj zadovoljni kiviji, nekoliko manj Avstralci, še bistveno manj pa Angleži. Od prvenstva so pričakovali veliko, dobili pa malo - vsaj po tekmovalni plati, saj je njihova reprezentanca precej presenetljivo izpadla že po predtekmovanju, tako da so lahko veličastno ragbi svetišče, stadion Twickenham, z veliko večjim veseljem obiskovali predvsem navijači ekip z južne poloble - Nove Zelandije, Avstralije, Južnoafriške republike in Argentine, ki so si priborile polfinale, brez medalje pa so ostali Argentinci.

Angležem je tako v tolažbo ostalo le nekaj rekordov in denarja; pred finalom je prvi mož krovne zveze Bernard Lapasset razkril, da bo šesttedensko tekmovanje prineslo 210 milijonov evrov dobička. Prodali so kar 2,4 milijona vstopnic oziroma 97 odstotkov vseh, ki so bile na voljo, kar je tudi rekorden dosežek, prejšnjega so imeli Francozi leta 2007 s 93 odstotki prodanih kart.

Nekaj sredstev, ki so se nakopičila na Twickenhamu in okolici v zadnjih tednih, bodo ekipe dobile nazaj. Zveza bo, kot je dejal njen izvršni direktor Brett Gosper, najboljšim desetim na svetu v naslednjih petih letih razdelila 12 milijonov evrov, naslednjih deset pa si bo razdelilo osem milijonov evrov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113089
01. 11. 2015 10.34
+1
Bravo zemoti! Naj jači smo!
Iniesta
01. 11. 2015 10.03
+1
Bravo za All blackse!