Drugi športi

FOTO in VIDEO: Dež krojil dirko na Gorjancih in za zmagovalca okronal dirkača v starodobniku

Ljubljana, 19. 06. 2016 12.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
B.G./U.Z./STA
Komentarji
3

Na mednarodni gorsko-hitrostni dirki Gorjanci 2016 je nekoliko presenetljivo zmagal Italijan Stefano Di Fulvio. A na vrstni red je vplivalo tudi vreme, saj je v drugi vožnji dež namočil progo in preprečil najboljšim možnost za skupni uspeh.

Na Gorjancih so danes brneli dirkalniki in ostala tekmovalna vozila - potekala je namreč tradicionalna in legendarna gorsko hitrostna dirka Gorjanci 2016.

Gre za tekmovanje z zavidljivo zgodovino. Prvo avtomobilsko gorsko dirko na Gorjancih so namreč izvedli že davnega 17. junija 1951.

V prvi vožnji, ki je minila brez dežja, je zmagal slovenski dirkač Patrik Zajelšnik s prototipom Normo M20F. Njegov čas 1:38,88 je pomenil tudi najboljši dosežek na progi, upoštevajoč novo šikano, bil pa je le 53 stotink počasnejši od starega rekorda proge. V drugi vožnji so imeli nato tekmovalci z začetka startnega seznama prednost, saj je pozneje dež namočil celotno traso proge, tako da so bili vsi precej počasnejši.

Skupni zmagovalec dirke GHD Gorjanci 2016 je tako presenetljivo postal Italijan Stefano Di Fulvio, ki vozi starodobni Osellin prototip. Čeh Vaclav Janik (Norma M20FC) je na koncu zaostal pet sekund, Zajelšnik pa je padel na skupno sedmo mesto, kar pa je bila še vedno najboljša slovenska uvrstitev. Peter Marc (Mitsubishi Lancer IX) je bil skupno 14., Aleš Prek (Honda Civic type R) pa 17. Zadnja stopnička zmagovalnega odra je pripadla Italijanu Federicu Liberju (Gloria C8P - EVO), četrti je bil Avstrijec Karl Schagerl (VW Golf Rallye TFSI-R), peti pa Čeh Petr Trnka (Norma M20FC).

Gorsko hitrostna dirka Gorjanci 2016 - 2
Gorsko hitrostna dirka Gorjanci 2016 - 2 FOTO: DolenjskaNews

Kot pravijo v Avto športnem društvu SA - I, gorsko hitrostna avtomobilska dirka na Gorjance velja za eno iz med zibelk avtomobilskega športa na slovenskih cestah. Leta 1969 se je dirka pričela vračati v redne koledarje dirk, ko je bila proga dolga 6,8 kilometra, podprlo pa jo je domače avtomobilsko podjetje IMV. Dve leti kasneje, ko so progo skrajšali za 400 metrov je že bila v koledarju prvega državnega gorskega prvenstva v takratni Jugoslaviji. Zadnjič je bila izpeljana leta 1972, leto kasneje pa je bilo cestno dirkanje v Sloveniji zaradi tragičnih dogodkov v Kamniku in Škofji Loki prepovedano.

Za vrsto let je dirka izginila s prizorišča. Obudili so jo ponovno v začetku devetdesetih, takrat že kot tekmovanje državnega prvenstva nove, samostojne države Slovenije. Takrat je dirka doživela svoje najbolj zvezdne trenutke, tudi z močno mednarodno udeležbo, nato pa je po izvedbi v letu 2008 ponovno za dve leti izginila iz koledarja. Že leta 2011 so jo ponovno obudili, od leta 2012 pa je organizator AŠD SA - I.

Trasa dirke, ki je od samih začetkov potekala po magistralni cesti iz Novega mesta čez Gorjance proti Metliki, je doživela kar nekaj sprememb. Najbolj očitne so bile večkratne spremembe same dolžine proge od prvotnih 6,8 kilometrov so jo večkrat krajšali. Prav tako se je s časom izboljševala tudi podlaga. Prav ta je bila v zadnjih letih najbolj kritiziran del tekmovanja, a to se je že lani bistveno popravilo.

Na gorski dirki na Gorjance so tekmovali in tudi zmagovali mnogi znani vozniki iz nekdanje Jugoslavije, kot tudi iz Slovenije in tujine. Tistim z nekoliko daljšim dirkaškim spominom pridejo na um imena, kot so Dušan Djaniš, Aleš Pušnik, Dušan Kermavner, Alojz Pavlič, Drago Regvart, Mladen Gluhak, Jovica Palikovič, Robert Lang, leta kasneje pa so navduševali Stojan Pirjevec, Slavko Dekleva, Matjaž Tomlje, Mišel Zupančič in še mnogi drugi. V novejšem času so gledalce navduševali Samo Valant, Igor Dekleva, Milan Bubnič, Vladimir Stankovič, med tujci pa predvsem Jaroslav Krajči, Walter Leitgeb, Herman Waldy, Marietto Nalon in ostali, še spomine obujajo organizatorji dirke.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vinc46
19. 06. 2016 19.44
zakon ampak zal slabo vreme...
User416781
19. 06. 2016 17.27
Od kje sploh pridejo na Gorjance vsa ta vozila...?
TRIPLANE
19. 06. 2016 13.26
+2
slike so ba slaba kvaliteta, PRO plllus