Drugi športi

Formula 1 brez Ferrarija? Če rdečim spremembe, načrtovane za leto 2021, ne bodo ustrezale, bodo izstopili

Maranello, 03. 11. 2017 11.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prihodnost formule 1 bo tudi po letu 2021 verjetno takšna kot v nekaj zadnjih sezonah: v krovni avtomobilistični zvezi (Fia) so predstavili smernice za prihodnost tega tekmovanja, na področju motorjev predvidoma ostajajo v okvirih hibridnih šestvaljnikov. A ta prihodnost bi kaj lahko imela tudi luknjo. Legendarno moštvo Ferrari namreč grozi z izstopom, če spremembe ne bodo šle v pravo smer.

Sebastian Vettel je bil dolgo časa v najboljšem položaju za osvojitev naslova svetovnega prvaka, a ga je v drugem delu sezone prevečkrat na cedilu pustila tehnika.
Sebastian Vettel je bil dolgo časa v najboljšem položaju za osvojitev naslova svetovnega prvaka, a ga je v drugem delu sezone prevečkrat na cedilu pustila tehnika. FOTO: AP

Na sestanku v Parizu, kjer so vodilni pri krovno avtomobilistični zvezi (FIA) gostili vodstvo formule 1 in člane ekip, so se dogovorili, da bodo skušali zmanjšati stroške proizvodnje motorjev. Ti bodo v osnovi ostali takšni kot so zdaj (1,6-litrski turbo motorji s hibridnim sistemom), zanimivo pa je, da bo Fia v prihodnosti skušala poskrbeti za bolj dirkaški zvok oziroma za več hrupa. Ta del dogovora je verjetno tudi posledica raziskave med navijači, ti pa so se pritoževali, da so motorji elitnega dirkaškega razreda pretihi. V smernice so tako zapisali, da bodo v prihodnosti motorji dirkalnikov "preprostejši, cenejši in glasnejši". Skušali bodo tudi povečati možnost dobave motornih enot posameznih proizvajalcev več ekipam, s čimer bi povečali konkurenčnost in obenem omogočili vstop v tekmovanje še kakšni ekipi, ki nima sredstev za razvoj lastnih pogonskih enot.

"Na več sestankih bomo zdaj skušali vključiti vse, ki jih ta tema zanima, upamo, da bomo dobro sodelovali," so po sestanku sporočili iz Fie. Kot je pojasnil direktor za področje motošporta pri formuli 1, nekdanji vodja ekipe v tekmovanju Ross Brawn, so te smernice posledica predlogov ekip in vodij moštev formule 1, ki jih zanima prihodnost njihovega športa. 

Si lahko predstavljate Formulo 1 brez Ferrarija?
Si lahko predstavljate Formulo 1 brez Ferrarija? FOTO: AP

Ferrari grozi
Seveda pa se z inovativnimi idejami o prihodnosti kraljice motošporta ne strinjajo vsi. Tako so iz Maranella, ki je sedež moštva Ferrari sporočili, da lahko leta 2021, ko so načrtovane te spremembe, tudi izstopijo iz svetovnega prvenstva Formule 1. "Liberty Group (lastniki prvenstva F1, op. p.) imajo dobre namere, ena iz med njih je zmanjševanje stroškov. Z nekaterimi predlogi, pa se enostavno ne strinjamo, predvsem s predlogi o novih pogonskih agregatih. Če pogledamo načrt našega podjetja in ideje lastnikov Formule 1, se za leto 2021 najini poti zelo razlikujeta. Da bom popolnoma jasen, če ne bomo našli rešitev, ki bodo ustrezali Ferraiju kot blagovni znamki in rešitev, ki bi Ferrari ohranili kot unikatno moštvo, potem se Ferrari te igre ne bo igral," je bil po zasedanju v Parizu odločen predsednik rdečih iz Maranella Sergio Marchionne. Ferrari je sicer edino moštvo, ki v prvenstvu Formule 1 nastopa od samega začetka. Je hkrati tudi najuspešnejše moštvo vseh časov, saj se lahko pohvali s 16 konstruktorskimi naslov, 15 naslovi svetovnega prvaka in 227 zmagami. In prav zaradi zgodovinskega vidika, imajo v svetu Formule 1 poseben status, ki pa bi se lahko z novimi pravili končal. Rdeči tako ali tako že nekaj let niso več tako uspešni. Zadnji naslov jim je leta 2008 privozil Kimi Räikkönen. Letos je sicer kazalo, da bi lahko ta uspeh ponovil Sebastian Vettel, a je poskočni konjiček v drugem delu sezone povsem popustil in prvak je še četrtič v karieri dve dirki pred koncem postal Lewis Hamilton

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

felix59 drugič
03. 11. 2017 19.50
-2
Končno , kar naj gre , sedaj je čas za Zastavo !!!
nebel
03. 11. 2017 19.16
+5
So lepo povedali motoristi, da malce nevarnega prerivanja in izzivanja ustvari pri gledalcih potrebno napetost, zato njihova poularnost raste , F1 pa upada. So preveč regulirani. So preveč nezanimivi. Edini, ki med dirko F1 še dol padajo so inženirji za računalniškimi monitorji.
Oliguma
03. 11. 2017 13.32
+0
Ja kdo pa še to gleda..ZEH..
RockUs93
03. 11. 2017 13.06
+0
še kdo sploh spremlja f1?
290ktober
03. 11. 2017 12.26
+9
Brez ferrarija je f1 mrtva ende konec schluss....
Mamba4Life
03. 11. 2017 13.04
+9
F1 je že zdej mrtva z usemi bednimi pravili, omejitvami in tehnologiji, mislm pa da bi F1 velik več zgubila z izstopom Ferrarija, kot pa obratno. Je Ferrari tok velka in močna znamka da se ne bi preveč sekirali zarad tega
disorderliness
03. 11. 2017 14.25
+3
Točno tako. Včasih je bila F1 gonilo napredka. Vsaka dirka je bila nekaj posebnega, kup novosti in napetost, kaj bo komu prineslo odločilno prednost. Včasih je tehnologija v avtomobilih po več letih sledila izumom iz F1, danes pa to dirkanje gledamo, kot dirke parnih lokomotiv, ne pa kot čudeže zadnjim izumom.