Drugi športi

Finci kažejo zobe na domačem terenu: Lappi prevzel vodstvo po težavah Latvale

Jyvaskyla, 29. 07. 2017 16.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na reliju po Finski so najboljši dirkači na svetu opravili večino sobotne naloge. Po 18 hitrostnih preizkušnjah relija za svetovno prvenstvo so v vodstvu trije domačini, najboljši je Esapekka Lappi (Toyota), smolo pa je imel še en Finec Jari-Matti Latvala, ki si je po vodstvu po 17 hitrostnih preizkušnjah v 18. zaradi tehničnih težav privozil ogromen zaostanek.

Esapekka Lappi vodi na Finskem po odstopu Latvale.
Esapekka Lappi vodi na Finskem po odstopu Latvale. FOTO: AP

Pred začetkom današnje hitrostne preizkušnje Ouninpohja, ki s 24 kilometri in več kot 50 skoki velja za kraljico "brzincev" SP v reliju, so bili na vrhu celo štirje domači vozniki. A Latvala, ki je do takrat vodil, je sredi preizkušnje nenadoma obstal, pozneje počasi prevozil še en kilometer, potem pa je njegov dirkalnik dokončno odpovedal in so ga ob pomoči gledalcev potisnili na stransko cesto. Tam sta ga s sovoznikom še uspela popraviti, a sta si ob prihodu v cilj nabrala več kot 12 minut zaostanka. Vodstvo je tako prevzel Lappi, ki pa se zaradi načina, kako je prišel do prvega mesta, ni mogel odkrito veseliti. "Videl sem Jari-Mattija ob cesti. Škoda, res smola in ne želim si zmagovati na tak način," je dejal Lappi.

Za njim sta s skoraj minuto zaostanka Juha Hänninen in Teemu Sunninen, vsi drugi tekmeci zastajajo že minuto ali več. Vodilni v SP Sebastien Ogier danes ne nastopa. V moštvu M Sport Ford so se odločili, da bodo upoštevali nasvet zdravniške službe, ki je njegovemu sovozniku Julienu Ingrassii določila počitek. Ugotovili so, da je pri petkovem izjemno trdem pristanku po enem od skokov, ko je Ogier na svojem dirkalniku polomil zadnje vzmetenje in odtrgal kolo ter odstopil, njegov sovoznik dobil lažji pretres možganov.

Zdravniki so mu sicer priporočili 15 dni počitka, pri Fordu pa razmišljajo, da bi posadko poslali v boj vsaj na nedeljsko zaključno hitrostno preizkušnjo, "power stage". Ta prinaša dodatne točke, ki bi bile za Ogierja po zgodnjem koncu nastopa edine dosegljive na tem reliju.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.