Drugi športi

VIDEO: Esimit Europa 2 prva od Palerma do Monte Carla

Palermo, 21. 08. 2012 11.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.J./STA/T.Š.
Komentarji
1

Jadrnica Esimit Europa 2 je v 62 urah in 47 minutah prva prišla v cilj regate Palermo–Monte Carlo, kar ji je uspelo že tretjič zapored. Flota jadrnic, ki se je udeležila osme izvedbe 500 navtičnih milj dolge regate, se je sicer soočila z izredno težkimi razmerami.

Igor Simčič
Igor Simčič FOTO:
"Čestitam ekipi za trdo delo in osvojeno zmago. Resnično me je navdušilo to, kar je prikazala posadka na tej dolgi in izčrpajoči regati," je dejal Igor Simičič, ustanovitelj projekta Esimit Europa. V osmi izdaji 500 navtičnih milj dolge regate Palermo–Monte Carlo je bilo izjemno malo vetra, zato so posadke napredovale zelo počasi. Esimit Europa je po 60 urah jadranja v vodstvo prišel manj kot 20 navtičnih milj pred ciljno črto in slavil danes ob drugi uri in 47 minut. "To je bila ena najbolj stresnih regat v zgodovini ekipe. Ponavljajoče se brezvetrje je onemogočalo jadranje, žgoče sonce pa je bil še dodatni test za posadko. Ta je v nemogočih razmerah opravila sijajno delo," je dodal Simčič.

Esimit Evropa
Esimit Evropa FOTO:

Nemški krmar Jochen Schümann je na Esimitu izbral pot mimo italijanske obale in se ni odločil za običajnejšo smer mimo Sardinije in Korzike. "Vedeli smo, kakšno vreme nas čaka, zato sem se odločil za drugačno smer in pot, ki je obetala največ vetra v danih razmerah. Ko smo prišli v zadnji del regate, manj kot 100 navtičnih milj pred ciljno črto, smo končno naleteli na nekaj dobrega vetra in smo lahko manj kot 200 milj pred Monte Carlom prehiteli dotlej vodilno jadrnico. Le nekaj milj pred ciljem smo ponovno padli v brezvetrje, vendar se nam je uspelo izvleči," je pojasnil Schümann. Esimit Europa 2 jadra pod zastavo Evropske unije, registrirana je na Cipru, je članica jadralnega kluba Monako in nastopa za Jadralno zvezo Slovenije. Na njej so jadralci iz sedmih evropskih držav, glavni sponzor je ruski energetski velikan Gazprom, BMW pa je uradni partner.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Damoklej
21. 08. 2012 12.13
+4
Čestitke, čeprav cela zgodba o lastništvu, članstvu v klubi in članstvu pri jadralni zvezi kaže na konglomerat, ki se mu pravi EU.