Drugi športi

Errani in Šarapova v finalu OP Francije

Ljubljana, 07. 06. 2012 17.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na teniškem odprtem prvenstvu Francije v Parizu se bosta v finalu pomerili Rusinja Marija Šarapova in Italijanka Sara Errani.

Sara Errani
Sara Errani FOTO: Reuters

Italijanka Sara Errani, 21. nosilka, je v današnjem polfinalu premagala Avstralko Samantho Stosur, šesto nosilko, s 7:5, 1:6, 6:3. Erranijeva si je priigrala svoj prvi finale na turnirjih za grand slam.

Rusinja Marija Šarapova je druga finalistka teniškega odprtega prvenstva v Parizu. Šarapova, druga nosilka turnirja, je v današnjem polfinalu brez izgubljenega niza s 6:3, 6:3 premagala četrto nosilko Čehinjo Petro Kvitovo. Šarapova je s finalom Roland Garrosa znova prevzela vodilno mesto na svetovni teniški lestvici WTA.

Erranijeva je tako pripravila veliko presenečenje proti papirnati favoritinji, lanski zmagovalki US opna.

Še v drugem nizu, potem ko je Erranijeva dobila prvega, je kazalo, da se je Stosurjeva po izgubljenem nizu prebudila in da bo z lahkoto pripeljala dvoboj h koncu. Avstralka je namreč v drugem nizu oddala le eno igro, dobila pa ga je po že 36 minutah. A se je vse spremenilo v odločilnem nizu, v katerem je Erranijeva povedla s 3:0, Stosurjeva je sicer izenačila, a je nato pobudo znova prevzela Italijanka in dobila zadnje tri igre.

Stosur je naredila kar 48 neizsiljenih napak, 27 več kot Erranijeva. Zato pa je Stosurjeva zbrala kar 11 asov, Erranijeva pa nobenega, s čimer se je razblinil še en mit, da zmagujejo le igralke z močnejšim začetnim udarcem. "Ostala sem povsem brez besed. Neverjetno je. Zmage nisem niti najmanj pričakovala. Ne morem verjeti," je bila povsem iz sebe 25-letna tenisačica iz Bologne. Erranijeva je znanka tudi s slovenskih teniških igrišč. Leta 2008 je namreč osvojila naslov v Portorožu na odprtem prvenstvu Slovenije v tenisu.

Na igriščih Rolanda Garrosa ji je uspel kar dvojen podvig. V paru z rojakinjo Roberto Vinci je namreč napredovala v finale tudi v ženskih dvojicah. V finalu dvojic se bosta Italijanki za naslov OP Francije merili z rusko kombinacijo Marija Kirilenko in Nadja Petrova. Na Roland Garrosu je v predhodnih krogih ugnala dve nekdanji zmagovalki OP Francije Srbkinjo Ano Ivanović in Rusinjo Svetlano Kuznecovo.

"Najprej sem sama sebi dokazala, da lahko premagam tudi najboljše igralke in nosilke in se lahko prebijem v finale turnirja za grand slam. S tem sem premagala tudi največjo oviro v glavi, ko nisem verjela, da sem konkurenčna najboljšim igralkam," je še razmišljala Erranijeva, ki si želi ponoviti podvig rojakinje Francesce Schiavone iz leta 2010. Schiavonejeva je takrat osvojila lovoriko na turnirju, ko je v finalu ugnala Stosurjevo.

Po takšnem dvoboju je bila Avstralka, ki sta ji že drugič velike sanje razblinili Italijanki, zelo razočarana z razpletom: "Na OP Francije se bom še vrnila in se vračala vse dotlej, dokler mi ne bo enkrat sreča vendarle naklonjena in bom osvojila ta turnir."

Marija Šarapova
Marija Šarapova FOTO: Reuters

V drugem polfinalu se ni zgodilo presenečenje. Visoki sibirski lepotici, zaročenki slovenskega košarkarja Saše Vujačića, ki je na turnirju druga nosilka, četrta nosilka Čehinja Petra Kvitova ni predstavljala večjih težav za preboj v veliki finale, v katerem bo Šarapova glavna favoritinja za zmago.

Dvoboj je trajal uro in 17 minut, razmerje v osvojenih točkah je bilo 63:45. Šarapova je servirala tri ase in zadela 15 winnerjev v dvoboju s Kvitovo, ki je Šarapovo premagala v finalu lanskega Wimbledona. "V tretjem polfinalu Roland Garrosa mi je končno uspelo," je dejala Šarapova, ki je s svojimi 188 cm velikanka proti Erranijevi. Italijanka visoka 164 cm Šarapovi tako seže le do ramen.

Šarapovi se nasmiha karierni grand slam. V svoji zbirki ji manjka le lovorika z Roland Garrosa, na katerem se je prebila v svoj prvi finale. Leta 2004 je osvojila turnir v Wimbledonu, leta 2006 US open, leta 2008 pa Australian open. Šarapova je bila nazadnje na vrhu ženske teniške karavane WTA v letu 2005. Po težavah s poškodbo rame v prvi polovici leta 2008 je avgusta morala vzeti daljši premor za sanacijo poškodbe. Po operaciji se je maja 2009 vrnila na teniška igrišča. "Pred leti, ko sem prestala operacijo po poškodbi rame in sem izpadla iz prve stoterice, sem si najbolj želela znova se vrniti na vrh. Zato se mi zdi še toliko bolj čudovito, da bom znova številka ena," je bila Šarapova vesela neverjetne vrnitve v vrhunski tenis po poškodbi.

Izida, polfinale:
Sara Errani (Ita) - Samantha Stosur (Avs/6) 7:5, 1:6, 6:3;
Marija Šarapova (Rus/2) - Petra Kvitova (Čeh/4) 6:3, 6:3.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fugu
08. 06. 2012 12.42
+1
Dejmo Micka, do konca!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Kun_Aguero
07. 06. 2012 21.47
-2
a če zmaga u finalu bo postala prva nosilka al ne ?
pokismoki99
07. 06. 2012 23.23
+4
prva nosilka je postala z vstopom v finale
Torcida_Sandzak
07. 06. 2012 20.48
-1
kikinewtel...hahaha,nisam ti jas od gunih :-)))) hotel sem povedati da sem navijal za Stousorjevo in Kvitovo..drgac pa vizualno Ivanoviceva pa Cibulkova sta naj ;-)
unknown237
07. 06. 2012 21.06
+7
sej nismo na miss roland garrosa bedak, ampak na teniškem turnirju..
Torcida_Sandzak
07. 06. 2012 20.20
-14
Ker beden finale,obe sta mi ogabni..
kikinewtel
07. 06. 2012 20.26
+13
če pa imaš rad moški spol ti mi nismo krivi. za sebe obdrži
brezcasni
08. 06. 2012 00.06
+0
lej pejd na pivo in se predajej pjevalkam,to je očitno boljši šport za tebe