Drugi športi

Encijani na Švedsko po obstanek med elito

Ljubljana, 10. 06. 2016 14.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenska "Rugby 7's" reprezentanca se bo konec tedna v Švedskem Malmoju udeležila močnega turnirja v sklopu Rugby Europe tekmovanja. Odkar je uvrščen v program olimpijskih iger, je priljubljenost te včasih v ragbi svetu na rob odrinjene discipline med igralci in zvezami skokovito narasla.

Tako imenovani Trophy skupini se je Slovenija priključila lani, ko je v tekmi za tretje mesto sredi Zagreba tesno premagala favorizirane hrvate.

Na hitro razložimo kakšna je razlika med Rugby 15's in 7's. Obe igri bazirata na skoraj istih pravilih, ki so rahlo prirejena sistemu igre za sedmico z bolj kot ne kozmetičnimi popravki. Zaradi števila igralcev na igrišču, ki se v sedmici več kot prepolovi iz 15 v moštvu na 7, lahko rečemo, da gre za povsem drugo disciplino oziroma čisto svoj šport.
Gre za drugi kakovostni razred v Evropi in tako visoko se slovenski ragbi v zgodovili še ni povzpel. Za tiste, ki malo spremljate ragbi povem, da so na turnirju tudi zelo renomirane reprezentance kot so Irska, Romunija in Ukrajina. Cilj encijanov je obstanek v skupini, realnost pa bo pokazala ali se slovenski fantje, ki gredo na prvi turnir v Malmo zdesetkani lahko borijo za skupno 10 mesto na dveh turnirjih med dvanajstimi ekipami, katero še zagotavlja obstanek. Drugi turnir skupine se bo odvijal 2.7.in 3.7. v Češkem mestu Ričany. Turnir prve jakostne skupine, tako imenovani Grand prix, kamor spada 12 najmočnejših evropskih ekip se je odvijal 5.6. in 6.6. v Moskvi, kjer so v finalu domačini nepričakovano a nikakor ne nezaluženo premagali Francijo z rezultatom 24:7.
Odkar je Rugby 7's uvrščen v program olimpijskih iger, je priljubljenost te včasih v Rugby svetu na rob odrinjene discipline med igralci in zvezami skokovito narasla.
Britanci so se uvrstili na 3. mesto, Nemci pa so bili poraženci malega finala. "Na Švedsko potujemo oslabljeni predvsem zaradi vrste poškodb in nekaj odpovedi ključnih igralcev zaslužnih za težko ponovljivi uspeh lanskega leta v Zagrebu. Cilj je bil lani obstanek v grupi, mi pa smo v zadnji tekmi sredi Zagreba premagali Hrvate in si zagotovili preboj v grupo višje. Glede cilja za letos lahko rečem le, da si osebno želim obstati v grupi," je pred začetkom prvgenmstva povedal slovenski selektor Luka Arko.

Encijani bodo na Švedskem iskali pot obstanka med elito.
Encijani bodo na Švedskem iskali pot obstanka med elito. FOTO: Berislav Rožman

Slovenija je na Švedsko odpotovala v postavi:
Grega Miljuš (kapetan), Žiga Burnik, Blaž Habjanič, Anže Tropan, Dragan Jovanovič, Rok Zaletel, Corentin Goussard, Marko Udovč, Črt Železnik, Miha Černe, Klemen Slavec, David Horvat. 
Selektor: Luka Arko

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.