Drugi športi

Edini Slovenec na Touru: 'Končati in priti do Pariza, to je glavni cilj'

Ljubljana, 02. 07. 2015 08.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Primorec Kristijan Koren bo letos edini slovenski predstavnik na najprestižnejši kolesarski dirki po Franciji. Član ekipe Cannondale-Garmin velja za enega najboljših pomočnikov v kolesarski karavani, na svojem šestem Touru po vrsti pa v prvi vrsti želi končati dirko, želja je tudi uspešen beg.

Kristijan Koren
Kristijan Koren FOTO: Damjan Žibert

"Končati in priti do Pariza, to je glavni cilj. In brez kakšnih poškodb. Nekaj samoumevnega je, da sem na Touru šestkrat zapored. Ne da ne bi komaj čakal Tour, normalno je, da sem na Touru. Kaj bi šele bilo, če ne bi šel na Tour. Prvi je bil nekaj posebnega, se ga spominjam. Drugi, tretji, četrti, če me zdaj vprašate, ne vem, kako sem jih odpeljal. Ta je šesti, bo manj stresen kot lani. Takrat smo s Petrom Saganom imeli kolesarja s ciljem, da osvoji zeleno majico. Bilo je bolj živčno," je uvodoma o pričakovanjih dejal Kristijan Koren in dodal, da bo na startu živčnost seveda prisotna. Predvsem zaradi prvega tedna, ko so na sporedu ravninske etape in nihče ne bo želel izgubiti kakšne dragocene sekunde. Pa tudi zaradi četrte etape, ki gre po s kockami tlakovanem delu poti dirke Pariz - Roubaix. Slovenec je proti Nizozemski, kjer bo v soboto v Utrechtu prva etapa, 13,8 km dolg kronometer, odpotoval v torek. Tam bo z moštvenimi kolegi opravil trening in uredil misli pred startom. "Na Nizozemskem ni veliko prostora, ne moreš trenirati po glavnih cestah. Gremo malo prej, da to odpeljemo in naštudiramo," pravi 28-letni Koren, ki je do zdaj v petih poizkusih petkrat videl cilj na Elizejskih poljanah. Cannondale-Garmin je na francoske ceste poleg Korena poslal Novozelandca Jacka Bauerja, Avstralca Nathana Haasa, Kanadčana Ryderja Hesjedala, Nizozemca Sebastiana Langevelda, Irca Daniela Martina, Litovca Ramunasa Navardauskasa, Američana Andrewa Talanskyja in Nizozemca Dylana van Baarleja. Ekipa bo delala za Martina, ki bo prvi mož za generalno razvrstitev, svoje načrte pa imata tudi Hesjedal in Talansky, ki bosta zadnja pomočnika Martina pri etapah navkreber. "Bomo videli sproti. Imel bom bolj odprte roke kot prejšnja leta, ker nimamo kolesarja za klasične etape. Imamo enega za generalno razvrstitev, to je Daniel Martin, zraven sta še Hesjedal in Talansky, ki je lani zmagal etapno dirko tik pred Tourom. Najbolje je pripravljen Martin, zato bomo dirkali na njega," napoveduje Primorec, ki pa ima tudi svoje načrte in želje - uspešen beg.

Kristijan Koren na dirki po Sloveniji pred tremi leti.
Kristijan Koren na dirki po Sloveniji pred tremi leti. FOTO: Damjan Žibert

"To je cilj. Sam si tega želim. Vsako leto sem bil v begu, ki ni prišel do konca. Letos pa, če se bo prikazala priložnost in če bo sreča ..." je zaključil edini Slovenec na 102. francoski pentlji, ki se bo po 3360 kilometrih in 21 etapah končala 26. julija na Elizejskih poljanah.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.