Drugi športi

Đoković: Preko posrednikov so mi za poraz ponujali 200 tisoč dolarjev

Melbourne, 18. 01. 2016 10.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.J./T.Z./T.Š.
Komentarji
16

Na afero o stavniških malverzacijah so se odzvala velika teniška imena, Novak Đoković, Roger Federer in Marija Šarapova. Svoje mnenje je podalo tudi vodstvo združenja teniških profesionalcev (ATP). BBC namreč trdi, da so športne stave oziroma korupcija močno usidrane med najboljšimi igralci na svetu ...

Novak Đoković se po dobljenem dvoboju prvega kroga turnirja za veliki slam v Avstraliji, ko je v treh nizih "padel" 19-letni Chung Hyeon iz Južne Koreje, ni izognil vprašanjem o stavniških malverzacijah.

Prvi igralec sveta Novak Đoković je zbranim novinarjem na turnirju v Melbournu najprej zabičal, da še ni pravih dokazov, da gre pri stavniški aferi za kakšnega izmed vodilnih teniških igralcev. "Še več. Prepričan sem, da potencialni škandal ne bo vrgel sence na tenis." Đoković ni zanikal, da se je v preteklosti dogajalo tudi to. "Slišal sem za različne zgodbe. Vem, da so bili vpleteni igralci, ki pa že več kot deset let niso več na Touru. Obstajajo službe, ki se morajo s tem ukvarjati, mi pa moramo še naprej skrbeti, da bo šport čist," je na novinarski konferenci po uvodnem dvoboju turnirja razpredal Đoković.

Angleški BBC in spletna stran Buzzfeed News trdita, da je 16 igralcev, ki so uvrščeni med prvih 50 na svetu, udeleženih v stavniške malverzacije.
Srb je moral odgovarjati tudi na vprašanje, če pozna kakšnega igralca, ki bi ustrezal navedbam otoškega BBC-ja ... "Vsi sedaj govorijo in špekulirajo o imenih. Potrebujemo dokaze. Dejstva, da sploh gre za igralce, ki so še vedno aktivni. Špekulacije so lahko zelo škodljive."

Novak Đoković v Melbournu.
Novak Đoković v Melbournu. FOTO: AP
Novinarji v Melbournu so srbskega teniškega zvezdnika spomnili na leto 2007 in slučaj, ko so mu nepridipravi ponudili 200.000 dolarjev. Stavniška mafija naj bi posle vodila iz Rusije in Italije ... "Mene niso nikoli neposredno kontaktirali. Stik so vzpostavili z ljudmi, ki so bili člani takratnega strokovnega štaba. Seveda so takoj naleteli na gluha ušesa. Vse to sploh ni prišlo do mene. Vem pa da je šlo za dvoboj v Sankt Peterburgu," je bil v Avstraliji brez dlake na jeziku Đoković in tako požel odobravanje sedme sile. Srb je sicer za konec priznal, da se malverzacije dogajajo tudi v tenisu toda ... "Gre za dvoboje nižjega ranga, Prepričan sem, da se na ATP turnirjih in grand slamih to ne dogaja."

ATP zavrača očitke, da niso storili dovolj
Na ponedeljkovi tiskovni konferenci je glavni mož Združenja teniških profesionalcev (ATP) Chris Kermode zanikal obtožbe, da teniška zveza ni storila več v boju proti podkupovanju, in da je komisija za varovanje teniške integritete in za preprečevanje korupcije (TIS-The Tennis Integrity Unit) po odkritju primera iz leta 2008 zaspala na lovorikah. "TIS in glavni možje tenisa absolutno zavračamo  vsako povezovanje, da smo skrivali dokaze o podkupovanju teniških igralcev in da nismo zadev raziskovali," je dejal Kermode.

TIS je v preteklosti že uspešno ujela in kaznovala teniške igralce, ki so prejeli denarno nagrado v zameno za dogovorjen končni rezultat. Leta 2008 so ob odkritju že kaznovali 18 tenisačev, ki so jih zasačili pri umazanih poslih. Večino je bilo nižjerangiranih igralcev, ki so po večini nastopali zgolj po turnerjih Challenger. Dva izmed teh pa sta bila tudi prva kategornika. In sicer Daniele Bracciali in Potito Starace. Oba Italjana sta bila med kariero uvrščena med 50 najboljših tenisačev sveta. Najprej sta dobila doživljenjsko prepoved nastopanja, ki pa jo je italjanska teniška zveza kasneje umaknila.

Federer: Rad bi slišal imena!
Legendarni Roger Federer je brez dlake na jeziku komentiral stavniško afero v teniškem svetu. "Podrobnosti ne poznam. Upam, da ne gre za iste stvari kot v preteklosti, saj smo to že premleli. Ne vem, če je kaj novega. Vem le to, da bodo morali določeni organi svoje delo dobro opraviti. Vsekakor se te stvari dogajajo. V vseh športih." Švicar zahteva, da gre zadeva korak dlje. "Rad bi slišal imela. Brez dvoma bi rad slišal, kdo so ti nepridipravi. Ko bomo začeli operirati z imeni, se bodo grešniki težko skrili."

Šarapova: Šport mi je vedno pomenil več kot denar

Na afero podkupovanja tekem v teniškem svetu se je že odzvala tudi nekdanja številka 1 svetovnega ženskega tenisa Rusinja Marija Šarapova. Dejala je, da je bila prepričana, da se v tako lepem športu kot je tenis, v ozadju ne odvijajo umazani posli. Šarapova je po dobljenem dvoboju z Japonko Nao Hibino v intervjuju za organizatorje OP Avstralije dejala: "Iskreno upam, da obtožbe ne držijo. Meni je vedno šport pomenil več kot denar. Vem, da bolj kot si uspešen v športu, več tudi zaslužiš. Ampak moj motiv nikoli ni bil zaslužek. Meni je bil izziv biti vse boljša in boljša. Veliko mi pomeni igrati pred več 10 tisoč gledalci. Ko stopiš na igrišče je denar zadnja stvar na katero pomisliš,"  je v kratkem intervju dejala ruska teniška igralka.

Novak Đoković
Novak Đoković FOTO: AP
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BMWmunja
19. 01. 2016 08.37
+4
Tisti, ki smo bili v šoli in pozneje v življenju pridni ter znamo delati in ustvarjati, se s takimi fiškalijami nimamo časa in volje ubadati. Imamo tudi prirojeno zavoro za tako raboto. Oni drugi, ki so od rojstva delali probleme, sramoto staršem in ne znajo narediti nič, pa se nekako lotevajo takih poslov. Vsak je pač za nekaj rojen, a jaz preklinjam v najemniškem stanovanju in imam staro škodo na popravilu, te rukbe pa so večino leta na lušnem, doma pa na cesti izsiljujejo in telefonarijo iz BMW-jev, audijev in mercedezov...
Ana Sols
18. 01. 2016 21.42
+1
stave so enako nategancija.
?udežni de?ek
18. 01. 2016 16.17
+8
povsot so lopovi
polimer
18. 01. 2016 19.09
+1
pipo05
18. 01. 2016 14.31
+17
Ne dogovarjajo se za zmago ali poraz...ponavadi kdo dobi prvo igro, prvi break ali prvi niz. Tako bi favoriti vseeno lahko odnesli glavno nagrado turnirja, nekje vmes v nekem lahkem dvoboju pa izgubili prvi set za 200.000 :) ...moje mnenje
LOPOVEpredZID
18. 01. 2016 12.24
-5
ja sej je logično, zakaj bi vzel 200k, če za zmago dobi veliko več, noo, sej za poraz dobi tud več
caspera1
18. 01. 2016 13.58
-4
Meni je Đokovič všeč. Mi je pa vseeno tale z 200k precej bosa, le kdo bi mu ponudil manj kot dobi za zmago? Bi bilo bolje, da bi bil tiho.
irenanemec
18. 01. 2016 12.08
+1
take k sprejmejo takšne ponudbe je treba res močno kaznovati. stavničarji zaradi tega izgubljamo velike denarce. banda
LOPOVEpredZID
18. 01. 2016 12.26
+10
ni res, zgubljaš velike denarce, ker TI staviš. Zapomni si, da te v življenju nikoli in nikdar, nekdo drug zahebe. VEDNO SE ZAHEBEŠ SAM.
BMWmunja
19. 01. 2016 09.09
TUPTIDUP / O tem, kdo koga zajebe, malo povprašaj bosanske gradbene delavce, ki delajo za naše delodajalce.
Megaclite
18. 01. 2016 11.47
+21
ne vem zakaj bi se nole prodal za takšni drobiž
Robinson
18. 01. 2016 12.10
+32
nenavaden
18. 01. 2016 12.43
-5
Prav imas in oni ze vedo, da je na Balkanu to folklora...
caspera1
18. 01. 2016 14.02
+4
9 let nazaj so imeli prav tako bogate denarne nagrade. Se je vsakemu bolj splačalo zmagat.
Shinan79
18. 01. 2016 18.30
Nagrade v tenisu so dovolj visoke da niti ne pomislis da bi te kdo podplacal,sploh to velja za najboljse igralce...
Shoni?i
18. 01. 2016 21.55
kot mali je dejau da bo prvi na svetu, če bi se non stop prodajo nebi biu :) noo realno gdo pa nebi v primeru da ve da se mu to bol splača?