Drugi športi

Dugonjiču še drugo srebro na EP

Ljubljana, 10. 12. 2011 18.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenski plavalec Damir Dugonjić je na evropskem prvenstvu v 25-metrskih bazenih v poljskem Szczecinu osvojil srebrno medaljo na 50 m prsno.

Damir Dugonjič
Damir Dugonjič FOTO: Damjan Žibert

Dugonjić je s časom 26,34 zaostal le za Italijanom Fabiom Scozzoli (26,25), tretji pa je bil Norvežan Alexander Dale Oen (26,49). Matjaž Markič je zasedel 11. mesto (27,12) in se ni uvrstil v finale.

Fužinarjev plavalec Dugonjić si bo za vse življenje zapomnil poljski Szczecin, rojstno mesto Katarine Velike, kjer je končno premagal urok slabih finalnih nastopov in tudi na članski tekmi prišel do medalje. Kar dveh srebrnih, med katerima je bila druga tudi jubilejna 50. za slovensko plavanje na evropskih prvenstvih v 25-metrskih bazenih.

Na koncu se je veselila ista trojica kot v petek na 100 prsno, le Norvežan in Italijan sta tokrat zamenjala lesk odličij. "Ko ti gre, ti gre. Plavanje je bilo super, občutek dober, vedel sem, da sem hiter, in veselje je bilo plavati. Užival sem v dirki. Doslej se mi v finalu ni izšlo in očitno sem zelo dobro pripravljen in samozavesten. Po pravici povedano sem upal na vsaj eno kolajno, vedel sem, da bo zelo težko in res sem prezadovoljen s tem, kar sem pokazal tukaj," je v prvem komentarju po tekmi povedal 23-letni slovenski šampion.

Korošec se je med favorite za medaljo vrinil že v polfinalu, kjer je s 26,60 kljub nekaterim napakam zasedel tretje mesto. "V polfinalu nisem prišel dobro v cilj. To sem v finalu popravil in predvsem drugih 25 metrov odplaval dobro. Sicer sem o dirki skušal čim manj razmišljati. Seveda sem startal na zlato, na koncu sem bil sicer drugi, kar je prav tako odličen dosežek. Tukaj odločajo stotinke," je povedal plavalec.

Novi izzivi so pred vrati, tudi priprava na olimpijske igre: "S tema medaljama sem dobil izredno samozavest in nove cilje za naprej, kar je zelo pomembno. Spoznal sem, da ne smeš nikoli obupati. Preučil sem lastne napake in na koncu sem prišel do uspeha. Pomembni so visoki cilji in če dobro treniraš, ti bo tudi uspelo."

Nekoliko nesrečno je polfinale na 50 prsno končal Matjaž Markič, ki je s 27,12 še enkrat dosegel svoj najboljši letošnji izid, a z 11. mestom za štiri stotinke zgrešil finale. "Škoda, ker nisem dobil priložnosti za še en nastop in za finale, a tam bi plaval pri repu. Nisem v vrhunski formi in to je moj trenutni domet," je bil skromen Koprčan, pred leti tudi že evropski prvak. Že zjutraj se je po 11. mestu predtekmovanja poslovil tretji vrhunski sprinter Emil Tahirovič, saj posamezno državo lahko zastopata le po dva plavalca.

Po polfinalu je blizu desete zlate medalje na 100 mešano član Ilirije Peter Mankoč prepričljivi zmagovalec obeh sobotnih kvalifikacijskih nastopov. "Gledal sem, da sem spredaj, saj bi rad nastopil na progi štiri ali pet, da boljše vidim na obratih. Zato sem šel na zmago v skupini. V finalu upam, da bom že na obratu tri desetinke hitrejši in upam, da bo šlo. Osnovni cilj je najboljši dosežek letos in medalja. Če bo zlata, bom zelo vesel, če bo medalja pa vesel," je po polfinalu ocenil Mankoč, ki se je z današnjima nastopoma že postavil v vlogo favorita za novo zmago. Najbližje Mankoču sta bila Ukrajinec Dmitrij Žilin, ki je zaostal sedem stotink, in Nemec Markus Deibler, letos najhitrejši v Evropi, z zaostankom desetinke.

Peter Mankoč - 2
Peter Mankoč - 2 FOTO: Damjan Žibert

Med slovenske sobotne junake sodi tudi Robert Žbogar, ki se je dopoldan z državnim rekordom 1:53,85 vključil v evropski vrh na 200 delfin, popoldan je bil nato šest stotink počasnejši in končal kot osmi. "Skušal sem začeti malo bolj zadržano, da bi bil močnejši na drugih 100 metrih. To mi je uspelo, a izid je bil skoraj identičen. Želel sem si vsaj še en državni rekord. A nezadovoljen seveda nisem, saj je za mano tukaj pet zelo dobrih nastopov in glede na to, da nisem 100-odstotno pripravljen, so bili vsi ti nastopi zelo dobri," pa je po osmem mestu povedal Radovljičan. Zanesljivo je zmagal Madžar Laszlo Cseh, tukaj že prvak na 200 in 400 mešano. Tjaša Vozel je bila z dosežkom 1:09,28 na 100 prsno 19.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Klemen Korošec 1
11. 12. 2011 00.11
+4