Drugi športi

Dugonjić v finalu svetovnega prvenstva

Barcelona, 28. 07. 2013 12.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski plavalec Damir Dugonjić se je na svetovnem prvenstvu v Barceloni uvrstil v finale discipline 100 metrov prsno. S časom 59,80 je v svoji skupini zasedel tretje mesto, skupno pa je dosegel četrti čas polfinala.

Glede na dejstvo, da je letos najhitrejši izid dosegel aprila v Eindhovnu z 1:01,52, tudi Dugonjić sam ni pričakoval finala, saj je s polfinalom izpolnil vse svoje cilje. In kot je napovedal že po kvalifikacijah, v polfinalu glede na sezono ni imel česa izgubiti. Z uvrstitvijo v finale je visokorasli Korošec doživel tudi lepo uteho za lanski olimpijski nastop, kjer je tesno zgrešil popoldanski nastop. Sam polfinale v prvi polovici proge ni obetal takšnega zaključka. Dugonjić, ki je znan po svoji hitrosti na 50 prsno, disciplini v kateri je tudi aktualni evropski prvak, je začel med najslabšimi in imel z 28,58 predzadnji izid med vsemi polfinalisti na polovici. V drugem delu pa je z 31,22 prehitel vse tekmece za štiri desetinke in več. Morda je tokrat ubral pravo taktiko, najpreprostejše, če se izide: "Enostavno sem skušal prehiteti tekmeca ob sebi. Enako bom skušal v finalu. Potrudil se bom premagati plavalca levo in desno od sebe. V finalu konec koncev tekmuješ s tekmeci in čas tam ni važen." Seveda je bil po tekmi prezadovoljen: "Še sam ne morem verjeti, da sem bil tako hiter. Bil sem sproščen, nisem bil obremenjen s finalom in pred startom sem pogledal, kdo bo plaval poleg mene. To je bila skupina z olimpijskimi in svetovnimi prvaki, kar me je dvignilo. Sam sebi sem rekel uživaj na tej dirki, lahko se kosaš z najboljšimi."

S samim plavanjem 25-letni plavalec ravenskega Fužinarja kljub izjemnemu dosežku ni bil najbolj zadovoljen: "Zdelo se mi je, da sem začel počasi, a mi je nato za drugih 50 metrov ostalo toliko energije, da ne morem verjeti, kako sem se vrnil. Vse skupaj je kar malce čudno. V finalu bom poskušal to ponoviti, le nekaj hitreje moram začeti in če lahko tako vrnem, bo super. Dokazal sem, da lahko plavam tudi 100 prsno, saj sem bil med sezono že zelo skeptičen, a očitno sem delal dobro in zdaj se je to vrnilo. Po lanskem olimpijskem razočaranju sem dokazal, da sodim v sam svetovni vrh. Imel sem velik motiv, zato sem brez težav treniral in zdaj se je to pokazalo." Neobremenjen je tudi Dugonjićev trener Matija Medvešek: "Damir je tukaj presegel že vse cilje, a če mu uspe popraviti prvo polovico in ohraniti moč za drugo, je lahko v igri za marsikaj. Mislim, da je je v finalu lahko povsem neobremenjen in poskuša pokazati, kar pač zmore v tem trenutku."

Damir Dugonjić
Damir Dugonjić FOTO: Reuters

Manj zadovoljna je bila Odrova, ki je načrtovala dosežek okrog 4:15 ali 4:16, na koncu pa jo je pokopal prehiter začetek in mlada slovenska tekmovalka ni zdržala začetega tempa. Svojo priložnost bo iskala že v ponedeljek na tekmi na 1500 metrov prosto. "Ve se, da sem vzdržljiva, ne pa hitra, a na prvih 100 oziroma 200 metrih sem se držala Nemke, porabila preveč energije, zato me je na koncu pobralo. Bazen se mi je postavil pokonci, vse me je tako bolelo, da nisem vedela, ali bom do konca videla nebesa ali pekel. Zaradi tega ne smem biti slabe volje, saj lahko na 1500 metrov pokažem več," je še povedala plavalka, ki v Španiji zaradi opravljanja mature ni čisto 100-odstotno pripravljena.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.