Drugi športi

Dugonjić s petim časom v finale na 50 m prsno

Kazan, 04. 08. 2015 17.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenski plavalec Damir Dugonjić se je uvrstil v finale svetovnega prvenstva na 50 m prsno s časom 26,92. Drugi slovenski polfinalist v Kazanu Peter John Stevens je s časom 27,50 ostal brez finala. V prvem polfinalu je Britanec Adam Peaty popravil svetovni rekord na 26,42 sekunde.

Triler na 50 m prsno se je začel že dopoldan. Najprej je branilec naslova iz Barcelone 2013 Cameron van der Burgh s 26,62 za pet stotink sekunde izboljšal svoj svetovni rekord, Damir Dugonjić pa je v isti skupini s 26,70 dosegel slovenskega in evropskega. Pri tem se je zastavilo vprašanje, ali je evropski rekord sploh legitimen, saj je izid 26,62 že lani dosegel tudi Adam Peaty, a zaradi težav z merjenjem časa ta ni bil nikoli priznan. V naslednji skupini je Britanec stvari nato postavil na svoje mesto in si spet priboril dosežek najhitrejšega na Stari celini.

Damir Dugonjić
Damir Dugonjić FOTO: Reuters

"What a Peaty" so se ruski mediji poigrali s priimkom Britanca in enako je verjetno po polfinalu občutil tudi van der Burgh, saj je v prvem polfinalu Britanec najboljši izid na svetu dvignil še na 26,42. Ostali so bili nekaj počasnejši, a krog favoritov za najvišja mesta se je razširil. Pod mejo 27 sekund so se spustili še van der Burgh (26,74), Američan Kevin Cordes (26,76), Brazilec Felipe Silva (26,87) in Dugonjić, ki na ta način oblikujejo skupino kandidatov za medalje.

"Plavali smo v drugi skupini in videli svetovni rekord, zato smo bili bolj živčni. Zase sem vesel, da sem spet plaval pod 27 sekundami. Vem, da sem nekoliko zaostal v podvodnem delu in morda sem prve tri zavesljaje naredil preveč na silo, ostalo pa je bilo v redu. S finalom sem seveda zadovoljen. Tam ne smem razmišljati o medaljah, ampak o plavanju, ki mora biti brez napak," je po prihodu iz vode dejal 27-letni Korošec, ki ga čaka še pomembna analiza nastopa s trenerjem Matijo Medveškom.

V konkurenci, kjer je zjutraj en tekmec dosegel svetovni rekord, popoldan pa naslednji, je Dugonić glede na današnje izide previden. "Peaty je suveren, njega bo težko ugnati in ne verjamem, da še kdo lahko plava jutri tako hitro, tudi on verjetno ne. A čas ni tako pomemben. Bolj pomembno je biti zbran in sproščen, verjetno pa bo za medaljo treba plavati še nekaj hitreje, kot sem jaz zjutraj in to je možno, a manj kot o tem razmišljam, boljše bo. O tem ne bi rad govoril in si ustvarjal pritiska. Seveda vem, da do nje lahko pridem, a je ne upam napovedovati," je še dejal plavalec Fužinarja.

Prvovrstno presenečenje slovenskega tabora pa je 20-letni triglavan Peter John Stevens, aktualni mladinski svetovni prvak in svetovni rekorder, ki je tudi na naslednji veliki tekmi potrdil svoj talent. V obeh nastopih se je povsem približal osebnemu rekordu. Dopoldan je bil z dosežkom 27,46 12., popoldan je bil štiri stotinke sekunde počasnejši in prav tako končal na 12. mestu na svetu.

"Zame je to mesto ob prvem nastopu na taki tekmi zelo dobro. Glede na formo sem morda pričakoval še nekaj več, seveda pa sem si tudi želel, da bi se nekako zmuznil v finale, kar mi ni uspelo. Skušal sem plavati sproščeno, tekmovati z ostalimi in prehiteti nasprotnika ob sebi, to pa mi je uspelo. Dober je bil tudi start in upam, da bom še hitrejši prihodnji teden," je dejal 20-letni študent ameriške univerze Tennessee, ki doma trenira pri Luki Berdajsu v Kranju. Prihodnji teden ga namreč čaka še nastop na svetovnem pokalu v Moskvi, kjer bo skušal doseči tudi A normo za olimpijske igre v Rio de Janeiru. Za dober nastop mu je po tekmi čestital tudi Dugonjić in dodal, da boljše šole za šport od takšne tekme ni.

Katie Ledecky
Katie Ledecky FOTO: Reuters

Za še en svetovni rekord, že sedmega na tekmovanju, je poskrbela 18-letna Američanka Katie Ledecky, ki je bila v finalu na 1500 m prosto še 2,23 sekunde hitrejša kot v ponedeljkovem predtekmovanju. Že na startu večera je bil na sporedu boj titanov, kot so to poimenovali mediji velikih držav, na 200 m prosto. Pričakoval se je oster boj Kitajca Suna Yanga in Američana Ryana Lochteja. Tako je bilo do zadnjega obrata, v končnici pa je slavil Britanec James Guy, Yang je bil drugi, Lochte pa je potem, ko ga je ugnal še svetovni rekorder Nemec Paul Biedermann, ostal celo brez medalje. Na 100 m hrbtno je slavila Avstralka Emely Seebohm, v moški konkurenci pa njen rojak Mitchell Larkin. Stadion je ponorel v zadnji disciplini večera, ko sta se za zmago na 100 m prsno udarili ruska in litovska zvezdnica Julija Jefimova in Ruta Meilutyte, v nasprotju z Barcelono 2013 pa je bila močnejša Rusinja.

Dugonjić bo v sredo v finalu nastopil ob 17.10 po slovenskem času, že dopoldan pa bo slovenske barve v predtekmovanju na 200 m delfin branila Radovljičanka Anja Klinar.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.