Drugi športi

Klemenčičeva z dopinškim prekrškom ogroža slovenski nastop v Riu, odstop Pintariča

Ljubljana, 19. 09. 2015 11.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Novica o začasni prepovedi nastopanja gorske kolesarke Blaže Klemenčič zaradi suma jemanja prepovedanega sredstva eritropoetin je presenetila in šokirala tudi predstavnike Kolesarske zveze Slovenije. Predsednik odbora za gorsko kolesarstvo Mohor Vrhovnik, je izpostavil, da je treba počakati na dodatne informacije in uradno odločitev Ucija.

Mednarodna kolesarska zveza (Uci) je v petek na spletni strani objavila osvežen seznam začasno suspendiranih kolesarjev, na njem je tudi Blaža Klemenčič, ki jo sumijo jemanja eritropoetina. Vzorec so ji odvzeli 27. marca 2012, 3. septembra letos pa ga še enkrat pregledali in odkrili prepovedano sredstvo. Zaradi tega je Slovenka začasno suspendirana, ima pa sedem dni časa, da se pritoži

Blaža Klemenčič
Blaža Klemenčič FOTO: Grega Stopar

"Včerajšnje informacije glede dopinškega testa Blaže Klemenčič nas je presenetile in hkrati šokirale. Ker v gorskem kolesarstvu nimamo tovrstnih izkušenj, bomo do ponedeljka poizkusili pridobiti čim več informacij in se nato odločili o nadaljnjih korakih. Vsekakor trenutno veliko skrb povzroča dejstvo, da bo Slovenija izgubila veliko Blažinih točk v kvalifikacijskem točkovanju za poletne olimpijske igre prihodnje leto in je zato lahko ogrožen tudi nastop drugih tekmovalk v Rio de Janeiru," je pojasnil Vrhovnik.

Po objavi seznama je odstopno izjavo na Kolesarsko zvezo Slovenije poslal zadnja leta selektor slovenskih gorskih kolesarjev Robert Pintarič, trener in partner Klemenčičeve, kar je predsedstvo sprejelo. Pintarič je bil v letih 2013 in 2014 pomočnik vodje ekipe Habitat mountainbiketeam, ki pa je z obema že prekinilo sodelovanje.

Če Uci spozna Klemenčičevo krivo jemanja prepovednih poživilih in ji črta točke, potem bo ogroženo mesto Slovenije za olimpijske igre v Riu. Gorski kolesarji točke za Brazilijo zbirajo od lanskega maja, v tem času pa so Klemenčičeva, Tanja Žakelj in Tina Perše zbrale dovolj točk, da bi v Riu nastopili prvoomenjeni. Brez točk Klemenčičeve bo Slovenija močno nazadovala po olimpijski kvalifikacijski lestvici, Žakljeva pa bo pomoči Peršetove lovila eno kvoto.

"To smo se pogovarjali, tudi s trenerjem Žakljeve Samom Rauterjem. To je lahko kar težava. Treba bi bilo natančno preračunati. Točk od Blaže je kar nekaj, vendar nekaj več točk dobi tudi Tina. Te njene točke bodo več prispevale. Eno mesto po moje ne bo ogroženo. Če bo na tesno, bo verjetno Tanja sposobna drugo leto prilagoditi program in dobiti toliko točk, da se bo udeležila OI," je razložil Vrhovnik.

Na OI nastopi 30 deklet, eno mesto je rezervirano za državo gostiteljico. Države, ki bodo na kvalifikacijski lestvici za Rio na mestih od 1 do 8, lahko na OI pošljejo dve tekmovalki, države na mestih od 9 do 17 pa po eno. Štiri mesta so rezervirana za predstavnice Amerike, Oceanije, Azije in Afrike. Točke zbirajo do 24. maja 2016.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mobutu1
21. 09. 2015 21.22
+1
Blaža je že od nekdaj bolj kosmata kot marsikateri fant v kolesarstvu...!!??
1907955
20. 09. 2015 13.41
+2
Še v šahu je doping...
ULT0P40
20. 09. 2015 11.28
+3
Vsi kolesarji in ostali vrhunski športniki so pod takšnim ali drugačnim dopingom. V današnjem skomercializiranem vrhunskem športu je nemogoče dosegati takšne rezultate,kot jih nekateri dokler jih ne dobijo.Farmacevtska industrija si prizadeva da bi bila korak ali dva pred odkrivanjem teh nedovoljenih poživil.Ne bi se čudil,če bodo odkrili uporabo nedovoljenih substanc tudi pri Usainu Boltu in potem bo vse isto kot pri Armstrongu,ki je postal iz junaka bedak.
Mr.
20. 09. 2015 11.10
+1
To je tako, ko so želje večje od realnih možnosti... ni ne prva pa tudi zadnja ne.. je pa škoda, da si človek zako uniči kariero...
OneManBand.
20. 09. 2015 11.03
+1
Contador je bil tudi ujet na prepovedane substance pa je vsseno kolesaril naprej na vseh velikih dirkah. Ja, njega je podprla lastna španska kolesarska zveza. Kaj bomo naredili mi? V letu 2012!? Mislim!
Mitutoyo
19. 09. 2015 21.40
+2
Pintariču se ni več izšlo ....... zato pa je znan kot dr. Pinta
DuhSaSjekirom
19. 09. 2015 13.21
+7
Sej so večinoma vsi na staffu, Sam se delajo norca.
Paštašutar
19. 09. 2015 11.58
+12
Pa drgac kej novga,saj govorimo o KOLESARSTVU!!!!