Drugi športi

Odbojkarice na pol poti do Nizozemske

Nantes, 23. 05. 2015 18.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je v prvi tekmi dodatnih kvalifikacij za nastop na jesenskem evropskem prvenstvu v Niortu premagala Francijo s 3:1. Povratna tekma, ki bo odločila potnika na Nizozemsko, bo v petek v Mariboru.

Slovenke so prijetno presenetile z zmago v Franciji.
Slovenke so prijetno presenetile z zmago v Franciji. FOTO: CEV

Slovenske odbojkarice so uspešno opravile prvo nalogo dodatnih kvalifikacij. Čeprav v igri niso blestele in imajo precej rezerv, so pred povratno tekmo prišle do pomembne zmage in prednosti, tako rezultatske kot psihološke. Še zdaleč pa ne smejo biti evforične, saj gre za dve dokaj enakovredni ekipi, tako da se lahko v Mariboru obrne popolnoma na drugo stran. Sara Najdič na položaju organizatorke, Sara Hutinski in Saša Planinšec na mestu blokerk, Anja Zdovc in Marina Cvetanovič na položaju sprejemalk, Živa Recek na položaju korektorja in Katja Medved kot libero, je bila za javnost dolgo skrivana začetna postava Slovenk v skoraj popolnoma polni in glasni dvorani v Niortu. "Na korektorju sem se odločil za Živo, ker je odlična napadalka, na sprejemu pa ni najbolj zanesljiva," je glavno neznanko v prvi postavi pojasnil selektor Bruno Najdič, ki je menil, da bo francoskemu bloku več težav povzročala mehka roka Reckove kot pa močni udarci "levoroke bombarderke" Ize Mlakar. A začetna postava se selektorju za zaupanje ni zahvalila z igro. Napad je bil glavni razlog, da so domače že v prvem tehničnem odmoru vodile z 8:4, po zaostanku z 11:13 pa so Slovenkam pojavile še težave pri drugih elementih, predvsem pri sprejemu, zaradi pomanjkanja komunikacije so tekmicam podarile precej žog, posledica tega je bilo vodstvo Francozinj z 21:12. Malo pred tem je Najdič zamenjal organizatorko in korektorko, Mojca Božič in Mlakarjeva sta ob Moniki Potokar, ki je vstopila nekaj trenutkov pozneje, stabilizirali igro, a za preobrat v nizu je bilo prepozno.

Odbojkarice Slovenije si lahko v Mariboru priborijo zgodovinsko uvrstitev na EP.
Odbojkarice Slovenije si lahko v Mariboru priborijo zgodovinsko uvrstitev na EP. FOTO: CEV

V drugem nizu sta se v igro vrnili Reckova in Marina Cvetanovič, Božičeva pa je v njej ostala. Po servisih Clementine Druenne ni kazalo, da bi se reči kaj bistveno spremenile, saj so Francozinje povedle s 7:4, a Slovenke so vendarle odgovorile. Razigral se je blok, tudi napad je postal bolj zanesljiv, svoje so dodali še servisi. Po bloku Sare Hutinski so vodile s 13:10, nato tudi 17:12. Pri izidu 18:23 ni kazalo na kakšno dramo, toda v slovenski vrsti so se spet začele ponavljati napake, domače so najprej znižale na 22:23, po točki Zdovčeve pa obranile dve zaključni žogi, nato pa so tudi same prišle do priložnosti za zmago. A tudi one so zapravile dve zaključni žogi, as Zdovčeve je v prednost vrnil Slovenijo, ki je po zaslugi točk Hutinskijeve in Reckove dobila niz z 29:27. Po odličnih servisih Cvetanovičeve si je Slovenija po prvem odmoru tretjega niza priigrala prednost 11:8, ko se je povsem razigrala Zdovčeva, pa je prednost samo še narasla, pri 20:13 je spet kazalo na gladko zmago, toda zgodba z drugega niza se je ponovila, domače so se nekajkrat približale na dve točki zaostanka, toda dva bloka Saše Planinšec sta gostje dvakrat vrnile v zanesljivejšo prednost, ki je na koncu zadostovala za vodstvo z 2:1.

Tega so Slovenke oplemenitile v četrtem, ki je bil izenačen do drugega tehničnega odmora, nato pa je slovenski blok na čelu s Hutinskijevo poskrbel, da so se odlepile, vcepile nekaj živčnosti v domačo vrsto in na koncu dokaj gladko zmagale.

Izid:

Francija - Slovenija 1:3 (17, -27, -21, -19)

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.