Drugi športi

Portugalec Machado zmagovalec dirke Po Sloveniji

Novo mesto, 22. 06. 2014 15.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na kolesarski dirki Po Sloveniji je skupno zmago slavil Portugalec Tiago Machado, najboljši Slovenec v skupni uvrstitvi je bil Kristijan Koren. Etapno zmago si je zagotovil Italijan Elia Viviani, slovenski kolesar Borut Božič je bil četrti.

V Novem mestu se je tradicionalno končala kolesarska dirka Po Sloveniji. Njeno 21. izvedbo je prvič dobil Portugalec, zmage se je veselil 28-letni kolesar ekipe NetApp Endura Tiago Machado. Specialist za vzpone si je svoj največji uspeh priboril z zmago v kraljevski etapi na Tri kralje, v zadnji, ne preveč zahtevni etapi, ki se je končala s skupinskim sprintom, v katerem je bil najhitrejši Italijan Elia Viviani (Cannndale), Borut Božič je bil četrti (Astana). Od Slovencev je bil skupno najboljši Kristijan Koren, tekmovalec Cannondalea je zasedel četrto mesto. Klemen Štimulak je osvojil seštevek gorskih ciljev, v zadnjih šestih jih je po begih v zadnjih dveh etapah, dobil kar pet, tako da je domov odnesel modro majico.

"Ekipa je danes naredila vse, kar je bilo potrebno, da ni bilo presenečenj, zato se jim zahvaljujem. Prišel sem do največjega uspeha v karieri, upam da ne zadnjega. Zmage nisem pričakoval, saj sem na dirko prišel neposredno s treninga, saj si želim biti uspešen na državnem prvenstvu, še bolj pa na Touru, za katerega je naša ekipa dobila povabilo. Stavil sem na tretjo etapo, saj sem v klanec sposoben dobre vožnje, uspelo mi je," je dejal Machado, navijač Benfice, ki obožuje slovenskega reprezentančnega vratarja Jana Oblaka in si želi, da bi Škofjeločan, kjer je bil danes start 153 kilometrov dolge etape, v Lizboni ostal še nekaj sezon. Machado, ki je imel v skupni razvrstitvi na koncu 23 sekund prednosti pred tretjeuvrščenim iz kraljevske etape (dobil jo je Italijan Francesco Bongiorno) Rusom Ilnurjem Zakarinom, v kolesarski karavani slovi kot odličen tekmovalec v vožnji navkreber, a doslej večjih uspehov ni imel, saj je bil večinoma v vlogi pomočnika, pomagal je tudi slovitemu, a zaradi dopinga osramočenemu Američanu Lanceu Armstrongu.

Tiago Machado
Tiago Machado FOTO: Miro Majcen

Portugalec je poskrbel, da tujci v številu zmag na slovenski pentlji spet vodijo. Imajo 11 zmag, Slovenci eno manj, če ne upoštevamo dejstva, da je lanski zmagovalec Hrvat Rado Rogina že napol Slovenec, saj si že leta služi kruh v Novem mestu. Po neprepričljivih predstavah Jana Polanca in Mateja Mohoriča, ki pa sta še mlada, tako da njihova slabša forma ni posebno razočaranje, je slovensko čast letos reševal Kristijan Koren. Primorec je imel predvsem v odločilni, tretji etapi, v kateri je zasedel sedmo mesto, preslabo pomoč ekipe, da bi boljši kot četrti, a tudi uvrstitev takoj za stopničkami smatra kot velik uspeh. "Želel sem si uvrstitve med najboljših deset, na koncu mi ni veliko manjkalo, da bi se uvrstil na stopničke. Enostavno v vožnji v klanec nisem dovolj dober, da bi napadel sam vrh, še posebno, ker nisem imel prave pomoči. A tudi četrto mesto je lep uspeh, pokazal sem, da sem pred Tourom v dobri formi," ni bil razočaran kolesar Cannondala.

Izidi:
1. Elia Viviani (Ita/Cannondale) 3:24:15
2. Eduard Grosu (Rom/Vinni Fantini)
3. Michael Matthews (Avs/Orica GreenEdge)
4. Borut Božič (Slo/reprezentanca Slovenije)
5. Tom van Asbroeck (Bel/Top Sport)
6. Blaž Jarc (Slo/NetApp Endura)
7. Nicolo Bonifazio (Lampre)
8. Vjačeslav Kuznjecov (Rus/Katjuša)
9. Andrea Fedi (Ita/Neri Sottoli)
10. Damiano Caruso (Ita/Cannondale)
...
22. Grega Bole (Slo/Vinni Fantini)
26. Rok Korošec (Slo/Radenska)
32. Kristijan Koren (Slo/Cannondale)
33. Matej Mohorič (Slo/Cannondale) vsi isti čas

- skupni vrstni red:
1. Tiago Machado (Por/NetApp Endura) 9:20:43
2. Ilnur Zakarin (Rus/Rusvelo) + 0:23
3. Matteo Rabotini (Ita/Neri Sottoli) 0:33
4. Kristijan Koren (Slo/Cannondale) 0:35
5. Francesco Bongiorno (Ita/Bardiani) 0:37
6. Damiano Caruso (Ita/Cannondale) 0:52
7. Simon Yates (VBr/Orica GreenEdge) 0:55
8. Eliot Lietaer (Bel/Top Sport Vlaandern) 1:10
9. Jure Golčer (Slo/reprezentanca Slovenije) 1:27
10. Artem Ovečkin (Rus/Rusvelo) 1:37
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.