Tujina

Na Haitiju ni vode, hrane, zdravil ... Pomagajte!

Ljubljana, 14. 01. 2010 12.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska vlada bo za prizadete v potresu na Haitiju namenila 50.000 evrov pomoči. Prizadetim, ki nujno potrebujejo pomoč, lahko pomagate tudi vi.

Na Haitiju kar polovico od skupaj 10-milijonskega prebivalstva predstavljajo otroci v starosti do 18 let, ki so v tovrstnih kriznih razmerah najbolj ogroženi.

Rdeči križ Slovenije prosi in poziva vse, ki želijo pomagati prizadetim ob nedavnem katastrofalnem potresu na Haitiju, da svoj prispevek nakažejo na tekoči račun: 03100-1111122296, sklic 937041, s pripisom "Potres Haiti". Zbrana sredstva bodo posredovali Mednarodni federaciji društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca.

Slovenska Karitas se je pridružila akciji mednarodne Karitas, ki je v podporo Caritas Haiti poslala humanitarno ekipo za nujno pomoč. Prizadeti potrebujejo šotore, medicinske pripomočke, hrano, vodo in tablete za prečiščevanje vode. Številni so zakopani v ruševinah. Komunikacija po telekomunikacijskih omrežjih je otežena. Slovenska Karitas je iz lastnih sredstev za nujno pomoč namenila 10.000 evrov, odprla pa je tudi poseben račun, kjer bo odslej zbirala namensko pomoč. Morebitni darovalci sredstva lahko nakažejo na tekoči račun: 02140–0015556761, namen: Haiti in sklic: 8400.

Hud potres je prizadel prebivalce Haitija, ki so zaradi revščine in drugih naravnih nesreč izpostavljeni že sicer.
Hud potres je prizadel prebivalce Haitija, ki so zaradi revščine in drugih naravnih nesreč izpostavljeni že sicer. FOTO: Unicef

Unicef Slovenija je pričel z akcijo zbiranja sredstev za pomoč otrokom na Haitiju. Pozivajo, da kot že večkrat doslej solidarno podprete Unicefovo nujno pomoč na terenu in pomagate reševati življenja otrok, ki so v kriznih razmerah najbolj ogrožena. Sredstva lahko nakažete na tekoči račun: 02085-0017741956 z namenom 'Pomoč žrtvam potresa na Haitiju'.

Unicef je na Haitiju prisoten od leta 1949. Že dan po potresu so ogroženi in prizadeti otroci ter njihove družine začele prejemati najnujnejšo pomoč. Poleg 5.000 litrov vode in razdeljenih paketov terapevtske hrane je včeraj zvečer na tamkajšnjem letališču pristalo posebno letalo z Unicefovo pomočjo, ki je vključevala oralno rehidracijsko sol proti dehidraciji, tablete za prečiščevanje vode, ponjave in šotore za začasno bivanje. Tistim, ki so ostali brez staršev in doma, bo v najkrajšem možnem času zagotovil tudi vključevanje v izobraževanje in jim postopoma pomagal pri vrnitvi v ustaljeni življenjski ritem, obljubljajo.

Slovenska Vlada bo za prizadete v potresu na Haitiju namenila 50.000 evrov pomoči

Vlada je odločila, da bo za odpravljanje posledic torkovega uničujočega potresa na Haitiju namenila denarno pomoč v višini 50.000 evrov. Pomoč bodo Haitiju namenili preko Mednarodne federacije Rdečega križa in Rdečega polmeseca, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje (Ukom). Kot so še pojasnili, bo Slovenija pomoč Haitiju namenila v denarni obliki, saj bi zaradi geografske oddaljenosti materialna pomoč potovala predolgo.

Dobrodelni Armstrong bo pomagal z 250.000 dolarji

Lance Armstrong
Lance Armstrong FOTO: Reuters

Ameriški kolesarski šampion Lance Armstrong, sedemkratni zmagovalec dirke po Franciji, je obljubil, da bo prizadetim v potresu na Haitiju namenil 250.000 ameriških dolarjev. Trenutno se mudi na peti celini, kjer bo s svojim moštvom RadioShack nastopil na dirki Down Under (17.–24. januar).

Prizadeti trije milijoni ljudi

Katastrofalni potres, ki je 12. januarja stresel Haiti, je bil najmočnejši na območju v zadnjih 200 letih, saj je skupaj s številnimi popotresnimi sunki področje spremenil v ruševine in po nekaterih terjal med 45 in 50 tisoč smrtnih žrtev. Prizadetih naj bi bilo skoraj tri milijone ljudi, kar pomeni tretjino tamkajšnjega prebivalstva. Reševanje je zaradi ruševin, uničenih cestnih povezav, prekinjenih telefonskih linij in elektrike izjemno oteženo, pomanjkanje čiste pitne vode, zdravil in drugih življenjskih potrebščin pa kaže na velike potrebe po nujni in takojšnji pomoči.

Haiti je ena najrevnejših držav na svetu, ki po ponavljajočih se naravnih nesrečah, desetletjih nasilja in nestabilnih političnih razmer ostaja in se ne uspe izviti iz kriznih razmer. Katastrofalni potres je izjemno poslabšal že tako slabe življenjske razmere prebivalcev. Zaradi izjemno goste naseljenosti in slabe dostopnosti do pitne vode že v normalnih razmerah, obstaja visoka nevarnost izbruha nalezljivih bolezni kot tudi oteženo zagotavljanje nujno potrebne pitne vode, hrane, zdravil in drugih zaščitnih ukrepov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anzi_mahackala
16. 01. 2010 09.35
ko pa umira slovenski narod iz meseca v mesec pa se nihce ne zmeni...sej obstajajo ZN, pa majo se prek glave denarja pa naj pomagajo bogim ljudem.
snežnipes
15. 01. 2010 19.28
Sem mislila, da smo Slovenci bolj solidarni. Vse to pisanje okoli požrešnih organizacij, ki poberejo denar, preden pride v roke potrebnih, je eno samo izgovarjanje, da iz žepa ne zleti 5 EUR. Če pa jih bo 4 pohopsal kak uradnik, gre to na njegovo vest, ne mi pa reč, da vsaj 1 EUR ne bo prišlol na pravi naslov. Poguglajte (hvala, Nefretete) na Zdravnike brez meja. Zaenkrat še niso imeli afer in mislim, da so pomoči potrebni, saj je tudi njihov štab porušilo. Dajmo, Slovenci!
nefretete
15. 01. 2010 17.50
igor.gojcic 15.01.2010, 13:28 Saj pravim, denar ni rešitev, a ti bi jim ga sam deli, pa ti ni jasno, da potiskanege papirja ne morejo piti, jesti, se z njim obleči, itd. Z vsem spoštovanjem do tako žlahtnih misli, žal je denar še vedno gibalo tega sveta in se po čudežu najde tudi kakšna steklenička vode ali zdravilo, če imaš tovrstno tiskovino pri roki. Za doniranje hrane smo malo predaleč in poti preveč zapletene, z oblekami pa imam tudi pri nas zelo slabe izkušnje, tako da... V resnici se mi zdi, da je pametno pošiljati stvari, ki si se jih odločil podariti kar po kakem znancu. Samo, da pridemo v stik z njimi...
Sha2011
15. 01. 2010 14.45
teh 50.000€ bi lahko država razdelila med prebivalci Slovenije :) tudi tukaj so lačna usta ;)
krtacka313
15. 01. 2010 14.16
Z veseljem bi jim pomagala, a denarja nobeni od teh organizacij ne mislim donirat. Do pomoči potrebnih naj bi namreč prišlo le okoli 3% doniranega denarja, ostalo pa požrešnežem v žep...
Ramzess
15. 01. 2010 13.28
Kdaj bodo ljudje dojeli, ... da žrtve potrebujejo vodo, hrano, zdravila, oblačila, ipd., ... ne pa denarja. Večina darovanega denarja ne pride v prave roke, vedno znova poslušamo isto pesem. In kje bodo kupili željeno, še danes, če ni niti za dar, razumete logiko. "Tistim, ki so ostali brez staršev in doma, bo v najkrajšem možnem času zagotovil tudi vključevanje v izobraževanje in jim postopoma pomagal pri vrnitvi v ustaljeni življenjski ritem, obljubljajo." Čisto poenostavljanje, indokrinacija ni prednostna, sicer izobraževanje pomeni prej zaposlitev in nadzor nad otroci, ki so morda ostali brez staršev, kdo lahko tako gotovo trdi v takih okoliščinah, poleg tena se ne sme zanemariti, da imajo tudi sorodnike. Nič nimam proti skrbi za otroke, a ni mi všeč kako samovoljno in na kakšen način se tega loteva oblast, starši in sorodniki pa naj otroke iščejo, kdo ve kje in kako dolgo, mlajši ko so, težje je, ker mlajši ne znajo povedati določenih podatkov. Ni vse tako preprosto, kot se zdi. Take okoliščine se znajo izkoristi za marsikaj nečednega. Sdat="tukaj ne vem če bo prišlo 3/4 denarja do ljudi. rajši bi sam nesel tja 250.000€ in jih razdelil" Saj pravim, denar ni rešitev, a ti bi jim ga sam deli, pa ti ni jasno, da potiskanege papirja ne morejo piti, jesti, se z njim obleči, itd.
Tonček Balonček
15. 01. 2010 13.26
Upajmo vsaj, da bodo slovenski ambasadorji UNICEF kmalu obiskali Haiti, vsak z eno stekleničko izvirske vode! Dejstvo je, da gre za velik psihološki učinek na javnost, ker umre naenkrat veliko ljudi (oziroma ne naenkrat, nekateri pod ruševinami so bili živi še par dni, nekaj jih je še in bodo umrli jutri ali pojutrišnjem...). Dejtvo je, da je bil potres, ki ga ljudje ne moremo preprečiti!!!! Ampak dejstvo je tudi, na na tem planetu zaradi llakote in podhranjenosti vsakih pet sekund umre en otrok. Drugače povedano: 17.000 otrok na dan, na letni ravni je to 6 milijonov smrti! Pa se nihče en sekira kaj dosti, imamo en cel kup konferenc, organizacij in humanitarcev, čeprav bi ta problem lahko rešili z lastnimi sredstvi, saj en gre za cunami ali potres. Ampak gre az zvezni proces, ne pa za dogodek enega dne!!! Kaj ej Pahor naredil za rešitev te svetovne lakote, ko jih umre zaradi nejga in njemu podobnih po 6 miljonov? Kaj ej naredil Obama, ali Putin, Janša v svojem mandatu itd. ? In potem sem neumen in boaln pisec teh vrstic?! Zato pa je tako, ker je toliko pametnih!!
Sadjar
15. 01. 2010 13.19
Haiti je itak prenaseljen...
tjasika4712
15. 01. 2010 13.09
Bogi ljudje in otroci in usi
derby1979
15. 01. 2010 13.08
te naše humanitarne organizacije tako samo kradejo denar,tako kot vlada!Pahor naj si pa teh 50.000 eurov utakne v rit AL pa naj jih da nasim tajkunom!DOBESEDNO SRAMOTO DELA SLOVENIJI s tako malo vsoto pomoci!
nefretete
15. 01. 2010 11.34
Jolandaa 15.01.2010, 10:41 Javi kako lahko pripomorem dolinakraljev@gmail.com
Sha2011
15. 01. 2010 10.42
Kakšen denar? Lepo vas prosim. Vsak od vas pomaga tem humanitarnim organizacijam z denarjem, in ali se stanje izbiljšuje? NE! Temveč je vsak dan huje. Če že hočejo od nas pomoč, naj politika deluje pravilno, ne pa da bo šel denar njim, in ne pa lačnim ljudem.
Jolandaa
15. 01. 2010 10.41
Tudi jaz nisem preveč zadovoljna s služenjem denarja na račun tuje nesreče, naj se še tako trudim, ne morem zaupati vsem naštetim organizacijam. Saj meni se mogoče 10 ali 20 EUR ne bo poznalo, ne glede na to, kje bodo končali, neizmerno pa se mi gnusi misel, da bi nekdo, ki je še bogatejši kot jaz opletal s temi ubogimi evrčki in si kopičil premoženje, medtem ko ljudje nimajo osnovnih potrebščin za življenje. Tudi jaz bi raje videla in spoznala koga, ki ima tam znance, pa bi prispevala na ta način. V roke. Z lepimi pozdravi in dobrimi željami. nefretete - jaz bom zagotovo pošiljala tja stvari. Trenutno čakam, da se mi sploh oglasijo, da so še živi.
Jolandaa
15. 01. 2010 10.27
Kot sem že nekje napisala, v tem trenutku jim denar ne pomeni čisto ničesar. RAbijo vodo, hrano in zdravila in ostale medicinske pripomočke. To naj pošiljajo tja, ne pa denarja. Kaj pa bojo trenutno tam z njim, kej kupil !?! Denar bojo rabil kasneje, ko bo potrebno ponovno postaviti ogromno hiš.
AJAJAJAJAJ
15. 01. 2010 10.16
Sram me je, ker sem Slovenec! Pa ne zaradi politikov, ampak zaradi bolanih ljudi, ki tukaj komentirajo kot ce bi imeli iq minus 50 in mislijo, da so nesmrtni!
paulie
15. 01. 2010 10.02
država se je vendarle odzvala in to več kot 48 ur po potresu! Vsaj nekaj, čeprav je žalostno, da posamezniki darujejo več od držav(e). Pa so tako polna usta novinarjev in politikov o globalnih spremembah in kako mora svet stopiti skupaj. Sedaj pa, ko se dejansko dogaja katastrofa, pa so eni bolj stopili skupaj kot drugi. Žalostno a resnično, da revni bolje pomagajo revnim kot ostali.
nefretete
15. 01. 2010 09.49
nezaposlena 15.01.2010, 09:25 1 sem včeraj ponoči prvič oddala komentar in ga zjutraj NI BILO VEČ!!! Je kota motilo to, da sem copy-paste povezavo na spletno stran tuje TV postaje, kjer lahko daruješ 40 različnim humanitarnim organizacijam, ne samo RK Karitas in Unicefu, in da sem darovala 20 EUR Zdravnikom brez meja???? To najbrž ne, pač pa objavljanje spletnih naslovov tukaj ni dovoljeno. Temu se lahko izogneš tako, da napišeš: poguglajte...
ciaobella
15. 01. 2010 09.32
50.000 samo toliko lahko damo? Ob vsem metanju denarja skozi okno...npr. Tamiflu in cepiva, ki bodo šla v koš... Slovenija naj da vsaj 1. mio EURO in POMAGA ! Ker nekega dne se lahko podobno zgodi nam...in takrat bomo zelo žalostni, če bo nekdo pomagal samo z lepo besedo in simboliko !
snežnipes
15. 01. 2010 09.25
sem včeraj ponoči prvič oddala komentar in ga zjutraj NI BILO VEČ!!! Je kota motilo to, da sem copy-paste povezavo na spletno stran tuje TV postaje, kjer lahko daruješ 40 različnim humanitarnim organizacijam, ne samo RK Karitas in Unicefu, in da sem darovala 20 EUR Zdravnikom brez meja????
1adler
15. 01. 2010 09.07
naj slovenski tajkuni kak težko prislužen CENT prispevajo