Drugi športi

Despres povečal vodstvo, Stanovnik gasil motocikel

Mar del Plata, 05. 01. 2012 18.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na peti etapi relija Dakar je med motociklisti zmagal Francoz Despres, ki je skupno vodstvo še povečal. Slovenski predstavnik Miran Stanovnik je imel manjši požar na motorju in je zasedel 34. mesto, v skupnem seštevku pa je na 23. mestu.

Hitrostno preizkušnjo za motocikliste med Chilecitom in Fiambalo se je organizator iz 265 odločil skrajšati na 186 kilometrov. Vzrok so bila zaradi močnih nalivov poplavljena območja na trasi, a voda še zdaleč ni bila razlog za težave. Dirkače so pričakali vročina do 45 stopinj Celzija, velikanske sipine in skalnato gorovje. Miran Stanovnik je po uspešnem startu (na prvi kontrolni točki je imel 19. najhitrejši čas) v sipinah doživel pravo dramo s padcem in manjšim požarom na motorju. V Fiambalo je pripeljal kot 34. najhitrejši in si v skupnem seštevku utrdil 24. mesto. "Etapa do Fiambale je pokazala zobe veliko tekmovalcem in tudi meni. Začel sem zelo optimistično in hitro ter po nekaj kilometrih zelo dobre navigacije ujel več tekmovalcev, dokler se ni prednje kolo na vrhu ogromne sipine pogreznilo v mehak pesek. Z motociklom vred sem naredil preval, a to niti ne bi bilo hudo, če se ne bi motor tam nekje blizu uplinjača vnel. V paniki sem ga popolnoma zasul s peskom, da bi zadušil plamen, za katerega nisem bil prepričan, od kje sploh prihaja. Po petih minutah sem bil prepričan, da sem zadevo rešil in nadaljeval z dirko," je dramatični dogodek na dirki komentiral Miran in se seveda spomnil nesrečne 13. etape na Dakarju 2002, ko je njegov motocikel v celoti pogorel.

Miran Stanovnik
Miran Stanovnik FOTO: Maindru

»Z nadaljnjo vožnjo nisem zadovoljen, ker se kar nisem mogel sprostiti. Sipinam so sledili skale in kamni mimo stometrskih prepadov. Kot bi motocikel peljal na Grossglockner in se potem spustil v dolino. Po drugi plati pa sem vesel, da sem živ in zdrav, motocikel pa cel. Tudi take etape morajo biti,« je še dodal. Zvečer in po potrebi tudi preko noči bodo v šotoru razstavili motocikel in se prepričali, da bo varno nadaljevati dirko: »V tempu imam še nekaj rezerv, a čakam bolj tekoče etape, ki ne bodo tako zelo nevarne za človeka in motor.«

Oči so bile danes zopet uprte v Marca Como in Cyrila Despresa. Coma je začel prvi, a ga je Despres kmalu ujel, nakar sta pred prvo kontrolno točko oba zgrešila zavoj. Na prvi kontrolni točki je Despres že prehitel Como za 58 sekund in nato s prednostjo minute in 41 sekund prvi pripeljal do cilja. V skupnem seštevku petih etap vodi Despres pred Como (oba KTM) Rodriguesom (Yamaha), Lopezom (Aprilia) in Goncalvesom s Husqvarno.

Cyril Despres
Cyril Despres FOTO: Reuters

Med avtomobilisti je bil najboljši Poljak Krzysztof Holowczyc(Mini). Drugo mesto na etapi je osvojil Američan Robby Gordon (Hummer), tretji je bil Francoz Stephane Peterhansel (Mini). Slednji je obdržal skupno vodstvo, kjer ima zdaj dobre štiri minute naskoka pred Holowczycem.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dule100
06. 01. 2012 07.42
-7
Čas bi bil, da bi začel že kaj pametnega delati ! Motor naj pa vozi za hobi in svoj denar !
19Anze90
05. 01. 2012 21.37
+1
Danes si je miranu po padcu na sipinah celo vžgal motočikel, pogaisl pa ga je s peskom. Do takrat je vozil odlično, imel je 19 čas po tem dogodku pa se po njegovih besedah ni mogel več sprostiti. In tudi sam ni zadovoljen z vožnjo. Tudi sam sem od njega pričakoval več v tej etapi, saj je bila to prva letošnja etapa katere del je potekal po pesku, kjer se je miran v zadnjih letih ponavadi izkazal.
jstzan
06. 01. 2012 00.18
-2
nažalost si edini k se spozna na Dakar na celem portalu:( več takih rabmo
Tonček Balonček
05. 01. 2012 21.36
-6
Gre za promocijo, on je car, vsako elto boljši. KAo je možno, da nas ta šminker že toliko let nateguje s etm Dakarjem in iz tehga nam naplete neko megazgodbo, čeprav je vsem jasno, da je tam popolni outsider!
jstzan
06. 01. 2012 00.17
+4
drgač je en od bl spoštovanih ludi tm u rangu ullevaseterja jana de rooija, alfiea cox peterhansla,...
unja1.m
05. 01. 2012 19.59
-1
vauuuu 34...stopničke..
19Anze90
05. 01. 2012 21.44
+3
prvi dve mesti sta tako ali tako že oddani, za 3 mesto pa se poteguje gotovo vsaj 5 če ne 10 dirkačev. Miran pa se bo če bo vse normalno uvrstil na rep 10 ali pa nekje do 15 mesta. To je njegov domet, ampak to je še vedno odličen rezultat, če upoštevamo da je bilo na štartu skora 190 motociklistov.