Drugi športi

De Gendt grozil Rodriguezu, a Španec ostaja v rožnatem

Bormio, 26. 05. 2012 17.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Belgijec Thomas De Gendt je junak 20., kraljevske etape kolesarske dirke po Italiji s ciljem na prelazu Stelvio. Kolesar Vacasoleila je resno ogrožal rožnato majico, a se je moral na koncu zadovoljiti le z etapno zmago.

Španec Joaquim Rodriguez (Katjuša) je v zadnjem kilometru vendarle našel dovolj moči, da je obdržal skupno vodstvo.

V etapi, ki je postregla s številnimi zahtevnimi vzponi in pravim spektaklom, je z zaostankom 55 sekund zasedel Italijan Damiano Cunego. Rodriguez je bil četrti, zaostal je tri minute in 22 sekund, svojemu največjemu konkurentu Kanadčanu Rydeju Hesjedalu pa je "ukradel" dodatnih 14 sekund, tako da ima pred zadnjim dejanjem, nedeljskim kronometrom v Milanu, 31 sekund prednosti.

"Nisem pričakoval tega. Prvič sem napadel na vzponu na Mortirolo predvsem zaradi nevarnega spusta. Vzpon na Stelvio pa poznam do potankosti. Šest lest sem tukaj treniral, vzpon prevozil od 20- do 30-krat, kar se mi je danes obrestovalo. Vredno je bilo poskusiti, lepo je zmagati na svoji gori," je po zmagi in svojem največjem uspehu v karieri dejal Belgijec, ki med kolesarjenjem ni mislil na skupno vodstvo.

Thomas De Gendt
Thomas De Gendt FOTO: Reuters

Pred 20. etapo je v skupnem seštevku zasedal osmo mesto, za vodilnim je zaostajal pet minut in 40 sekund. Med zadnjim vzponom, na katerem je po neuspelem prvem poskusu napadel še drugič, je njegova prednost že znašala skoraj pet minut in pol, toda v zadnjem delu je nekoliko popustil, pospešila pa je tudi skupina z rožnato majico. Tako se je Belgijec, ki je napadel dobrih 16 kilometrov pred ciljem, v skupnem seštevku prebil le na četrto mesto.

Za mnoge najtežja vzpona v kolesarskem svetu, Mortirolo s svojim največjim 21-odstotnim naklonom je na primer tako ocenil slavni Lance Armstrong, sta postregla z izredno zanimivim bojem, ki je razplet dobil na drugem najvišjem asfaltiranem prelazu v Alpah. Potem ko je De Gendt tako kot Cunego že bil v cilju, ko se je ciljni črti bližal Španec Mikel Nieve, se je začel obračun glavnih favoritov. Najprej je napadel Michele Scarponi, v zadnjem kilometru pa še Rodriguez, ki je do konca Italijana prehitel, otresel pa se je tudi Hesjedala.

Pred njim ima zdaj 31 sekund prednosti, toda po napovedih naj to ne bi zadostovalo za skupno zmago. Španec bi po mnenju strokovnjakov glede na sposobnosti v vožnji na čas moral imeti več kot minuto prednosti. Toda Rodriguez se ne predaja, računa na posebno moč, ki jo daje rožnata majica, ter upa, da bo odvozil svoj kronometer kariere.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.