Drugi športi

Contador do zmage na brutalni etapi Vuelte, Froome še povišal vodstvo

Alto de l'Angliru, 09. 09. 2017 18.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predzadnja etapa kolesarske dirke po Španiji se je končala z zmago španskega ljubljenca Alberta Contadorja (Trek-Segafredo), ki si je zagotovil prednost sedemnajstih sekund pred Wouterjem Poelsom in Chrisom Froomom.

Christopher Froome
Christopher Froome FOTO: AP

Španec Alberto Contador (Trek-Segafredo) je zmagovalec predzadnje etape kolesarske dirke po Španiji. Drugo in tretje mesto sta na 117,5 km dolgi preizkušnji med krajema Corvera de Asturias in Alto de l'Angliru osvojila tekmovalca ekipe Sky. Drugi je bil Nizozemec Wouter Poels, tretji pa nosilec najbolj prestižne rdeče majice Britanec Chris Froome. Najbolj ambiciozni kolesarji na španski pentlji so danes imeli zadnjo priložnost za napad na vidnejše uvrstitve, na zahtevni trasi s tremi gorskimi cilji in zaključnim strmim vzponom na 1560 metrov visoki Alto de'l Angliru pa je vodilni v skupni razvrstitvi Froome zatrl vse njihove poskuse po prevratu ter zanesljivo ne le zadržal, temveč tudi povečal velikansko prednost pred zasledovalci. Drugouvrščeni Italijan Vincenzo Nibali zdaj za njim zaostaja za 2:15 minute.

Froome se je predvsem osredotočil na najbolj nevarnega Nibalija, ki je imel pred današnjo izjemno zahtevno etapo dobro poldrugo minuto zaostanka za njim, a ta je bil vseskozi pod njegovim nadzorom, tako da se mu po štirih zmagoslavjih na najbolj prestižni kolesarski preizkušnji na svetu po Franciji v letih 2013, 2015, 2016 in 2017 obeta tudi krstno končno zmagoslavje na španski pentlji, ki jo mora potrditi na nedeljski "paradni" etapi od Arroyomolinosa do Madrida v dolžini 117,6 km. Odločitev o etapnem zmagovalcu je padla na zadnjem vzponu. Sprva je najbolje kazalo Poljaku Tomaszu Marczynskemu, a ga je manjša skupinica - v njej je bil tudi trikratni zmagovalec Vuelte Alberto Contador - ujela osem kilometrov pred ciljem, dobrih pet km pred vrhom Alta de l'Anglira pa je "El Pistolero" ostal povsem sam in imel minuto prednosti pred Froomovo skupino. Contador je na zadnjem brutalnem vzponu - največji naklon je bil 23,5-, povprečno pa 19,5-odstoten - dokaj "lahkotno" vrtel pedala in na koncu v velikem slogu ter ob močni spodbudi svojih privržencev prvi prečkal ciljno črto. V zadnjih kilometrih sta močno pospešila tudi Froome in njegov zvesti oproda Poels, na koncu sta za zmagovalcem zaostala za 17 sekund.

Christopher Froome
Christopher Froome FOTO: AP

Po koncu etape je bil največ pozornosti deležen Contador, ki se bo kmalu upokojil, po veliki etapni zmagi pa je dejal: "Moja želja je bila, da dirko po Španiji končam na stopničkah, a očitno se bom moral zadovoljiti s končnim četrtim mestom. Že zjutraj sem se odlično počutil in si rekel, da je pravšnji trenutek za mojo etapno zmago. Na njej sem dal vse od sebe, navkljub zahtevnemu vzponu pa sem imel dovolj časa za uživanje. Vesel sem današnje zmage v Asturiji, na lepši način zares ne bi mogel končati svoje kolesarske poti." S širokim nasmehom je v cilj prišel tudi Froome. Po današnji etapi se je utrdil v skupnem vodstvu. "Počutim se izjemno, po Touru se mi nasmiha nova velika končna zmaga na tritedenski dirki. Na zadnjem vzponu je bilo zelo težko, skupaj s Wouterjem sva se trudila ujeti Alberta, a ta je bil danes premočan. Vesel sem, da je svojo bogato kariero končal v slogu zmagovalca, to si je zares zaslužil," je dejal Froome.

Od treh slovenskih kolesarjev je bil najboljši Jan Polanc (UAE Emirates), ki je za zmagovalcem zaostal 7:43 minute in osvojil 32. mesto. Njegov moštveni kolega Matej Mohorič (+11:23) je osvojil 47., Domen Novak (Bahrain-Merida) pa 122. mesto (+23:27). V skupni razvrstitvi je Mohorič na 30. (+1:31:24), Polanc na 38. (+1:52:00), Novak pa na 107. mestu (+3:51:51).

Izidi, 20. etapa:
1. Alberto Contador (Špa/Trek-Segafredo) 3:31:33
2. Wout Poels (Niz/Sky) + 0:17
3. Christopher Froome (VBr/Sky)
4. Ilnur Zakarin (Rus/Katjuša-Alpecin) 0:35
5. Franco Pellizotti (Ita/Bahrain-Merida) 0:51
6. Vincenzo Nibali (Ita/Bahrain-Merida)
7. Steven Kruijswijk (Niz/LottoNl-Jumbo)
8. Wilco Kelderman (Niz/Sunweb) 1:11
9. Romain Bardet (Fra/AG2R La Mondiale) 1:25
10. Michael Woods (Kan/Cannondale-Drapac) 1:36
...
32. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates) 7:43
47. Matej Mohorič (Slo/UAE Emirates) 11:23
122. Domen Novak (Slo/Bahrain-Merida) 23:27

Skupno:
1. Christopher Froome (VBr/Sky) 79:23:37
2. Vincenzo Nibali (Ita/Bahrain-Merida) + 2:15
3. Ilnur Zakarin (Rus/Katjuša-Alpecin) 2:51
4. Alberto Contador (Špa/Trek-Segafredo) 3:11
5. Wilco Kelderman (Niz/Sunweb) 3:15
6. Wout Poels (Niz/Sky) 6:45
7. Michael Woods (Kan/Cannondale-Drapac) 7:56
8. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana) 8:59
9. Steven Kruijswijk (Niz/LottoNL-Jumbo) 11:04
10. Tejay van Garderen (ZDA/BMC) 15:36
...
30. Matej Mohorič (Slo/UAE Emirates) 1:31:24
38. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates) 1:52:00
107. Domen Novak (Slo/Bahrain-Merida) 3:51:51

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mirko Levec
12. 09. 2017 12.58
frumi ni tako diplomatski kot ga prikazujete,saj se izredno huduje,ko ima okvaro na kolesu pa ga ostali ne čakajo sam pa je preprečil trentinu za 2sek.da bi prejel zeleno majico.tudi za contadorjem sta s poelsom vozila na vso moč in mu odžrla 3mesto rekoč kako mu privošči da z zmago na angliru konča karieo,dela eno misli drugo je to diplomatsko in prav zato ker je izredno nefair nikdar ne bo tako popularen kot contador....pravi dolgčas bo brez njega...mislil sem da bo šel majka po njegovih stopinjah toda razočaral me je.zasluga da je from prvi ima njegova ekipa, kaj bi bilo da ga ni pripeljala njegova ekipa skoraj v vsaki etapi v cilj.....