Drugi športi

Coma prevzel vodstvo, Stanovnik danes 26.

Antofagasta, 09. 01. 2012 20.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Osma etapa relija Dakar je pripadla Marcu Comi, ki je tako znova prevzel vodstvo, ki ga je do danes držal Cyril Despres. Edini slovenski predstavnik Miran Stanovnik je bil 26., skupno je na 21. mestu.

Branilec naslova zmagovalca relija Dakar med motoristi Španec Marc Coma si je z današnjo zmago na osmi etapi od Copiapa do Antofagaste privozil zmago in prevzel skupno vodstvo v seštevku. Do danes vodilni Francoz Cyril Despres je obtičal v blatu in izgubil deset minut. Slovenec Miran Stanovnik je bil danes 26., skupno je 21. V torek čaka udeležence relija, ki se bo končal 15. januarja, deveta etapa od Antofagaste do Iquiqueja v skupni dolžini 565 kilometrov.
 

Miran Stanovnik
Miran Stanovnik FOTO: Maindru

Rekorder po številu zmag in vodilni v seštevku avtomobilistov Stephane Peterhansel je danes ubranil napade sotekmovalcev in ostal v vodstvu, čeprav je na etapi zapravil skoraj štiri minute naskoka. S svojim Minijem je bil danes po 477 kilometrih šele četrti, medtem ko je zmago z Minijem slavil Španec Joan Roma. Peterhanslova najtesnejša konkurenta za končno zmago Američan Robby Gordon v Hummerju in Poljak Krzysztof Holowczyc z Minijem sta danes osvojila drugo in tretje mesto. Skupno ima Peterhansel pred Gordonom sedem in pol minute naskoka.

"Sprva je bilo videti, da bo to zelo dolga etapa, a so bile hitrosti visoke in etapo se je dalo prevoziti hitro. To je bila ena najhitrejših etap v zgodovini, kar se mene tiče. Zaradi tega je bila tudi nevarna. Vseskozi si namreč vozil v prahu za sotekmovalcem. Sam sem tako na primer poskušal prehiteti romunskega voznika, vsaj desetkrat, a mi ni uspelo, moral sem počakati, da je padel. Zadnji del je bil tehnično zelo zahteven, na koncu sem prehiteval na moč, saj je etapa zahtevala veliko napora," je po današnji preizkušnji dejal Stanovnik.

"Danes sem bil eden redkih, ki se je v cilj pripeljal z dokaj čistim motorjem. Večina je le sledila tekmovalcu spredaj in s tem posledično zapeljala v blatu, kjer so izgubljali veliko časa. Sam pa sem vozil z dvignjeno glavo, gledal okrog in pri tistem blatu dvignil motor na zadnje kolo ter se kake tri ali štiri metre peljal po zadnjem čez. Mnogi so imeli težave, ker so le sledili kolesnicam tistim spredaj. Dirka je še vedno blazno izenačena, precej se taktizira, vse gre v sekunde, ne več v minute. Vsako taktiziranje lahko prinese tudi po pet mest. Do konca bo še zelo zanimivo, saj se dirka šele preveša v drugo polovico. Prihajajo težke etape, tiste res peščene, kjer bo sledilo tudi pregrevanje agregatov," je zaključil slovenski puščavski lisjak, ki je zdaj skupno 21.

V torek čaka udeležence relija, ki se bo končal 15. januarja, deveta etapa od Antofagaste do Iquiqueja v skupni dolžini 565 kilometrov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Olli Poto?nik
10. 01. 2012 13.45
+0
ste zbrisali resnico miran samo izkorišča državo in sponzorje neki je pred začetkom gobcal da si želi med najboljših 10 vendar se bo moral krepko potruditi da ostane med 30 imel bo pa lep brezplačen izlet ki bi ga lahko imel vsak povprečno dober motokrosist z dovolj denarja in dovolj sponzorjev.takšna je resnica.
Hachi
10. 01. 2012 15.56
-1
on je lahk med 10 samo, ce jih 10 pred njim odstopi :D
Hachi
10. 01. 2012 10.42
+0
coma in despres sta narazen 1 minuto, 3. rodrigues zaostaja 49 minut, 4. casteu pa ze uro in 10 minut.... res huda konkurenca. nas puscavski svizec je pa itak fenomen :DDDD
Olli Poto?nik
10. 01. 2012 12.47
-1
naš puščavski svizec samo izkorišča samo sponzorje in državo tudi jaz bi se lahko udeležil tega ralya če bi imel dovolj pod palcem