Drugi športi

Froome ob nazdravljanju s šampanjcem in pivom kot prvi Britanec ubranil naslov na Touru

Pariz, 24. 07. 2016 19.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Britanski kolesar Chris Froome (Sky) je drugič zapored in tretjič v karieri postal zmagovalec dirke po Franciji, potem ko je nosilec rumene majice v revialni zadnji etapi brez težav ubranil lepo prednost pred zasledovalci. Na Elizejskih poljanah je za konec Toura 2016 etapno zmago slavil Andre Greipel (Lotto–Soudal).

Skyeva ekipa, v kateri s Froomom sodelujejo tudi številni Slovenci, je slavila Britančevo tretjo skupno zmago na Touru - to je absolutni otoški rekord.
Skyeva ekipa, v kateri s Froomom sodelujejo tudi številni Slovenci, je slavila Britančevo tretjo skupno zmago na Touru - to je absolutni otoški rekord. FOTO: AP
Avstralka Chloe Hosking (Wiggle HIgh 5) je zmagovalka ženske kolesarske dirke Tour de France. Enodnevno dirko, ki se je končala na Elizejskih poljanah v Parizu, je v sprintu glavnine dobila pred Finko Lotto Lepistö in Nizozemko Marianne Vos.Na dirki je sodelovala tudi slovenska ženska profesionalna ekipa BTC City Ljubljana. Njena najboljša predstavnica je bila Hrvatica Mia Radotić na 14. mestu, 21. je bila Poljakinja Eugenia Bujak, obe sta v cilj prišli z glavnino. Štiri sekunde je na 30. mestu zaostala Urša Pintar.

Chris Froome je kot prvi Britanec ubranil naslov na dirki po Franciji in, prav tako kot prvi otočan v zgodovini, prišel še do tretje skupne zmage na sloviti kolesarski dirki Tour de France. V revialni 21. etapi je Froome v nedeljo ciljno črto prečkal skupaj s celotnim moštvom Sky, s kolegi se je prijel čez ramena in nasmejan proslavljal nov velik uspeh. Froome je moštvenim kolegom že na začetku etape delil steklenice piva, ki si ga je poleg tradicionalnega šampanjca privoščil tudi sam, po letih 2013 in 2015 pa je tokrat ubranil svoj lanski naslov kot prvi kolesar po več kot 20 letih. Glavnini je po kroženju okoli Slavoloka zmage za slavje v zadnji etapi pobegnil Andre Greipel (Lotto-Soudal). Tour je v zadnjih letih povsem britanski - Bradley Wiggins je leta 2012 dosegel prvo zmago za Veliko Britanijo, od tedaj naprej pa je sledil izjemen otoški niz v režiji Frooma. Ta je bil na koncu za več kot tri minute hitrejši od Francoza Romaina Bardeta, Kolumbijec Nairo Quintana je osvojil skupno tretje mesto, četrti je bil še en Britanec Adam Yates. Greiplu sta v zadnji etapi sledila Slovak Peter Sagan in Norvežan Alexander Kristoff. Zadnja etapa je po tradiciji postregla s sklepno skupinsko vožnjo do Pariza, zato je moral Froome v nedeljo priti le še do cilja. Po tradiciji pa so se najboljši sprinterji na koncu tritedenske dirke, Tour velja za najtežjo kolesarsko preizkušnjo na svetu, na koncu pomerili še za sklepno sprintersko zmago. V glavnini so etapo končali tudi Slovenci. 

V skupnem seštevku je imel v Keniji rojeni Froome po 3535 kilometrih letošnje francoske pentlje 4:06 minute prednosti pred Bardetom, tretji je bil Quintana z zaostankom 4:21 minute. Ta je danes pred dirko odpovedal nastop na olimpijskih igrah, saj ima nepojasnjeno alergijo in bo takoj po Touru odšel na zdravniške teste. Najboljši sprinter na dirki je bil Slovak Sagan, najboljši v osvajanju gorskih ciljev Poljak Rafal Majka, najboljši mladi kolesar pa Britanec Yates. V tej kategoriji je bil odličen tudi Jan Polanc, na koncu peti. Francozom je Froome v zadnji etapi morda malo pokvaril tradicionalno slavje, saj si je s sotekmovalci v ekipi namesto tradicionalnega šampanjca privoščil pivo. To si je lahko privoščil, ker si je skupno zmago privozil že pred današnjimi sklepnimi 113 kilometri. Pri tem je preživel tudi nekaj kritičnih trenutkov, ki se bodo zapisali v zgodovino Toura, med drugim vzpon na Mont Ventoux, kjer je del proge na koncu kar pretekel brez kolesa, ali pa tudi enega od padcev na spustu na mokri cesti. "Vse skupaj je divja vožnja, občutki pa so enostavno neverjetni," je dejal Britanec, ki ima na desnem komolcu in kolenu zaradi omenjenega padca še vedno obliže.

V cilj je na koncu prispelo 174 od skupno 196 kolesarjev. Najboljši Slovenec je bil Polanc, danes 79., na skupno 54. mestu, Luka Pibernik je bil 102., Kristijan Koren pa 152. Nedvomno bo Froome, ki je rumeno majico tokrat oblekel po sedmi etapi, naslednje leto napadal četrto skupno zmago, izziv pa je peterica, ki ima pet skupnih zmag. Sedem zmag dopingiranega Lancea Armstronga je davno pozabljenih, tokrat pa je razveseljivo, da o dopingu takorekoč ni bilo govora, prav tako ne o tehničnem dopingu oziroma nedovoljenem dodatnem pogonu. V zahvalo sotekmovalcem je Froome danes v ekipi prevzel ekipo oskrbovalca in nosilca vode, a namesto vode se je na enem od postankov oskrbel kar s pivom in z sotekmovalci nato nazdravil zmagi. Na koncu ni manjkal prelet letal, ki so obarvali nebo z belo, modro in rdečo, kar je dodatno vzpodbudilo gledalce, ki so proslavili Bardeta, ki se je kot sedmi Francoz v zadnjih 30 letih v končni razvrstitvi povzpel na zmagovalni oder. 

Izidi:

1. Andre Greipel (Nem/Lotto Soudal) 2:43:08
2. Peter Sagan (Slk/Tinkoff)
3. Alexander Kristoff (Nor/Katjuša)
4. Edvald Boasson Hagen (Nor/Dimension Data)
5. Michael Matthews (Avs/Orica-BikeExchange)
6. Jasper Stuyven (Bel/Trek-Segafredo)
7. Ramunas Navardauskas (Lit/Cannondale-Drapac)
8. Christophe Laporte (Fra/Cofidis)
9. Sam Bennett (Irs/Bora-Argon)
10. Reinardt Janse Van Rensburg (JAR/Dimension Data) vsi isti čas
...
79. Jan Polanc (Slo/Lampre-Merida) + 0:45
95. Kristijan Koren (Slo/Cannondale-Drapac) 0:45
97. Luka Pibernik (Slo/Lampre-Merida) 0:45

- skupno:
1. Christopher Froome (VBr/Sky) 89:04:48
2. Romain Bardet (Fra/AG2R La Mondiale) + 4:05
3. Nairo Quintana (Kol/Movistar) 4:21
4. Adam Yates (VBr/Orica-BikeExchange) 4:42
5. Richie Porte (Avs/BMC) 5:17
6. Alejandro Valverde (Špa/Movistar) 6:16
7. Joaquim Rodriguez (Špa/Katjuša) 6:58
8. Louis Meintjes (JAR/Lampre-Merida) 6:58
9. Daniel Martin (Irs/Etixx-Quick-Step) 7:04
10. Roman Kreuziger (Češ/Tinkoff) 7:11
...
54. Jan Polanc (Slo/Lampre-Merida) + 2:18:24
102. Luka Pibernik (Slo/Lampre-Merida) 3:38:17
152. Kristijan Koren (Slo/Cannondale-Drapac) 4:28:01

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bus303
25. 07. 2016 17.10
+1
Čestitke Froomu, super TDF je bil.
Lan7
24. 07. 2016 21.25
+4
Bravo Froom in celotna ekipa Sky. Žal trenutno ni ekipe, ki bi jim bila blizu, tako da maksimuma ni bilo potrebno pokazati. En kamenček v mozaik zmage smo pristavili tudi Slovenci - njegovo kolo je bilo servisirano na stojalu Unior.