Drugi športi

Velenjčani uspešno prestali evropski krst, Celjani nemočni v Zagrebu

Zagreb, 21. 09. 2013 19.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Rokometaši Celja Pivovarne Laško so v 1. krogu evropske lige prvakov v gosteh izgubili s hrvaško ekipo Croatia Osiguranje Zagreb z 21:24. Uspešnejši so bili rokometaši Gorenja, ki so v Velenju premagali švedski Drott Halmstad s 35:33.

Velenjčani so prišli do prve zmage v ligi prvakov.
Velenjčani so prišli do prve zmage v ligi prvakov. FOTO: Miro Majcen
Velenjska ekipa je v prvem polčasu pokazala toplo-hladno predstavo. Mednarodno neizkušeni domači igralci so kar nekaj časa potrebovali, da so se znebili treme, vse njihove slabosti pa so "neobremenjeni" Skandinavci s pridom izkoristili. Izbranci domačega trenerja Ivana Vajdla so po spodbudnem začetku močno popustili ter hitrim in agresivnim Švedom dopustili, da so jim v deseti minuti ušli na gol (6:7), v nadaljevanju pa vendarle zaigrali veliko bolje in si nekajkrat priigrali dva gola prednosti. Gosti so jim sicer vztrajno dihali za ovratnik, predvsem nevaren je bil Anton Halen, ki je v uvodnih 16 minutah dosegel kar šest golov, a Velenjčani so sijajno zaključili prvo polovico tekme in na velik odmor odšli s prednostjo treh golov (19:16). V drugem polčasu so svojo zalogo v golih še oplemenitili in v 43. minuti povišali na +4 (28:24), le tri minute kasneje pa so švedski rokometaši - po delnem izidu 3:0 - znova zagrozili in se gostiteljem približali na gol zaostanka (28:27). Vajdl je z minuto odmora prekinil nalet Skandinavcev, v razburljivi zadnji četrtini pa so njegovi varovanci vendarle zmogli dovolj moči in znanja, da so osvojili prvi par mednarodnih točk v tej sezoni.

A pot do njih ni bila enostavna, gosti so vseskozi pritiskali in skušali tekmo postaviti na glavo, v svojih bliskovitih akcijah pa so se tudi močno zapletali, nekajkrat pa se je s sijajnimi posredovanji izkazal tudi vratar Emir Taletović. Navkljub temu so se v 58. minuti približali na gol zaostanka (32:31), a velenjska ekipa je z goli Jerneja Papeža in dveh Klemna Cehteta, sicer absolutnega junaka tega dvoboja, zadeve postavila na pravo mesto.

V velenjski ekipi je Cehte dosegel kar 12 golov, Mario Šoštarič jih je dodal osem.

Celjani brez možnosti v Zagrebu

Matevž Skok
Matevž Skok FOTO: Damjan Žibert

Slovenski podprvaki, ki so v generalki za prvi evropski dvoboj v tej sezoni izgubili v Velenju, so porazno odprli tekmo v zagrebški Areni, že po pičlih uvodnih štirih minutah so si - pri tem so imeli igralca manj na igrišču - priigrali zaostanek treh golov (1:4). Izbranci celjskega trenerja Vladana Matića so delovali izgubljeno, v nadaljevanju pa so vendarle zaigrali nekoliko bolje in vzpostavili ravnotežje na igrišču. Z globoko obrambo 5-1 so zaustavili zagrebške napade in v deveti minuti znižali na 4:5, v začetku 16. minute pa je madžarski reprezentant Mate Lekai tekmo postavil v začetno izhodišče (6:6).

A Celjani so po plodnem obdobju padli v kreativno luknjo in v 20. minuti znova zaostali za tri gole (6:9). Do konca polčasa so se resda približali na 9:10, v končnici prvega dela pa naredili številne osnovnošolske rokometne napake in na velik odmor odšli z zaostankom treh zadetkov (10:13).

Matićevi izbranci so vse možnosti za ugoden izid zapravili v začetku drugega polčasa. Uvod so odigrali naravnost porazno in po šestih minutah nadaljevanja zaostali za šest golov (12:18). Do konca tekme so bili nekoliko bolj konkurenčni gostiteljem, v nobenem obdobju pa niso ogrozili njihove zmage. V celjski ekipi sta bila na tekmi najbolj učinkovita Gašper Marguč in Nemanja Zelenović, oba sta dosegla po pet golov.

Izida:
Gorenje Velenje
- Drott Halmstad 35:33 (19:16)
Croatia Osiguranje Zagreb
- Celje Pivovarna Laško 24:21 (13:10)

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.