Drugi športi

Cancellara je spet prvi, Wiggins potrdil vlogo prvega favorita

Liege, 30. 06. 2012 18.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V belgijskem mestu Liege se je začela 99. kolesarska dirka po Franciji. Uvodni 6,4 kilometra dolgi prolog je dobil Švicar Fabian Cancellara (Radioshack). Najboljši Slovenec je bil na 32. mestu Jani Brajkovič (Astana).

Fabian Cancellara
Fabian Cancellara FOTO: Reuters

V belgijskem Liegeu se je začela 99. kolesarska dirka po Franciji. V uvodnem 6,4 kilometra dolgem prologu je bil najhitrejši olimpijski prvak in večkratni svetovni prvak v kronometru Švicar Fabian Cancellara, ki je bil na progi razred zase. Kolesar Radioshacka, ki je na prologih Toura zmagal že petič, je drugouvrščenega Britanca Bradleya Wigginsa premagal za tako kratko progo velikih sedem sekund, Wiggins, kolesar Skyja, pa je z drugim mestom vendarle potrdil vlogo prvega favorita dirke. Z istim zaostankom kot Britanec je tretje mesto zasedel domačin Sylvain Chavanel.

"Po vrnitvi na kolo po poškodbi sem se mesec pripravljal z mislijo na ta prolog, zato sem neznansko vesel, da mi ga je uspelo dobiti. Ponosen sem, da sem bil osem let po svoji prvi zmagi na Touru, prav tu v Liegeu, spet najhitrejši. Po slabi sezoni mi bo to zagotovo povrnilo samozavest, znebil sem se tudi pritiska. Osredotočen sem bil le na svojo vožnjo, drugi me niso zanimali. Delo sem opravil zelo dobro, čeprav mislim, da imam vendarle še tudi nekaj rezerve," je dejal "mister prologa", ki je uvodne preizkušnje Toura poleg Liegea 2004 in 2012 dobil še v Londonu (2007), Monacu 2009 in Rotterdamu (2010).

Od Slovencev je bil najboljši Jani Brajkovič (Astana), ki je zaostal 22 sekund, zasedel pa je 32. mesto. "Počutil sem se zelo dobro. Noge so bile močne, pedala pa sem tudi zelo dobro vrtel. Dober občutek je seveda prava popotnica za nadaljevanje dirke. V prvem tednu se moram osredotočiti na varno kolesarjenje, a ne izgubljati preveč časa v primerjavi s favoriti. Najbolj pomembno pa je seveda prekolesariti Belgijo in Bretanijo brez padca ter čuvati moč za Alpe in Pireneje ter preostala kronometra," je po uvodnem prologu povedal Belokranjec.Le mesto slabši je bil z enakim zaostankom Kristijan Koren (Liquigas). Borut Božič (Astana) je bil 135. (+0:38), Grega Bole pa 185. (+0:52).

Izidi:

1. Fabian Cancellara (Radioshack) 07:13
2. Bradley Wiggins (Sky) + 0:07
3. Sylvain Chavanel (Omega Pharma) isti čas
4. Tejay van Garderen (BMC Racing Team) 0:10
5. Edvald Boasson Hagen (Sky) 0:11
...
32. Jani Brajkovič (Astana) 0:22
33. Kristijan Koren (Liquigas) isti čas
45. Tony Martin (Omega Pharma) 0:23
135. Borut Božič (Astana) 0:38
136. Fränk Schleck (Radioshack) isti čas
145. Samuel Sanchez (Euskaltel Euskadi) 0:40
185. Grega Bole (Lampre) 0:52

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.