Drugi športi

Brez grand slama, a z naslovom v Davisovem pokalu Murray prvi športnik BBC; Fury se je opravičil

London, 21. 12. 2015 17.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Teniški igralec Andy Murray je športna osebnost iztekajočega se leta po izboru britanske javne radiotelevizije BBC. Drugi teniški lopar v svetovni karavani si je izjemno naklonjenost na Otoku zaslužil kot prvi mož britanske reprezentance, ki je letos v finalu z Belgijo osvojila zgodovinski naslov zmagovalcev Davisovega pokala.

Murray je osvojil laskavi naziv športna osebnost leta 2015 po izboru BBC.
Murray je osvojil laskavi naziv športna osebnost leta 2015 po izboru BBC. FOTO: Reuters

Andy Murray je laskavo priznanje osvojil še drugič. Izročili pa so mu ga v nedeljo na slovesnosti v Belfastu. Priznanje mu je izročil sloviti irski boksar Barry McGuigan. "Celotno življenje sem posvetil športu. Garal sem vsak dan, da bi vas naredil ponosne. Zahvalil bi se za vse glasove podpore," je dejal 28-letni Škot, ki je postal športnik leta po izboru BBC še drugič po letu 2013. Leta 2004 je dobil priznanje za najbolj obetavnega mladega športnika leta.

Murray je bil osrednji junak britanskega naskoka na teniško šampionsko lovoriko v Davisovem pokalu, prvo v zadnjih 79 letih. Dvakratni zmagovalec turnirjev za grand slam se je letos uvrstil v finale OP Avstralije in v polfinale Wimbledona in Rolanda Garrosa. Murray je osvojil 35 odstotkov glasov v glasovanju BBC, prejel je skupno 361.446 glasov podpore od 1.009.498 oddanih glasov. Na drugo mesto se je uvrstil zvezdnik ragbija Kevin Sinfield z zbranimi 278.353 glasovi (28 odstotkov), tretja pa je bila atletinja Jessica Ennis-Hill, za katero se je opredelilo 78.898 glasovalcev (8 odstotkov).

Fury se je na gala slovesnosti v Belfastu opravičil za svoje izjave.
Fury se je na gala slovesnosti v Belfastu opravičil za svoje izjave. FOTO: Reuters

BBC si je sicer letos prislužil kar nekaj kritik. Razlog je bil seznam nominirancev za nagrado, oziroma konkretno en nominiranec, in sicer svetovni boksarski prvak težke kategorije Tyson Fury, ki so ga prireditelji uvrstili v ožji seznam kljub njegovim zelo spornim mačističnim izjavam na račun žensk in istospolnih oseb. V številnih izjavah, ki jih je imel Fury pred in po dvoboju, je boksar pretiraval in si nakopal tudi sovražnike. S primerjavo homoseksualnosti in splava s pedofilijo, ter izjavo, da "ženske sodijo le na hrbet", so ogorčeni posamezniki zbrali kar 130.000 podpisov, da Furyja izključijo iz nabora za športnika leta. To se ni zgodilo.

Fury se je udeležil gala slovesnosti v Belfastu, na kateri se je opravičil vsem, ki jih je prizadel s svojimi izjavami. Fury je sicer v izboru prišel zelo visoko, pristal je na četrtem mestu, zbral pa je 72.330 glasov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.