Drugi športi

Rajherjeva devata, Trajković enajsti

London, 11. 08. 2012 11.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska taekwondoistka Nuša Rajher je na olimpijskem tekmovanju v kategoriji nad 67 kilogramov ostala brez dvoboja za bronasto kolajno in osvojila končno deveto mesto. Slovenski taekwondoist Ivan Trajkovič je v kategoriji nad 80 kilogramov osvojil končno 18. mesto.

Slovenska taekwondoistka Nuša Rajher je na olimpijskem tekmovanju v kategoriji nad 67 kilogramov ostala brez dvoboja za bronasto kolajno. V polfinalu je srbska tekmovalka Milica Mandić ugnala Rusinjo Anastazijo Barišnikovo z 11:3 in posredno iz boja za bron izločila tudi Rajherjevo. Mariborčanka se je tako morala zadovoljiti s končnim devetim mestom, njen reprezentančni soborec Ivan Trajković, ki je nastopil le dopoldan, pa z enajstim. Slednji je klonil v uvodni borbi proti olimpijskemu prvaku in prvemu nosilcu tekmovanja Korejcu Dongminu Chaju, ki pa je nato izgubil v četrtfinalu in Bistričan je tako kot Rajherjeva ostal brez možnosti repasaža.
Najboljše se je od slovenske trojice taekwondoistov na tem turnirju uvrstila Franka Anić, ki je v petek osvojila peto mesto. Kljub današnjim porazom slovenskih borcev pa so v Taekwondo zvezi Slovenije zadovoljni, saj je šport glede na leto 2000, ko je slovenske barve branil Marcel More, naredil velik preskok, Ljubljančan takrat ni zabeležil zmage, medtem ko sta Rajherjeva in Anićeva to okusili.

Franka Anić
Franka Anić FOTO: STA
Nekaj grenkega priokusa pa je vendarle ostalo. Danes sta tako Trajković kot tudi Rajherjeva v svojih najpomembnejših borbah že vodila, nato pa izgubila po točkah, ko so njuni nasprotniki uspeli izid preobrniti. “Kaj vam naj povem. Nič ne bo od tega finala, nisem uspela zmagati, pa sem že imela dobljeno borbo. Če bi se le še do konca umikala, bi lahko slavila, tako pa sem še naprej napadala in na koncu izgubila,” je po današnjem četrtfinalnem porazu dejala Rajherjeva, ki je bila uvodoma boljša od Kazahstanke Feruze Jorgešove.

Rajherjeva je edina taekwondoistka na turnirju, ki ji je uspel preskok iz ITF verzije v olimpijski slog WTF. “To je velik zalogaj. Gre za povsem druge tehnike in Nuša jih je odlično osvojila. Trije taekwondoisti na olimpijskih igrah iz Slovenije, to je lep uspeh. Upam, da bo vztrajala še štiri leta. To je sicer njena odločitev, a dobro sodelujeva in mislim, da ni pokazala vsega,” je po nastopu dejal njen trener iz Zagreba Tomislav Bučanac, ki je bil vseskozi na tribunah, medtem ko je njeno borbo ob ringu vodil selektor Dušan Pantar.

Nuša Rajher
Nuša Rajher FOTO: STA


Lahko smo zadovoljni, čeprav vemo, da bi z malo sreče lahko šli še dlje. Ne morem kriviti dela sodnikov, takšno pač je njihovo delo, ampak danes nam je nekajkrat zmanjkal kanček sreče. Predvsem Ivana in Franka je višjih uvrstitev stala njuna mladost, neizkušenost, tudi Nuša je prvič na igrah. Ampak napredek je, to je lep obet za naprej. Vsekakor so to naši upi za Rio de Janiero,” pa je nastope ocenil selektor Pantar.
Taekwondo je naredil velikanski korak naprej. Ščitniki javljajo točke, da ne prihaja več do sodniških napak, tudi s to možnostjo ugovora preko videoposnetka so veliko naredili za šport. Gre pa ob vsem tem za trenutke. Ko potegnem karton, nimam kaj izgubiti, razen kartona samega, če sem se zmotil. Danes nam je karton enkrat prinesel točke, dvakrat pa ne. Predvsem pa me veseli, da ta šport ni več samo v domeni azijskih držav, to smo videli tudi danes, ko je aktualni olimpijski prvak zaostajal proti Trajkoviću in nato izgubil v četrtfinalu. Taekwondo ni več samo Koreja,” je zaključil Pantar.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kozeljko
11. 08. 2012 21.53
Rajharjeva devata? Devata?
Tonček Balonček
11. 08. 2012 20.33
+0
Zakaj je to smešno poskakovanje in brcanje olimpijski šport, mi ni jasno, vse je odvisno od sodnikov, pa tudi sicer je skrajno dolgočasno!
Kalamarov
11. 08. 2012 18.56
+6
sej ni čudn da sodniki nč ne priznajo, če so sami poševnookarji pa ne vidjo na ekran
mobius
11. 08. 2012 17.50
-2
Ne bi o sodnikih, rajši bi pa o govoril o tem borilnem športu, izgleda tako kot da bi gledal klone, vsi se borijo na enak način, roke kot da so odrezane, sodijo udarce v glave ki sploh niso udarci še klofuta je močnejša, v glavnem dobiš točko če se ga že dotakneš ali pobožaš po glavi, noge se nosijo po zraku iztegnjene namesto, da bi se v končni fazi udarec izvršil iz kolena naprej in potem spet izteg za nove in nove udarce o blokadah ročnih ali nožnih ni sledu, kaj šele da bi šel kdo levo ali desno iz smeri napada in prišel vsaj na bočno stran nasprotnika ali še boljše za njegov hrbet in potem lahko z njim delaš kar hočeš, v glavnem ta zvrst borbe ne spada na olimpijado, je pa tam samo zaradi tega ker je bila enkrat organizator Južna Koreja in na tem je potem ostalo.
Veleee
12. 08. 2012 10.23
+1
pa sej ne morem verjet kaj berem... kolega nozni udarci pri taekwondoju so izjemno mocni in tehnicno dovrseni. Stvar je da ne gledamo pretepanja ampak sport in pri tem je bilo zmeraj veliko taktiziranja. Verjetno si si ogledal 1 borbo in ze mislis da si doktor.. mogoce bi se bolje izslo ce bi borcem ti sedel na stolu in ne pantar
Martian
11. 08. 2012 14.11
+5
hehe..tle se pa vidi kakšne goljufije se dogajajo v borilnih športih...sicer borbe Ivana nism gledal....sm pa vidu Nušo...kako so ji šele po ogledu video posnetka dodelili točke za udarec po glavi.....udarec je bil pa tak,da ga je cela dvorana videla,sam sodniki ne... iz tega si lohk mislimo...koliko je goljufije pri boksu npr....
mobius
11. 08. 2012 17.59
-2
Boks je pa tako bil vedno posebna zgodba, prvič sem ga gledal v začetku 60 let p.st. tam je žal bila vedno mafija zraven, tudi v amaterskem kaj šele če se pogovarjamo o pro boksu, še vedno imam v glavi sliko Listona in na kašne način je izgubil proti Clayu ali recimo pozneje Cooper proti Clayu - Aliju. in še in še.
mobius
11. 08. 2012 18.19
-1
Nuša si je pa sama kriva za poraz višja je bila od obeh tekmic in bi se morala boriti z distance, pa tisto njeno objemanje nasprotnice medtem ko ona z rokami tolče po njej, sicer tisti ročni udarci sploh niso udarci ampak spet nošenje udov če hočeš izvajati prave udarce z roko mora biti pest od boka navzgor pa do ramena lahko tudi v višini glave in potem lahko izvajaš prave ročne udarce, seveda mora biti roka skrčena, kajti iztegnjena noga in roka je dejansko na mrtvi točki, saj če hočeš izvesti pravi udarec jo moraš najprej vedno skrčiti, da lahko narediš novi udarec, seveda je možno udariti tudi če imaš roke ali noge skoraj popolnoma iztegnjene, vendar je to potem povezano s popolnoma drugačnim uporabljanjem celega človeškega telesa in njegovega gibanja v času in prostoru, da ne govorim o tem da te tisti delič sekunde ko krčiš ali izteguješ nogo ali roko lahko zelo veliko stane.
ajvarina
11. 08. 2012 12.13
+20
Ivan enostavno NI SMEL zmagati. Ivan se "verjetno" ne bi prebil do finala to pomeni da korejec nima možnosti niti za bronasto medaljo. Tako pač je... Ivanu pa vseeno čestitke. Borba je bila lepa in atraktivna. Koreja na vsakih OI mora nekako dobiti medaljo.... To je le nekako njihova borilna veščina
SENNA1
11. 08. 2012 12.03
+13
PA TO NE MOREŠ VERJET.
Veprl
11. 08. 2012 11.46
+16
Sramota sodniška, vse športe so začel krojit po svoji volji, pfffuj