Drugi športi

Brajkovič: Primer Armstrong je zelo slaba reklama za kolesarstvo

Zreče, 26. 11. 2012 11.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kolesar Jani Brajkovič je v letošnji sezoni na dirki po Franciji osvojil deveto mesto, zablestel pa je tudi na olimpijskih igrah, ko je na kronometru osvojil deseto mesto, ob tem pa slavil še na dirki po Sloveniji. Brajkovič bo naslednjo sezono skušal izboljšati uvrstitev s Toura.

Vicenzo Nibali
Vicenzo Nibali FOTO: Reuters
Športni direktor kazahstanske kolesarske ekipe Astana Guiseppe Martinelli je v soboto za cyclingnews.com izjavil, da bosta novinca v ekipi, Italijan Vincenzo Nibali in Danec Jakob Fuglsang, v naslednji sezoni v glavni vlogi na največjih dirkah sezone, na Giru in Touru. Nibali naj bi bil tako kapetan na dirki po Italiji, Fuglsang pa na dirki po Franciji. Po Martinellijevih besedah še ni jasno, na katerih dirkah bo tekmoval Jani Brajkovič, potrdil pa je njegov nastop na Giru, kjer naj bi pomagal Nibaliju. "Začel bom v Španiji, Ruta del Sol, potem imam na sporedu Tirreno Adriatico, Romandijo, Giro, Tour," pravi Brajkovič. O tem, da naj bi na največjih dirkah prihodnje sezone pomagal novincema v ekipi, je odgovoril: "Na dirki ne govorijo besede, ampak se pokaže, kdo ima noge, slednji dirka na rezultat oziroma na skupni dosežek. Mene čisto nič ne skrbi. Vem, kako sem se dogovoril z ekipo, in sem čisto miren." Brajkovič je na letošnjem Touru osvojil končno deveto mesto, kljub visoki uvrstitvi pa bi lahko bil Belokranjec uvrščen še kakšno mesto višje. Tudi sam si je pred sezono postavil visoke cilje: "Cilj je izboljšati deveto mesto na Touru. Sigurno bi pa rad že od začetka sezone pokazal nekaj zelo dobrih rezultatov, še posebej na Tirreno Adriatico, mogoče Romandiji in pa seveda na Touru." Začetek letošnje sezone ni bil po načrtih Brajkoviča, v drugi polovici pa je izboljšal svoje uvrstitve in odlično tekmoval v pravem trenutku. "Prvi del sezone sigurno ni bil dober, za to sem predvsem sam kriv. Januarja in februarja sem hotel preveč in sem se pretreniral. Drugi del sezone oziroma sam Tour je bil zelo dober, potem pa mogoče čisto na koncu, zadnji mesec, je bilo malo nesrečnih dogodkov oziroma tisto počeno rebro. Ampak generalno gledano mislim, da je bila kar dobra sezona," je povedal Brajkovič in potrdil, da je s poškodbo vse v najlepšem redu.

Jani Brajković
Jani Brajković FOTO: Damjan Žibert

"Poškodba je sanirana, že treniramo za naslednjo sezono, zaenkrat gre vse po planih." Pred Brajkovičem je druga sezona v kazahstanski ekipi Astana, kjer tekmuje tudi Borut Božič. Že v prvi sezoni je bil Brajkovič prvo ime Astane na francoski pentlji, zaupanje ekipe pa je upravičil z uvrstitvijo v prvo deseterico. "Ekipa je zelo dobra, tudi prejšnji teden, ko smo bili na pripravah, smo se imeli zelo dobro, vzdušje je odlično. Rabil sem tisto eno določeno obdobje, da sem se privadil na ta način dela, kajti vemo, da sem bil v prejšnjih letih zmeraj v eni in isti ekipi, se pravi z Johanom Bruyneelom, kjer je bil način dela malce drugačen, ampak mislim, da je za naslednjo sezono vse tako, kot mora biti, in se že veselim." Ob tem se je Brajkovič dotaknil še dopinške afere, ki je zadnje mesece pretresla svetovno kolesarsko karavano, brez sedmih lovorik na Tour de France pa je ostal Američan Lance Armstrong, sicer nekdanji sotekmovalec Brajkoviča v ameriški ekipi. "Sigurno je ena zelo slaba reklama za kolesarstvo. Upam, da bomo to čim prej sanirali oziroma spravil v red in šli naprej," je afero pokomentiral Brajkovič.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rko
28. 11. 2012 08.22
+1
BRAJKO SEJ SI ISTI NO, MADONCA
GSMG
26. 11. 2012 17.51
-1
Če so v resnici že sedaj dali 3.-razredno vlogo Brajkoviču, bi ta moral takoj pobegniti iz te sredine, ker bo naslednje leto že prepozno!
izy555
26. 11. 2012 16.36
+2
pa je ne. A se ti zdi?