Drugi športi

Bolt brez težav v naslednji finale, Gatlin izpadel, slavje Srbov in tragičen večer za Hrvate

Rio de Janeiro, 18. 08. 2016 07.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min

Atletski stadion v Rio je na šesti tekmovalni dan prinesel štiri končne odločitve. Jamajčanka Elaine Thompson do "dvojčka", njen rojak Usain Bolt pa se je sprehodil v finale teka na 200 metrov. Presenetljiv izpad Američana Justina Gatlina. Srbski košarkarji boljši od hrvaških, izpadli tudi njihovi rojaki rokometaši.

Brianna Rollins s sotekmovalkami v finalu teka na 100 metrov z ovirami.
Brianna Rollins s sotekmovalkami v finalu teka na 100 metrov z ovirami. FOTO: AP

Atletika: Thompsonova že z dvojčkom, Bolt na dobri poti, Gatlin brez finala

Šesti tekmovalni dan na atletskem stadionu v Riu je prinesel štiri končne odločitve, trojno ameriško zmago na 100 metrov ovire, dvojček Jamajčanke Elaine Thompson v sprinterskih disciplinah, kenijsko prevlado na 3000 m zapreke in sprehod Usaina Bolta do finala na 200 metrov ter nekoliko presenetljivo slovo Justina Gatlina že v polfinalu tega teka. Prav polfinale moškega teka na 200 metrov je bila, čeprav še ni odločala o kolajnah, ena najtežje pričakovanih disciplin današnjega tekmovalnega dne. Bolt je izpolnil pričakovanja, svoja in svojih navijačev, ter se sprehodil do finala. S časom 19,78 je resda le za dve stotinki v svoji skupini prehitel Kanadčana Andrea De Grasseja, toda v zadnjih nekaj deset metrih je vidno upočasnil ritem. Nekaj podobnega je nato v tretji skupini naredil tudi njegov veliki tekmec Gatlin, a se je uštel. Pred ciljem je prehitro popustil in pred ciljno črto sta ga prehitela Alonso Edward iz Paname ter Nizozemec Churandy Martina. Ker se je Gatlinu ura ustavila šele pri 20,13, pa se kot tretji v svoji skupini sploh ni uvrstil v finale, saj je bila Boltova skupina precej hitrejša in je kot zadnji po času v finale prišel Turek Ramil Guliyev, ki je tekel 20,09.

"Ta izid pomeni, da sem na pravi poti. Počutil sem se super in upam, da bom tudi jutri podobno razpoložen. Upam, da bom dobil ugodno progo, recimo šest ali sedem," je po polfinalu razmišljal Bolt in se dotaknil tudi neuspeha Gatlina: "Nisem popolnoma presenečen. Že na 100 metrov je upočasnil, mislim, da ima težave z bolečinami. Ni se lahko kosati z mlajšimi tekmeci." Boltu je smer, v katero bi rad šel, že nakazala rojakinja Elaine Thompson. Dosegla je prestižni sprinterski dvojček. Zmagi v teku na 100 metrov pred tremi dnevi je danes dodala še zlato medaljo na 200 metrov, kjer je slavila s časom 21,78. S tema zmagama je šele prva atletinja s takšnim dosežkom na OI po Američanki Florence Griffith Joyner, ki ji je to uspelo leta 1988 v Seulu. Srebro je osvojila Nizozemka Dafne Schippers (21,88), bron pa Američanka Tori Bowie (22,15), slednja je prav tako na igrah v Riu osvojila že drugo medaljo, saj je bila na 100 metrov srebrna.

Usain Bolt.
Usain Bolt. FOTO: AP

"Vedela sem, da bo nevarna, ker ima dober finiš. Dobro se je izšlo, imam zlato, zato se ne morem pritoževati. Premagati Dafne Schippers je vedno težko, še posebej, ker imam za sabo naporno sezono," je Jamajčanka podoživela dogajanje in se spomnila tesnega dvoboja z nizozemsko favoritinjo, ki je sicer odlično končala tek in se vrgla v cilj, a je bila vseeno prekratka za desetinko. Srebrna Schippersova ni bila povsem zadovoljna s to medaljo, saj je po lanskem slavju na SP veljala za favoritinjo tudi v Riu. "Prišla sem po zlato, ne srebro. Odtekla sem šest tekov na 100 in 200 metrov, zato sem čutila utrjenost. Vseeno sem bila zelo blizu, a se ni izšlo." Skok v daljino je za začetek postregel tudi z eno od športnic, ki na teh igrah ni izstopala po dosežkih, ampak po vsem obrobnem dogajanju. Darja Klišina je po ruskem dopinškem vložku in suspenzu mednarodne zveze Iaaf ter poznejših pritožbah v zadnjem hipu na Cas ostala edina Rusinja na atletskem stadionu. Sicer se je uvrstila v finale, kjer pa s 6,63 metra ni imela vidne vloge in je končala na devetem mestu. "Dobro se počutim. Čutim, da imam podporo drugih športnic, kar pa se tiče tekmovanja, nisem mogla nastopiti dosti bolje. V preteklih dneh sem morala izpustiti pol treningov," je potožila Rusinja.

O medaljah so odločali Američanki in centimetri, razpletlo pa se je v prid Tianne Bartolette. V svojem predzadnjem skoku je pristala pri 7,17 metra, kar je bil na koncu najdaljši skok dneva. Branilka naslova iz Londona 2012 Brittney Reese je pred finalom veljala za favoritinjo. A v Riu je v zadnjem skoku za las zaostala - 7,15 metra je pomenilo srebro, bron si je z osebnim in srbskim rekordom priskakala Ivana Španović s 7,08 metra. Še boljše so bile Američanke v zadnji disciplini dneva, kjer tekmicam niso pustile niti ene medalje. V teku na 110 metrov z ovirami je slavila Brianna Rollins, ki je za zmago potrebovala 12,48 sekunde, 11 stotink je zaostala srebrna Nia Ali, tretja pa je bila Kristi Castlin, ki je morala nekaj sekund počakati, preden se je lahko objela z reprezentančnima kolegicama; njen čas je bil 12,61, le dve stotinki boljši od četrte, prve Neameričanke Cindy Ofili. Kenija se je sprva v prvi odločitvi dneva, še v dopoldanskih urah po lokalnem času, veselila dveh novih odličij na 3000 m zapreke in tudi na koncu devete zaporedne zlate medalje v tej disciplini na OI, kjer so predstavniki te afriške države najboljši od leta 1988. Conseslus Kipruto si je z olimpijskim rekordom 8:03,28 zagotovil zlato, ko je prehitel olimpijskega prvaka iz Londona in Aten ter reprezentančnega kolega Ezekiela Kemboia. Ta je sprva osvojil bron (8:08,47). Drugi je bil Američan Evan Jager s časom 8:04,28. Kipruto si je zmago zagotovil v zadnjem krogu, ko je "pritisnil na plin" in za seboj pustil vso konkurenco. Ko mu je bilo jasno, da bo zlato njegovo, je že med tekom navdušeno mahal občinstvu in se veselil zmage tudi po naknadni diskvalifikaciji Kemboia, ki je tekel izven proge, zato je nato bronasta kolajna pripadla naslednjemu v cilju, Francozu Mahiedinu Mekhissiju.

Srbski košarkarji so že v skupini namučili reprezentanco ZDA, zdaj so njihovi možni nasprotniki v finalu.
Srbski košarkarji so že v skupini namučili reprezentanco ZDA, zdaj so njihovi možni nasprotniki v finalu. FOTO: AP

Košarka: Španija - ZDA in Avstralija - Srbija košarkarska polfinalna para

Po Avstralcih in Špancih so si mesto v polfinalu moškega olimpijskega turnirja v Rio de Janeiru zagotovili še košarkarji ZDA in Srbije. Američani, branilci naslova iz Londona 2012, so v četrtfinalu premagali Argentino s 105:78, Srbi pa s 86:83 Hrvaško. Polfinalna para sta Španija - ZDA in Avstralija - Srbija. Argentinci so bili nevarni zgolj v prvi četrtini, ko so vodili tudi za 11 točk, a že v drugih desetih minutah so ZDA stvari postavile na pričakovano mesto in pobegnile tudi za več kot 20 točk. V drugem polčasu se slika na igrišču ni bistveno spremenila. Američani so nadzorovali potek tekme in bili ves čas v zelo varni prednosti. Kevin Durant je bil prvi mož tekme s 27 točkami, sedmimi skoki in šestimi podajami, Paul George pa je dal 17 točk. Pri Argentincih je bil s 15 točkami najboljši Luis Scola, točko manj je dosegel Emanuel Ginobili, ki je končal reprezentančno kariero. V polfinale so se že prej prebili olimpijski podprvaki Španci, ki so zlahka z 92:67 premagali Francoze. Ti so stik s tekmeci držali prvo četrtino, ki se je končala z 19:16 v korist Španije. Igralci z Apeninskega polotoka so nato stopili na plin in ob polčasu vodili s 43:30. Po treh četrtinah je prednost znašala 20 točk in vprašanj o končnem zmagovalcu je bilo vse manj. Prvi španski strelec je bil Nikola Mirotić s 23 točkami, od tega je 15 točk dosegel z metom za tri točke. Pri Francozih je Tony Parker dosegel 14 točk in se s tem - tako kot njegov soigralec iz San Antonia Ginobili - tudi poslovil od reprezentančnega dresa.

Na prvi četrtfinalni tekmi je Avstralija prav tako zlahka z 90:64 izločila Litvo. Avstralci so imeli vse stvari pod nadzorom, saj so že prvo četrtino dobili s 26:17, polčas pa se je končal z 48:30. Prednost so v drugem polčasu še povečali in se že nekaj minut pred zadnjim zvokom sirene veselili zmage. Prvi strelec tekme je bil Patty Mills s 24 točkami, od tega jih je 15 dal izza črte za tri točke. Na zadnji tekmi četrtfinala je Srbom zelo lepo kazalo že po tretji četrtini, saj so si takrat priigrali že 14 točk naskoka. Toda v zadnji četrtini so Hrvati spet začeli "gristi" in se slabe tri minute in pol pred koncem Srbom približali le na točko (73:74). Še 24 sekund pred koncem so Srbi vodili le z 79:77, nakar so sledile taktične osebne napake in izvajanje prostih metov. Pri teh so bili Srbi zbrani, Hrvati so jih ves čas lovili, ko pa je pet sekund pred koncem Mario Hezonja zgrešil met za tri točke, je bil dvoboj odločen. Pri Hrvatih je bil z 28 točkami daleč najbolj razpoložen Bojan Bogdanović, pri Srbih jih je deset manj zbral Bogdan Bogdanović. Polfinalni tekmi, dvoboj med Španci in Američani je ponovitev zadnjih dveh finalnih tekem na OI, bosta v petek.

Odbojka: Rusija, ZDA, Italija in Brazilija v moškem odbojkarskem polfinalu, na mivki slavili Nemki

Po branilcih naslova Rusih in Američanih so si polfinale na moškem odbojkarskem turnirju na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru zagotovili še Italijani in Brazilci. Ameriški odbojkarji so brez izgubljenega niza s 3:0 odpravili Poljake. Odbojkarji iz Združenih držav Amerike, ki so nazadnje olimpijski turnir v odbojki dobili na OI v Pekingu 2008, so zasenčili svetovne prvake Poljake (23, 22, 20). Aaron Russell je bil z 12 točkami najboljši mož Američanov. Ti se bodo v polfinalu udarili z Italijo. Bronasta na OI 2012 je brez težav s 3:0 v nizih, ti so se končali na 29, 19 in 17, odpravila Iran. Ivan Zajcev in Osmani Juantorena sta bila najboljša s po 15 točkami. Rusi pa so bili gladko boljši od Kanade (15, 20, 18), izstopal je Maksim Mihajlov z 12 točkami, in se bodo v polfinalu pomerili z olimpijsko podprvakinjo iz Londona 2012 Brazilijo. Ta je bila s 3:1 (22, -17, 19, 23) boljša od Argentine, največji delež pa je s 24 točkami prispeval Wallace de Souza. Polfinale bo v petek.

Danci so v sredo zvečer prerešetali slovensko mrežo.
Danci so v sredo zvečer prerešetali slovensko mrežo. FOTO: AP

Nemška naveza Laura Ludwig/Kira Wlakenhorst je na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru osvojila zlato kolajno v odbojki na mivki. Nemki sta v finalu premagali Brazilki Agatho Bednarczuk in Barbaro de Freitas z 2:0 (18, 14). Bron pa sta osvojili Američanki Kerri Walsh Jennings in April Ross. Legendarna Walsh Jenningsova, trikratna olimpijska prvakinja (na OI je v 28 dvobojih izgubila le letošnjega polfinalnega), ki je bila v Londonu 2012 zlata z Misty May-Treanor, in Rossova, ki je bila srebrna z Jennifer Kessy, sta v malem finalu z 2:1 (-17, 17, 9) premagali Brazilki Larisso Franco Maestrini in Talito Da Rocha Antunes.

Rokomet: Poljaki izločili Hrvate, v polfinalu še Francija, Nemčija in Danska

Moški olimpijski rokometni turnir v Rio de Janeiru je dobil še zadnjega polfinalista. Po branilki naslova Franciji, Nemčiji in Danski si je preboj med najboljše štiri zagotovila še Poljska. Francozi so v prvem četrtfinalu s 34:27 izločili gostitelje Brazilce, ti so se sicer v prvem polčasu dobro upirali favoriziranim galskim petelinom, a v nadaljevanju morali priznati premoč kakovostnejšim in močnejšim tekmecem, in potrdili kandidaturo za novo zlato odličje na OI. Michael Guigou je bil prvi strelec Francozov z osmimi zadetki, enega manj je prispeval Daniel Narcisse. Pri Brazilcih je osem golov dosegel Alexandro Pozzer. Lažje delo kot Francozi so imeli Nemci, ki so kar za 12 zadetkov odpravili Katarce. Prvi polčas so dobili za štiri zadetke, v nadaljevanju pa povišali ritem in hitro prišli do razlike, ki je tekmecem onemogočila kakršnekoli upe po ugodnem razpletu. Uwe Gensheimer, Tobias Reichmann in Fabian Wiede so bili s po petimi zadetki najboljši pri Nemcih, pri azijskem predstavniku pa je z devetimi goli prednjačil Rafael Capote.

Poljaki pa so razžalostili naše južne sosede Hrvate, branilce brona iz Londona. Premagali so jih s 27:30. Poljaki so namere po napredovanju pokazali že v drugi polovici prvega polčasa, ko so vodili tudi že za pet golov. V drugem polčasu so Poljaki povišali prednost tudi že na šest zadetkov, a so se Hrvati nato zbrali in začeli nižati zaostanek, ujeli pa so jih v 53. minuti pri 25:25. V končnici pa se niso znašli, k temu je pripomoglo tudi nekaj izključitev, tako da je bilo minuto in pol pred koncem po zadetku Kamila Syprzaka za 28:26 jasno, kdo bo polfinalist. Pri Poljakih je sicer izstopal Karol Bielecki z 12 zadetki, pri Hrvatih sta jih Ivan Čupić in Luka Stepančić dosegla po sedem. Polfinalni tekmi bosta v petek, para pa sta Francija - Nemčija in Danska - Poljka.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MesOjediPinGvin
18. 08. 2016 21.09
+2
Sem zadnjič gledal tekmo ZDA : Srbija. En kup nepiskanih nošenih žog na strani ZDA, en kup osebnih napak, ki jih ni bilo in tudi kar nekaj osebnih napak pri metih Srbov, ki jih sodniki niso piskali. Torej ZDA vseeno potrebujejo tudi sodniško pomoč....
Ate_ist
19. 08. 2016 08.16
+1
pri teku 4x100 metrov so američanke zgubile palico pa so jim dovolili ponovne kvalifikacije, halo!
dr21
18. 08. 2016 10.36
+5
A niso hrvati neki kalkulirali v košarki ali rokometu, da se izognejo... Ne spomnem se točno
KOPITES
18. 08. 2016 11.41
+9
rossonero.acm
18. 08. 2016 08.16
+9
Hehe...če je kej lepšga...