Drugi športi

Boksarske kolege skrbi za zdravje Tysona Furyja, Kličko ni tako razumevajoč: 'Oblatil je ime boksa'

London, 06. 10. 2016 09.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Upokojeni boksar Barry McGuigan, nekdanji svetovni prvak, je odgovorne v svetu boksa pozval, da naj se bolj osredotočijo na težave psihološke narave, ki jih preživljajo borci po celem svetu. Boks v zadnjem času pretresajo škandali v povezavi s kontroverznim Tysonom Furyjem, ki se mora braniti tudi obtožb o zlorabi dopinga.

"Kralj Romov" poplesava pred očmi ukrajinskega šampiona Klička, ki še ni dočakal povratnega dvoboja. Vprašanje, če ga kdaj bo.
"Kralj Romov" poplesava pred očmi ukrajinskega šampiona Klička, ki še ni dočakal povratnega dvoboja. Vprašanje, če ga kdaj bo. FOTO: Reuters

Barry McGuigan je Mednarodno boksarsko zvezo (IBF) in ostale odgovorne pozval, da naj več pozornosti namenijo skrbi za psihološko zdravje borcev. 55-letni nekdanji svetovni prvak v peresnolahki kategoriji si želi, da bi boksarjem omogočali tudi plačano zdravljenje, potem ko je prvak težke kategorije Britanec Tyson Fury razkril, da trpi za depresijo, v spopadanju s tem zahrbtnim stanjem pa je posegel tudi za kokainom. "Prej kot slej bi se moralo nekaj premakniti na bolje, ne želimo si namreč kakšne smrti," je bil v pogovoru za BBC Radio 5 live jasen McGuigan in dodal, da so v boksu do sedaj povsem spregledali spopadanje s psihološkimi težavami borcev. "Res me skrbi za Furyja," dodaja McGuigan. "Zdravje boksarjev mi je res pomembno. Na voljo nimajo nobene pomoči za boj z depresijo in psihičnimi težavami, to pa je nekaj, na kar se želim res osredotočiti. Obstaja veliko različnih vrst bolezni, toda pomoči ne dobiš, če je ne poiščeš. Gotovo pa je potrebna. V nekaterih dvobojih se vrtijo ogromne količine denarja, na voljo ga je veliko, nekaj pa bi morali dati na stran za psihične težave. Gotovo se moramo spopasti s tem. Morda je čas, da se vsi vodilni s krovnih športnih organizacij usedejo in začnejo razmišljati o nekakšni kliniki, ki bila vedno na voljo. Cena bi morala biti nizka za fante, ki ne služijo bogastva."

Fury, aktualni svetovni prvak, je že dvakrat prestavil revanšo z Vladimirjem Kličkom, ki mu je šampionske pasove po več letih nepremaganosti presenetljivo vzel ob koncu lanskega leta. Kličko in Fury bi se morala v Manchestru za svetovno krono spopasti 29. oktobra, a je Britanec dvoboj odpovedal zaradi psihičnih težav. Za revijo Rolling Stone je sicer priznal, da je užival kokain, braniti se mora tudi obtožb o zlorabi dopinga in le po čudežu mu boksarske licence ne bodo odvzeli. Fury se je na naslovnicah medijev pojavil tudi v ponedeljek, ko je z nekaj objavami na Twitterju najprej namignil, da se poslavlja od športa, nato pa se posmehoval medijem in zatrdil, da ostaja. Boks je v eni svojih objav sicer označil za "najbolj žalostno reč", ki se jo je kdajkoli lotil. O njegovem stanju sta spregovorila srednjekategornik Billy Joe Saunders, sicer tesen Furyjev prijatelj, in prvak kruzerske kategorije po verziji WBC Tony Bellew. "Fury se je znašel v težki situaciji," je menil Saunders, Bellew pa je dodal: "Furyju ni dobro in potrebuje pomoč."

Predsednik IBF Daryl Peoples je Nadzorni odbor britanskega boksa (BBBofC) že pozval, da svetovnemu prvaku odvzamejo licenco, da bi se potem lažje osredotočil na zdravljenje. McGuigan je po zgornjih izjavah izrazil pripravljenost, da pomaga vsem boksarjem, tudi Furyju, ki ga je sredi leta sicer ostro kritiziral po objavi videa, ki je bil poln homofobnije, seksizma in antisemitizma. Samooklicani "Kralj Romov" se bo moral v kratkem zagovarjati tudi zaradi zlorabe dopinga. Niti malo razumevanja za težave svojega nesojenega nasprotnika pa v četrtkovih izjavah za nemški Bild ni pokazal Vladimir Kličko, ki pravi, da je Britanec boksu naredil oziroma še vedno dela veliko škode. "Fury je oblatil ime boksa," je med skoraj enoletnim čakanjem na revanšo nemškemu tabloidu povedal Kličko. "To le kaže na to, kako nepošten je Fury," je dodal Ukrajinčev menedžer Bernd Boente: "Zavlačuje z Vladimirjem. Blokira boj za naslov."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Baletka
06. 10. 2016 12.31
+9
sploh ne razumem, kako mu še niso vzeli pasov, licence.. ob vseh teh stvareh, 2x odpoved rematcha, več kot očitno odmikanje, ter pokazatelj na to, da ni sploh pripravljen.. mislim, da ga je slava dodobra zmešala, pa denar.. zato tut v igri kokain, tipično.. zdaj vrjetno s klićkom v ringu tvega vrjetno hendikep doživotni..
Sniper77
06. 10. 2016 10.51
+3
fury bo izgleda sam sebe nokavtiral. tako bolje,da se.
ochi
06. 10. 2016 10.36
+4
fury je bil prvi borec klička, ki je bil po višini, dometu in prirpavljenosti enakovreden. razlike je le v tehniki. fury je stritfajter. kličko je legenda samo zato, ker je bila to agenda.
GLIUG
06. 10. 2016 10.14
+14
KLIČKO LEGENDA!!!
bus303
06. 10. 2016 10.22
+10
Res je legenda. Enajst let nepremagan, tale pajac pa ni sposoben ene ubranitve.
bmw71
06. 10. 2016 10.37
+3
bondjanez
06. 10. 2016 13.47
-2
Tale pajac ga je razsul. Ostalo je pa za pozabo.