Drugi športi

Bodo imeli športniki v prihodnosti vgrajene čipe?

Ljubljana, 26. 07. 2013 20.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V boju proti dopingu se obeta prava revolucija. Znanstveniki predlagajo, da bi športnikom vstavili prav poseben čip, ki bi zbiral in analiziral kri. Svetovna protidopinška agencija bi tako vse potrebne rezultate dobila brez odvzema krvi ali urina.

V boju proti dopingu se obeta prava revolucija. Znanstveniki predlagajo, da bi športnikom vstavili prav poseben čip, ki bi zbiral in analiziral kri. Svetovna protidopinška agencija bi tako vse potrebne rezultate dobila brez odvzema krvi ali urina.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pinarel?
27. 07. 2013 10.35
+1
Kolesarstvo je zaradi brutalnih kontrol še najbolj čisto... Ne zlorabljajo se več steroidi, kot so deca durabolin in ostali, ki se injicirajo. Ti so na kontrolah izsljedljivi še po par mesecih. Kvečjemu kakšen testosteronski obliž ali gel, ki traja par ur in ima minimalne terapevtske učinke, ne pa nek hardcore boost. Odkar je Sinkewitz padel na rastnem hormonu, je tudi glede tega zgodba končana. Krvni doping je skorajda nemogoč (biološki potni list, kjer se beležijo nihanja rdečih krvničk / izsledljivost eritropoetina in podobnih substanc v krvi in urinu), uporablja se lahko kakšna transfuzija z minimalnimi količinami krvi, da ne pride do anomalij v biološkem potnem listu. Uporabljajo se intravenozni dodatki (glukoza, železo, soli) in intramuskularne injekcije vitamina B12. To je dovoljeno, čeprav so na nekaterih dirkah prepovedali intravenozne dodake po etapah (baby Giro recimo). Danes je kolesarstvo dokaj čisto. Problem je ekipa Sky... Že tri leta neka dominanca nad vsemi, Wiggins, Froome, Porte, Sioutsou, Kiryenka in ostali na klancih dobesedno letijo. Podobno je bilo svoj čas z ekipo US Postal. Sprva ni bilo kontrole za EPO in kasneje je bila zelo površna, zato so to izrabljali na veliko. Letošnji Tour pa je Froome podrl rekord Armstronga na Ventoux, kadenco ob napadu je imel cca 115, kaseneje je z lahkoto držal na 100 obratov. Podatke s SRM računalnika skriva in jih noče objavit. Verjamem, bi se pokazalo preveč watt-ov na kg telesne teže, tudi srčni utrip pri tej obremenitvi bi bilo zanimivo videt. Bojim se, da so se igrali z genskim dopingom (neizsledljiv, umetno ustvarjen virus se vbrizga enkrat v telo in tam modificira gene). Če je to res, potem je boljše, da se tip ustreli samega sebe, to je definitivno konec profesionalenga kolesarstva. Ostali športi... pri atletiki se nekaj premika, odkrivajo. Drugje pa je kriza in to velika. Na vrhu je definitivno nogomet. Vsi pravijo, da EPO pri nogometu ne pomaga. Res, da ne naredi iz Roberta beriča vn Cristianota Ronalda. Glede moči in eksplozivnosti res ne pride v poštev, tam zlorabljajo rastni hormon, testosteron in podobno :-) Če pa zmore cela ekipa tekat in ustvarjat konstanten presing 90 minut, potem pa je velika razlika. Tudi glede regeneracije pomaga - več kisika v mišice, hitrejša regeneracija. Kontrole so pa zelo slabe, z US Postalovim način dopingiranja z 10 let nazaj te v nogometu ne dobijo in lahko mirno spiš.
expl0it
26. 07. 2013 20.54
+12
"Bodo imeli športniki v prihodnosti vgrajene čipe?" Ne le sportniki.
takje
26. 07. 2013 20.53
+9
Kolesarstvo kot šport je smešno, ker so vsi pod gasom!! Toti bi morali imeti čip že ob rojstvu. Potem so tu še plavalci, atleti, dvigovalci uteži,.... vsaki vrhunski športnik bi ga moral imeti, žal. Vsega je kriv pohlep po denarju in slavi!
Soulless
26. 07. 2013 22.09
+3
TITSTILLIDIE
26. 07. 2013 20.49
+1