Drugi športi

Bo odslej na SP zmagoval rokomet?

Doha, 26. 01. 2015 09.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Španija, Hrvaška, Katar in Slovenija so si že zagotovili napredovanje v četrtfinale svetovnega rokometnega prvenstva v Katarju. Sodniki že krojijo razplet prvenstva.

Slovenska rokometna reprezentanca se je zasluženo uvrstila med osem najboljših zasedb na svetovnem prvenstvu v Katarju, kjer pa igralci nimajo vsega v svojih rokah. Po mojem prepričanju so bili izbranci Borisa Denića sinoči boljši za vsaj 5, morda celo več golov, a enostavno te prednosti niso uspeli doseči. Pa ne po lastni volji, ampak sta tako želela litovska sodnika Vaidas Mažeika in Mindaugas Gatelis, ki sta Makedonce vseskozi držala v igri za napredovanje.

Čeprav komentiranje sodniških odločitev ni v moj 'stil', saj kot nekdanji rokometaš še vedno trdim, da če si boljši, si boljši tudi od sodnika. A v Katarju se v izločilnih bojih še bolj izostruje slika o tem, da gre pač za šport, kjer delivca pravice, skupaj z delegatom in nadzornikom, lahko režirata še tako neverjeten preobrat.

Slovenci niso igrali le proti Makedoncem, ampak tudi proti sodniškem paru Vaidas Mažeika - Mindaugas Gatelis.
Slovenci niso igrali le proti Makedoncem, ampak tudi proti sodniškem paru Vaidas Mažeika - Mindaugas Gatelis. FOTO: SPS

Ravno zaradi pristranskega sojenja je za hip ob polčasu prekipelo Denićevem pomočniku Bojanu Čotarju, ki je proti slovenskemu paru Nenad KrstićPeter Ljubić, na tribuno zavpil: "Alo, pa kaj je zdaj to? Kakšno sojenje, kakšen kriterij, daj jih malo umirite ...“ Ne bi slišal, če ne bi sedel povsem blizu, a dejstvo je, da ob pogledu proti Čotarju ni bilo lahko niti danskemu paru Martin Gjeding Mads Hansen, niti Špancema Oscarju Lopezu in Angelu Ramirezu. Vsi so vedeli kaj govori, četudi ne razumejo slovensko.

Hrvatom Katarca, Katarcem Hrvata
Napredovanje med osem ekip na svetu so si poleg Slovencev priigrali še Hrvati in Katarci, a če je bilo to zasluženo bi lahko komentiral šele po temeljiti analizi sojenja. Najverjetneje ni naključje, da sta hrvaška sodnika Matija Gubica in Boris Milošević izdatno do napredovanja pomagala Katarcem – ti so bili v osmini finala po številnih sumljivih sodniških odločitvah boljši od Avstrijcev - , naši južni sosedi pa so se podobno kot vsi na svetovnem prvenstvu mučili z Brazilci. Ob koncu so zmagali, a sodniški kriterij katarskega para Saleh Bamutref - Mansour Al-Suwaidi vseh 60 minut dvoboja ni bil na nivoju svetovnega prvenstva. Odločitvam, ki sta jih sprejemala so se posmehovali vsi v dvorani, vključno s posameznimi hrvaškimi novinarji, ki jim je postalo jasno, koliko je ura.

Dragan Načevski pa za mizo
Skregano z vsako logiko je, da lahko na dvoboju Slovenija – Makedonija, za zapisnikarsko mizo sedi Dragan Načevski, nekdanji makedonski sodnik, ki skrbi za delegiranje sodnikov pod okriljem Evropske rokometne zveze (EHF), pod okriljem IHF pa v Katarju deluje, kot nadzornik. V vsakem primeru, kot nekdanji makedonski sodnik in danes vpliven rokometni funkcionar, za mizo nima kaj sedeti. Želim si le, da bo do konca turnirja zmagoval rokomet … Sodniki so namreč že dokazali česa so sposobni.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kontaminiran
26. 01. 2015 20.28
+6
kej tazga še na eurosongu ne vidiš
hajer66
26. 01. 2015 18.54
+5
hrvata sta tudi nesla en kufer denarja
Ka pa mislis
26. 01. 2015 13.30
+16
V katarju je vse podkupljeno. Kaj bo se le z nogometom
bububu123
26. 01. 2015 16.06
+10
Nogomet se je že začelo ko so katarci kupili sv. prvenstvo. Vse je le še denar in ni več ne nogometa ne rokometa! Kako lahko igrajo Šarić in podobni za Katar? Denar je sveta vladar!
šmajser1
26. 01. 2015 13.26
+6
GLEDAL SEM VELIKO TEKEM IN MORAM RECT,BOLJ KOT SO TEKME POMEMBNE OZ KDO S KOM IGRA,BOLJ SE VIDI SODNISKA NESTROKOVNOST OZ NEZNANJE ALI PA CELO....V GLAVNEM SOJENJE NA TEM TURNIRJU JE KATASTROFALNO!!!TO NI VEC SPORT,TO JE KAR NEKAJ....
?enka
26. 01. 2015 12.52
+2
Katar na SP, pa bi radi, da bi zmagoval rokomet .... Aha, tako, kot so se Nemci pošteno uvrstili na SP ... IHF pa je že itak pokazal, v čem jim je interes ... ŠUŠKI !!!
dannyer
26. 01. 2015 11.51
+8
dajmo naši . gremo do konca .
MM?
26. 01. 2015 11.32
+9
Ne vem kolikokrat sem si že rekel, da bom nehal gledati rokomet, ker je vse skupaj preveč odvisno od sodnikov. Hrvaška reprezentanca je bila običajno za klaso boljša od nasprotnika in sodnikov, pa ji je še vedno kar nekajkrat spodletela zmaga, zaradi favoriziranja drugih ekip, še posebej Francije.
PVSK
26. 01. 2015 11.30
+5
Brazilija si je zaslužila napredovanje saj je bila boljša v vseh pogledih.. Gledal sem tekmo in to kaj so sodniki delali je bila sramota! Še en dokaz več kako lahko skupino so imeli naši južni sosedje saj so vsi iz njihove skupine izpadli že v osmini finala medtem ko so se oni mučili in s pomočjo sodnikov premagali šele 4 uvrščeno ekipo naše skupine.
dr.rac
26. 01. 2015 11.41
+6
kokr vzameš... meni je bilo čudno, kolikokrat so sodniki vrnili žogo nazaj, pa čeprav bi hrvati lahko odigrali pol kontro... tekma je bila pa super in mislim da so si oboji zaslužili napredovanje.
hirajem
26. 01. 2015 13.37
+9
Hrvati so bili slabi včeraj porazni, žal mi je brazilcev ki so goreli celo tekmo a brez uspeha na koncu... ne moreš pa reči, da so hrvati zmagali zaradi sodnikov!!! No razen tistega razveljavljenega gola Braziliji in dosojene 7m zatem (katerega je golman obranil) nisem videl nekega favoriziranja. Je pa res da so skoraj vedno ob zapravljeni brazilski žogi hrvatom prekinjali kontro in vračali žogo za pol metra nazaj, kar je v kar nekaj primerih bilo absurdno!
Definbahija
26. 01. 2015 11.17
+5
Tisti ko gleda a mogoce ve kako nase dva sodita? Ker ce je tolk slamparije sta 2 klasi boljsa.