Drugi športi

BMC na Vuelti s prvo zmago zgolj za prestiž

Marbella, 22. 08. 2015 21.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Z današnjo prvo etapo, moštvenim kronometrom od Puerto Banusa do Marbelle, se je začela letošnja izvedba tretje največje večetapne kolesarske dirke na svetu. Špansko Vuelto so najbolje začeli kolesarji ameriške ekipe BMC, drugi so bili člani ekipe Saxo-Tinkoff, tretji pa kolesarji moštva Orica-GreenEdge.

Na nedeljski drugi etapi, 158 km dolgi preizkušnji od Alhaurina de la Torreja do Caminita del Reya, bo rdečo majico vodilnega imel član BMC-ja Slovak Peter Velits.

"Na takšni etapi moramo storiti vse, da se izkažemo. Ni bilo lahko, etapa je bila zahtevna in imela nekaj pasti, a smo fantje stopili skupaj in uspelo nam je," je bil po uspehu zadovoljen prvi zvezdnik BMC-ja Tejay van Garderen.

Van Garderen (BMC) upa, da mu bo na Vuelti šlo veliko bolje kot na Touru, kjer je odstopil.
Van Garderen (BMC) upa, da mu bo na Vuelti šlo veliko bolje kot na Touru, kjer je odstopil. FOTO: Reuters

Današnje prvo dejanje je izgubilo del tekmovalnega naboja, ker so prireditelji v petek zaradi varnostnih razlogov odločili, da izid ne bodo šteli v skupni seštevek, veljala bo le etapna zmaga.

Vzrok za takšno odločitev je bila domnevno preveč nevarna trasa prve etape, 7,4 kilometre dolge preizkušnje do Puerto Banusa do Marbelle. Proga je namreč potekala tudi prek lesenega mostu in po peščeni podlagi, kar so kolesarji označili za prenevarno. Zato so odločili, da doseženi časi ne bodo veljali za posamične skupne seštevke udeležencev, bodo pa veljali kot etapna zmaga in za ekipno razvrstitev.

Peter Veltis v rdeči majici vodilnega na dirki
Peter Veltis v rdeči majici vodilnega na dirki FOTO: Reuters

BMC je na koncu na zgolj prestižni etapi slavil s sekundo naskoka pred drugo- in tretjeuvrščenimi, sledile pa so še zasedbe LottoNL-Jumbo, Etixx-QuickStep in Trek, ki je na šestem mestu zaostal 11 sekund.

Ekipa Movistar s Kolumbijcem Nairom Quintano in domačim adutom Alejandrom Valverdejem je bila deveta (+ 0:24), Astana z Italijanom Vincenzom Nibalijem pa 13. (+ 0:30). Ekipa Sky z enim od favoritov za končno zmago Britancem Chrisom Froomom je zaostala 1:11 minute in zasedla le 20. mesto.

Luka Mezgec bo priložnost iskal predvsem v etapah s ciljnim šprintom
Luka Mezgec bo priložnost iskal predvsem v etapah s ciljnim šprintom FOTO: Fredo Rajter

Na jubilejni 70. Vuelti nastopata dva Slovenca. Luka Mezgec in člani Giant-Alpecina so bili danes 19., zaostali so dobro minuto, Matej Mohorič in sotekmovalci iz Cannondale-Garmina pa so bili še dve mesti nižje, zaostali pa minuto in 20 sekund.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.