Drugi športi

VIDEO: Bliža se 20. obletnica tragičnega dogajanja v Imoli

Imola, 29. 04. 2014 14.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Svet formule 1 se bo v naslednjih dneh spomnil tragičnih dogodkov izpred 20 let, ko sta življenje v nesrečah na dirkališču v Imoli izgubila Avstrijec Roland Ratzenberger in trikratni svetovni prvak Brazilec Ayrton Senna.

Brazilec Ayrton Senna se je smrtno ponesrečil na dirki 1. maja 1994, avstrijski novinec v formuli 1 pa 29. aprila. Pred skoraj 20 leti je športni svet, predvsem pa svet formule 1, izgubil enega največjih zvezdnikov tedanjega časa. Brazilski dirkač je s tremi naslovi prvaka, 41 zmagami in 65 najboljšimi startnimi položaji še vedno eden najboljših voznikov formule 1 vseh časov. A velika nagrada San Marina leta 1994 je bila zadnja dirka Senne. V sedmem krogu dirke v Imoli je Brazilec zletel s steze. Njegov Williams je v zavoju Tamburello treščil v betonski zid, Senna pa je negibno obsedel v razbitem dirkalniku. Za odličnega dirkača je bilo usodno odtrgano sprednje kolo, ki je prebilo čelado in povzročilo tako hude poškodbe glave, da 34-letni Brazilec trčenji ni preživel. Smrt so uradno potrdili pozno popoldne tistega dne, potem ko so dirkača prepeljali v bolnišnico v Bologno. Podatki telemetrije so pokazali, da je Senna ob izletu s steze vozil s hitrostjo 321 kilometrov na uro, v zid na koncu peščene ravnine je treščil s hitrostjo 214 km/h.

Ayrton Senna
Ayrton Senna FOTO: Reuters

Nesrečo naj bi povzročil zlomljen volanski drog, zaradi katerega Senna ni več mogel upravljati dirkalnika. A nesrečna ni bila le nedeljska dirka, ves konec tedna je napovedoval tragične dogodke. Začelo se je na petkovih treningih, ko so njegovega rojaka Rubensa Barrichella po nesreči z Jordanom morali prepeljati v bolnišnico. Novinec v tekmovanju Roland Ratzenberger je z dirkalnikom Simtek v soboto v kvalifikacijah čelno trčil v zaščitni zid in umrl zaradi hudih poškodb glave in hrbtenice. V nedeljo pa se je po trčenju v uvodnem krogu in petih krogih za varnostnim avtomobilom dirka tragično razpletla v sedmem krogu.

Na prizorišču tragičnih dogodkov bodo ta konec tedna odprli vrata obiskovalcem, pripravljalo pa tudi spominske slovesnosti. Že v sredo bo ena v spomin na Ratzenbergerja, še več pa jih pripravljajo med 1. in 4. majem v spomin na Senno. "Senna je bil izjemen dirkač in zelo karizmatična osebnost. Vozil je sijajno, imel je izjemen talent," se Brazilca spominja prav tako trikratni prvak Avstrijec Niki Lauda.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Iniesta
29. 04. 2014 17.52
+2
F1 je takrat precej izgubila, zacel pa se je vzpon Schumija ...
bombanderkrokodil
29. 04. 2014 17.49
+2
prav povedu...
Ziggi
29. 04. 2014 15.09
+19
F1 nikoli ni bila in nikoli ne bo brez njega to kar je bila