Drugi športi

Belakova zmagala na Portugalskem

Lizbona, 31. 05. 2014 18.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska telovadka Teja Belak je na tekmi svetovnega pokala v športni gimnastiki v portugalski Anadii zmagala v preskoku. Z oceno 14,112 je prepričljivo ugnala konkurenco, druga je bila Avstrijka Elisa Hämmerle (13,600), tretja pa domačinka Ana Filipa Martins (13,487).

Teja Belak je slavila na portugalskem.
Teja Belak je slavila na portugalskem. FOTO: Damjan Žibert

Nastop Teje Belak je bil najuspešnejši slovenski na prvem dnevu finalnih odločitev v Anadii. Slovenska predstavnica pravzaprav ni imela prave konkurence na preskoku. Z oceno 14,112 je prepričljivo premagala vse, najbližje je bila Avstrijka Elisa Hämmerle (13,600), do tretjega mesta je prišla domača telovadka Ana Filipa Martins (13,487). Nastopila je še Tjaša Kysselef in končala na šestem mestu (13,337).

"Zelo sem zadovoljna. Ko sem prišla z EP, je popustila blokada, nisem mogla normalno trenirati in bilo je vprašanje, če bom sploh lahko nastopila. V kvalifikacije sem šla zelo sproščeno, ker sem izvajala lažje skoke. Ta skoka sta zame zelo lahka. Na koncu se je vse dobro izteklo," je dejala Belakova. Za njo je uspešna sezone svetovnega pokala, s štirimi stopničkami, vendar: "Takoj bi zamenjala te stopničke za medaljo na EP. Merili smo na medaljo v Sofiji, a se ni izšlo, sem pa zadovoljna, da sem osvojila toliko stopničk v pokalu. Ker je ostala samo še tekma v Kolumbiji, me ne more nobena več prehiteti."

Na tekmo v Kolumbijo ne bo šla, ker bi morala na operacijo že po EP. Zaradi dobre forme so se v ekipi odločili, da bo odšla še na Portugalsko, da bi tako potrdila zanesljivo zmago, po operativnem posegu pa bo morala počivati vsaj šest mesecev.

Trener ženske ekipe Andrej Mavrič je tokrat tekmo spremljal od daleč, a je uspeh Belakove pričakoval: "Naredila je dva dobra skoka, je pa izvajala lažja skoka kot na EP, zato tudi ni imela težav. V tej konkurenci je bilo to dovolj za zmago, na EP pa je bila težava, ker si je želela medaljo in je izvajala najtežja skoka, kar ju zna. Teja je bila toliko boljša od vseh na Portugalskem, da je bilo vse, kar je morala narediti, to, da je ostala na nogah. Ni primerljivo z EP, a zmaga v svetovnem pokalu je zmaga v svetovnem pokalu."

Na preostalih dveh finalnih preizkušnjah s slovensko udeležbo so Slovenci ostali brez zmagovalnih stopničk. Le za malo jih je zgrešil Sašo Bertoncelj, slovenski junak z nedavno končanega evropskega prvenstva v Sofiji, ki je bil na konju z ročaji četrti, a je med izvedbo vaje naredil napako in padel z orodja, tako da kljub dobremu preostalemu delu ni mogel višje kot do četrtega mesta. Na stopničke so stopili Američan Alexander Naddour (15,225), Madžar Zoltan Kallai (15,150) in Latvijec Dmitrijs Trefilovs (14,825). Bertoncelj je dobil oceno 13,800.

Sašo Bertoncelj
Sašo Bertoncelj FOTO: Damjan Žibert

Na parterju je bila konkurenca najmočnejša, z napako pa je tudi Rok Klavora izgubil možnosti za kakšno mesto višjo uvrstitev. Na koncu je bil šesti z oceno 14,450, na stopničke so pritelovadili Američan Eddie Penev (15,625), njegov rojak Samuel Mikulak (15,550) in Čilenec Enrique Tomas Gonzalez (15,375).

"Forma pri Sašu je, kot kaže, po EP padla in ne gre, ne more več toliko in je padel dol. Tisto vmes je bilo sicer lepo, a je bil tu padec, enostavno ga je zmanjkalo in ni šlo. Rok je lepo telovadil, naredil je eno napako, ki ga je stala višje uvrstitve. A na parterju je bila konkurenca strašna. Teja je bila suverena, to se lepo vidi tudi po ocenah, Tjaša pa je opravila solidno. Dekleta so danes pač opravila bolje kot fantje, ki pa imajo jutri še dve priložnosti," je današnje nastope ocenil trener moške ekipe Sebastijan Piletič, ki telovadce spremlja na Portugalskem.

V nedeljo bodo v finalih nastopili še Mitja Petkovšek in Alen Dimic na bradlji ter Belakova na gredi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

devlon
31. 05. 2014 18.53
+1