Drugi športi

Baumgartner pred zgodovinskim skokom

New York, 22. 01. 2010 16.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Adrenalinski odvisnik, Avstrijec Felix Baumgartner, bo v aprilu poskusil nekaj težko predstavljivega. Morda bo postal prvi človek, ki bo zvočni zid prebil s svojim telesom.

Felix Baumgartner
Felix Baumgartner FOTO: Reuters

Felix Baumgartner je v New Yorku predstavil projekt Red Bull Stratos, v okviru katerega bo vstopil v doslej še neraziskani del aeroastronavtike: postal bo prvi človek, ki bo zvočni zid prebil s svojim telesom. Baumgartner se bo v kapsuli s pomočjo balona s helijem dvignil do zgornjih plasti stratosfere, najmanj 36,5 km visoko. Nato bo zgolj v skafandru izvedel prosti pad, s katerim naj bi presegel hitrost M = 1 (več kot 1.110 km/h), ter s padalom varno pristal na zemlji. Če mu uspe, bo projekt Red Bull Stratos podrl štiri rekorde, najboljši znanstveniki na svetu pa bodo pridobili podatke, ki lahko postavijo nove standarde varnosti v aeroastronavtiki ter povečajo zmogljivosti človeškega letenja.

Polkovnik vojnega letalstva ZDA Joseph Kittinger je leta 1960 izvedel stratosferski skok z višine 31,322 km in s tem odprl vrata za odkrivanje vesolja. Človek, čigar rekord sedaj želi podreti Baumgartner, ta hip skupaj z Avstrijcem projekt Red Bull Stratos predstavlja množici svetovnih medijev.

Ljudje so zadnjih 50 let skušali podreti moj rekord in veliko jih je pri tem izgubilo življenje," je dejal Kittinger. “Vendar sem prepričan, da bo z našo edinstveno opremo, izvrstno ekipo, prisotnostjo Red Bulla ter neverjetnimi sposobnostmi Felixa Baumgartnerja projekt Red Bull Stratos uspešen.”

Felix Baumgartner bi lahko postal prvi človek, ki bi zvočni zid prebil le s svojim telesom.
Felix Baumgartner bi lahko postal prvi človek, ki bi zvočni zid prebil le s svojim telesom. FOTO: Reuters

Kittinger, Baumgartner (bolj poznan kot prvi človek, ki je leta 2003 Rokavski zaliv prečkal brez pogona), medicinski vodja projekta Red Bull Stratos dr. Jonathan Clark in tehnični vodja Art Thompson bodo skupaj predstavili misijo, ki naj bi se letos odvijala nad Severno Ameriko.

Gre za dejanski vstop v neznano. Nihče ne more povsem predvideti, kako bo človeško telo reagiralo ob preboju zvočnega zidu,” pravi Baumgartner. “A to moramo ugotoviti. Bodoči aeroastronavtski programi potrebujejo način, s pomočjo katerega bodo piloti in astronavti v primeru nevarnosti lahko zapustili vozilo.”

Clark, ki je kot kirurg sodeloval pri šestih Space Shuttle misijah, je potrdil, da bodo podatke, pridobljene s pomočjo projekta, delili z znanstveniki, ter omenil, da bodo rezultati projekta prinesli dolgo pričakovane medicinske protokole. “Po mojem mnenju je ena izmed največjih prednosti projekta Red Bull Stratos ta, da bo služil kot inspiracija našim otrokom. To, kar sedaj počne Felix, se lahko primerja s početji prvih astronavtov.”

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marko Rošker
25. 01. 2010 22.04
Janez Usenik
23. 01. 2010 13.47
Seveda pri skoku iz stratosfere ne bo imel kril na hrbtu, amapk bo v skafandru.
SPARKS
23. 01. 2010 10.31
+1
Ja, samo brez Red Bulla ni šans da bi mu tole uspelo:) Kakšen liter ga bo zvrnil pred misijo, pa bo šlo mogoče tudi brez helija.
badchelsea
22. 01. 2010 19.33
Pomoje se mu bo zgodilo kot prvim letalom ki so skušala podreti zvočni zid---> raztrgalo ga bo. Samo držim pesti da mu uspe, ker bo to res nekaj neverjetnega in prav tako tudi koristnega....
HellWolf
22. 01. 2010 17.34
Red Bull ti da kriiiiiiiiiiiiilaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!! Če mo to uspe kapo dol... ! MACH sam z parom kril na hrbtu.