Drugi športi

Azarenka ostaja na prestolu v Melbournu

Melbourne, 26. 01. 2013 12.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Belorusinja Viktorija Azarenka je zmagovalka prvega letošnjega turnirja za grand slam. V velikem finalu odprtega teniškega prvenstva Avstralije v Melbournu je prva nosilka premagala šestopostavljeno Kitajko Na Li s 4:6, 6:4, 6:3. Za Belorusinjo je to drugi zaporedni naslov na avstralskem turnirju.

Viktorija Azarenka in Na Li
Viktorija Azarenka in Na Li FOTO: Reuters

Na Li je med dvobojem dvakrat potrebovala zdravniško pomoč, na koncu pa ostala brez druge zmage na grand slamih, doslej je na največjih turnirjih slavila v Parizu 2011. Viktorija Azarenka bo z zmago v Avstraliji ohranila status najboljše teniške igralke sveta.

Ženski finale je skupno trajal dve uri in 40 minut, a je imel tri prekinitve. Dve zaradi poškodbe kitajske igralke, ki si je po dobljenem prvem nizu v drugem pri zaostanku z 1:3 poškodovala gleženj, in je zdravniško pomoč potrebovala še enkrat v tretjem nizu, tretjič pa zaradi ognjemeta ob avstralskem državnem prazniku, kar je trajalo deset minut.
Končna zmaga je bila za Belorusinjo veliko olajšanje. Ne le, ker bo z njo ostala na prvem mestu lestvice WTA in ker je drugič v karieri osvojila enega od najprestižnejših turnirjev na svetu, temveč tudi zato, ker sta bila zadnja dva tedna zanjo precej stresna. Pritisk se je stopnjeval do zadnjega dne, danes pa je imela proti sebi še vse navijače. Avstralci ji, kot kaže, niso oprostili nepremišljene domnevne zlorabe zdravniškega odmora v polfinalu proti Američanki Sloane Stephens, tako da so se vsi postavili na stran Kitajke in glasno navijali ob vsaki uspešni potezi Li Na.

"Za menoj sta dva zares naporna tedna. Bilo je veliko čustev in presneto težko. Zato še bolj cenim to lovoriko," je po zmagi dejala 23-letna igralka. Drugačno je bilo razpoloženje pri poraženki. Izgubila je drugi finale v Avstraliji po letu 2011, čeprav se je skušala na vse načine vrniti v igro. Po neprijetni poškodbi gležnja je kazalo, da bo morala dvoboj predati, a je stisnila zobe in nadaljevala. V tretjem nizu se je poškodba ponovila, znova je nerodno stopila na že poškodovani gleženj in ob padcu za nameček še z glavo udarila ob tla.

Začetek je bil zanjo sicer odličen, saj je dobila prvi niz, ki so ga zaznamovale nervozne poteze in sedem "breakov" obeh udeleženk finala; nato pa je vajeti prevzela njena tekmica. Gledalci so ji kljub temu namenili glasen aplavz, 30-letna kitajska teniška zvezdnica pa se jim je zahvalila z obljubo, da se bo vrnila naslednje leto in skušala v tretjem poskusu dvigniti lovoriko na igrišču Roda Laverja.

"Čestitke Viktoriji. V zadnjih letih sem dosegla odlične rezultate," je nato s solzami v očeh še dejala Kitajka. Če bi zmagala, bi postala najstarejša zmagovalka tega turnirja, nazadnje pa so jo pokopale tudi lastne slabosti, saj je med drugim dvoboj končala tudi s 57 neizsiljenimi napakami.

Izid:
Viktorija Azarenka (Blr/1)
- Na Li (Kit/6) 4:6, 6:4, 6:3.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.