Drugi športi

Aru zmagovalec Vuelte, Degenkolbu zaključek v Madridu

Madrid, 13. 09. 2015 20.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Italijan Fabio Aru je veliki zmagovalec dirke po Španiji. Član Astane si je rdečo majico vodilnega nadel v soboto, ko je v 20. etapi zlomil odpor do takrat vodilnega Nizozemca Toma Dumoulina. Zadnjo etapo, ki se je končala na ulicah Madrida, je dobil Nemec John Degenkolb iz Giant-Alpecina.

Zadnja etapa, ki je bila bolj ali manj formalnost za Fabia Aruja in Astano, saj je moral Mali angel, kot je vzdevek italijanskega kolesarja, le varno do cilja, se je začela pričakovano počasi. Ko se je glavnina preselila na ceste Madrida, pa se je začelo dogajati. V drugem krogu je napadla šesterica kolesarjev, ki do konca niso zdržali. Bolj kot se je etapa približevala koncu, bolj so bili v ospredju sprinterji in njihovi moštveni kolegi. Najboljše delo je opravil Giant-Alpecin, tudi s Slovencem Luko Mezgecem, ki je Johna Degenkolba pripeljal v zaključek, v njem pa je svojo moč pokazal Nemec, ki je z dolgim sprintom opravil v konkurenco. Drugo mesto je osvojil Nizozemec Danny van Poppel, tretjega Luksemburžan Jean-Pierre Drucker, Mezgec je ciljno črto prečkal na 86. mestu s 35 sekundami zaostanka.

Zmaga na dirki po Španiji je največji uspeh 25-letnika iz Sardinije.
Zmaga na dirki po Španiji je največji uspeh 25-letnika iz Sardinije. FOTO: Reuters

Aru je na koncu v Madrid prikolesaril s 57 sekundami prednosti pred drugim Špancem Joaquimom Rodriguezom in z eno minuto in devetimi sekundami prednosti pred Poljakom Rafalom Majko na tretjem. Mezgec je Vuelto končal kot 108., njegov zaostanek pa znaša 3:27:22 ure. "Danes sem zelo čustven in ponosen. Rad bi se zahvalil mojim moštvenim kolegom. Verjeli so vame. Včeraj je bil ključni dan. Bil je čustven dan, kot ekipa smo opravili izjemno delo," so bile prve besede Aruja, ki je na slavil svojo prvo zmago na eni od treh največjih tritedenskih dirk. Letos je bil sicer že drugi na dirki po Italiji.

Zeleno majico najboljšega po točkah je osvojil Španec Alejandro Valverde, ki je dobil edini vmesni sprint v Madridu, s tem pa za dve točki prehitel Rodrigueza. V boju za pikčasto majico najboljšega hribolazca je slavil Španec Omar Fraile, španski uspeh je s prvim mestom med ekipami dopolnil Movistar.

Letos je potekala že 70. izvedba kolesarske dirke po Španiji.
Letos je potekala že 70. izvedba kolesarske dirke po Španiji. FOTO: Reuters

Preden se je v Madridu konča moška dirka po Španiji, so tamkajšnje ceste premierno zasedle kolesarke, prvič so na La Madrid Challenge by La Vuelta nastopile tudi tekmovalke BTC City Ljubljane. Zmage se je veselila Američanka Shelley Olds, iz ljubljanske ekipe se je vnovič najbolj izkazala Poljakinja Eugenia Bujak, ki je bila šesta. Za Oldsovo sta ciljno črto prečkali Italijanka Giorgia Bronzini na drugem in Nizozemka Kirsten Wild na tretjem mestu. Oldsova je do zmage prišla, čeprav je imela v zaključku dirke težave s predrto zračnico. Počakala jo je ena klubska kolegica, s katero sta ujeli priključek, Američanka se je prebila v ospredje, napadla pa je po desni strani.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.