Drugi športi

Armstrong prejel nov udarec, tokrat od Prudhomma

Pariz, 12. 10. 2012 17.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sloviti kolesar Lance Armstrong je prejel nov udarec. Direktor dirke po Franciji Christian Prudhomme se je zavzel, da Američanu odvzamejo vseh sedem zmag na najbolj sloviti kolesarski preizkušnji na svetu, ki jih je v nizu osvojil med letoma 1999 in 2005, kar pa mora potrditi tudi Mednarodna kolesarska zveza (Uci).

"Naša želja je, da v tem obdobju ni zmagovalca dirke po Franciji," je dejal Christian Prudhomme. Mednarodna kolesarska zveza bo končno odločitev o tem sprejela do 31. oktobra, tiskovni predstavnik Ucija Enrico Carpani pa je dejal, da je še prezgodaj reči, kaj se bo zgodilo. Lance Armstrong se je znašel v silno neprijetnem položaju, potem ko je krovna ameriška organizacija za boj proti dopingu (Usada) pred dnevi predala dokazno gradivo Mednarodni kolesarski zvezi (Uci), ki ima zdaj še slabe tri tedne časa, da ga preuči in se nanj odzove. Usada je ob tem zapisala, da gre v primeru nekdanjega kolesarskega zvezdnika in njegove ekipe US Postal brez dvoma za najbolj izdelan, profesionalen in uspešen program dopinga, kar ga je kdaj videla zgodovina športa.

Lance Armstrong
Lance Armstrong FOTO: Reuters

Dosje zajema več kot 1000 strani dokumentov, med njimi pa so tudi pričevanja 26 oseb, povezanih z Armstrongom. Med njimi pa je tudi enajst njegovih nekdanjih sotekmovalcev, ki jih je Usada tokrat prvič javno imenovala. Svoja pričanja, Usada je zapisala, da tem športnikom ni bilo lahko priznati nekdanjih napak ter sprejeti kazni, so podali Frankie Andreu, Michael Barry, Tom Danielson, Tyler Hamilton, George Hincapie, Floyd Landis, Levi Leipheimer, Stephen Swart, Christian Vande Velde, Jonathan Vaughters in David Zabriskie.

Usada pojasnjuje, da je iz dokaznega materiala razvidno, da so v nekdanji Armstrongovi ekipi sistematično vzpodbujali športnike k jemanju nevarnih in prepovedanih sredstev, obenem pa od njih zahtevali strogo molčečnost.

Bruyneel odhaja iz RadioShacka

Po novih odkritjih, povezanih z razširjeno zlorabo dopinga v kolesarstvu, se je belgijski strokovnjak Johan Bruyneel poslovil kot vodja ekipe v kolesarskem moštvu RadioShack Nissan Trek. Ime nekdanjega športnega direktorja Astane in vodja prejšnjega moštva RadioShack, ko je za slednji moštvi kolesaril tudi slovenski as Janez Brajkovič, se je namreč pojavilo v obremenilnih dokumentih ameriške protidopinške agencije (Usada). Slednji razkrivajo sistematično zlorabo dopinga v ameriškem moštvu US Postal, ko je zanj kolesaril nekdanji as Armstrong, Bruyneel pa je bil v njem športni direktor.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sputnik
13. 10. 2012 10.58
+1
za moje pojme so vsi kolesarji na dopingu. telo ne more zdržat tega napora kljub temu da je telo zelo prilagodljiv organizem. so pač napori ki niso več v mejah normale. in armstrong je baje del najbolj dovršenega doping projekta za katerim stoji celotna ameriška farmacija in še kaj kar ne bomo tako kmalu izvedeli. to je vse projekt ki je zdaj razkrit
Borut Pahor 1
13. 10. 2012 10.43
-4
tut če se je armstrong dopingiral so se tut drugi pa nej use vzorce pregledajo poleg tega mislim da gre za osebno gonjo proti njemu pa tut ni 2x za rečt da se je kdo poigral z vzorci! ZAME BO VEDNO AS GLEDE NA SVOJE DOSEŽKE IN KAR JE DAL SKOZI NE SAMO S ŠPORTNEGA VIDIKA TEMVEČ Z VIDIKA ČLOVEČNOSTI!!!
s0m3b0dy
13. 10. 2012 09.37
+5
če je šel med temi touri neštetokrat na doping kontrolo in niso ničesar odkrili, zdaj po 10 letih ga pa terjajo na podlagi prič, to zame ni pravično pa rečete kar hočete.
united666
14. 10. 2012 12.09
+1
ej vzorci se shranjejejo glih zato ker americani so prvi na svetu o prikrivanje nedovoljenih pozivil in ko kolesarska zveza cez leta prepove doloceno substanco ki je nedovoljena,pogleda se vzorec ki ga hrani in cenotri najde to sestavino mu takoj vzamejo vse dosezke ker niso bili posteno dobljeni in to je PRAV in PRAVILNO
Mrtnnn
12. 10. 2012 21.51
-1
Po 10 letih nekomu ne moreš vzeti zmag, saj ni on kriv če ga takrat niso dobili. mafija se bi temu reklo
modelx
12. 10. 2012 23.33
+3
če dobro prebereš, je on eden glavnih krivcev, ker je nakazoval denar na razne račune, da ga niso odkrili. so grehi, ki nimajo roka zastaranja.
RedLine
12. 10. 2012 17.56
+18
haha kaki praaasci....vsi zmagovalci teh dirk so na dopingu sam jih pac se niso odkril...VSI! kdor je drugacnega mnenja je bedak.
Borut Pahor 1
13. 10. 2012 10.44
-1
PRAV IMAŠ NA ŽALOST SE PO ŽELJI DOSEGANJA VRHUNSKIH REZULTATOV VSI TAKI ŠPORTNIKI DOPINGIRAJO SAJ OBSTAJA TUDI NARAVNI DOPING!