Drugi športi

Andy Murray v Riu po hudem boju za zlato ugnal del Potra

Rio de Janeiro, 15. 08. 2016 07.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Škot Andy Murray, drugi teniški igralec sveta, je v izjemnem finalu olimpijskega turnirja ugnal Argentinca Juana Martina del Potra s 7:5, 4:6, 6:2 in 7:5 ter ubranil naslov iz leta 2012 v Londonu. Nepostavljeni Del Potro je v prvem krogu presenetljivo izločil Srba Novaka Đokovića, prvega na svetovni lestvici.

Finalni boj, ki se bo v zgodovino vpisal kot eden najlepših, je trajal kar štiri ure in dve minuti. Po njem je Andy Murray postal prvi v zgodovini, ki je ubranil olimpijsko zlato med posamezniki. Juan Martin Del Potro pa je po bronu v Londonu, kjer je pred štirimi leti v malem finalu ugnal prav Srba Novaka Đokovića, osvojil še svoje drugo olimpijsko odličje. "Finalni dvoboj je izjemno stresen, poln padcev in vzponov, a najbolj vesel sem, da sem zdržal in ubranil prvo mesto iz Londona. V zadnjih letih sem v finalih za grand slam doživel nekaj bolečih porazov, od njih sem se zagotovo nekaj naučil, te izkušnje pa sem tudi unovčil," je po zmagoslavju dejal Škot. Po dokaj gladko dobljenem tretjem nizu si gotovo ni predstavljal, da bo imel Argentinec v četrtem kar trikrat prednost "breaka" in da bo v enajsti igri na svoj servis zaostajal s 15:40. Nato je Murray z dvema zaporednima asoma prišel do prednosti, ki jo je izkoristil. V dvanajsti igri je Argentinec je četrtič v zaključnem nizu izgubil svoj servis in Britanec je z druge priložnosti prišel do zlata.

Andy Murray
Andy Murray FOTO: AP

Japonec Kei Nishikori pa je v Riu posamezniki osvojil bron. V malem finalu je premagal Španca Rafaela Nadala s 6:2, 6:7 (1), 6:3. Nadal, ki je bil olimpijski prvak leta 2008 v Pekingu, je Rio postavil za enega večjih ciljev te sezone, saj je večino izgubil zaradi poškodb. A se ni izšlo po načrtih, po polfinalnem porazu proti Del Potru je zdaj klonil še proti Nishikoriju. Bržčas je bila kriva tudi utrujenost, saj je Španec v Braziliji igral na treh frontah, današnji dvoboj je bil njegov že 11. v Riu. Nadalu je sicer uspelo rešiti drugi niz po velikem zaostanku, v tretjem pa še enega preobrata ni zmogel. "Nisem vedel, kako bi končal pri 5:2. malo sem bil že utrujen, on pa je začel igrati precej bolje. Preveč sem hitel in izgubil. Pred tretjim nizom sem se zbral. Ko sem dobil prvi 'break', pa mi je steklo in dobil sem potrebno samozavest," je težko pot do brona pojasnil Japonec, ki je pred tem izgubil devet zaporednih dvobojev s Špancem.

Za Japonca je bron prva olimpijska medalja v karieri, z njo pa je prekinil kar 96 let dolgo sušo svoje države na OI v tem športu. Japonska je doslej zadnje teniške medalje dobila leta 1920 v Antwerpnu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mariborrrrrrrrr
15. 08. 2016 16.57
-2
Skoda za delpota se bol pa za noleta tak pac je v sportu najbolsi vedno ne zmagujejo
Iniesta
15. 08. 2016 10.25
+3
Skoda za del potra. Imel je definitivno tezji razpored od endija, kar je botrovalo porazu ...
Petarda10
15. 08. 2016 10.18
+2
murray najbolj antipatičen igralec
Principat
15. 08. 2016 22.12
+2
kaj ma to veze ,, je pač igralec ,, no nevem kako bi komentirali ko bi ti vihtel lopar ,, razmisli
Janez_53
15. 08. 2016 09.47
+1
Če je Nadal igral v Riu "na treh frontah", na kolikih "frontah" pa so potem igrali ostali igralci???
MesOjediPinGvin
15. 08. 2016 08.04
+7
Glede na zadnji GS je bil Andy glavni favorit OI. Nekako je Nadal "zamenjal" Djokovića, ker sem glede na letošnje rezultate pričakoval ravno obratno. Del Potro pa je vedno neugoden. Finale je bil super. Z obeh strani odigranih veliko super dobrih udarcev.