Drugi športi

VIDEO: Ryan Lochte se je opravičil: 'Žal mi je, da nisem bil bolj previden pri opisovanju dogodkov'

Rio de Janeiro, 19. 08. 2016 07.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.M./V.L./STA
Komentarji
46

Štirje ameriški plavalci so lagali. Rop, ki naj bi se zgodil na poti do olimpijske vasi, so si izmislili. Zato se je ameriški olimpijski komite opravičil in sporočil, da gre za nesprejemljivo vedenje športnikov. Na družbenih omrežjih se je opravičil tudi Ryan Lochte. Zapisal je, da prevzema odgovornost za svoja dejanja.

"Oboroženi neznanci, ki so se izdajali za policiste, so v Riu oropali ameriškega plavalca Ryana Lochteja in še tri druge ameriške plavalce, ko so se zgodaj z zabave vračali v olimpijsko vas," so 14. avgusta sporočili iz ameriškega olimpijskega komiteja.

Brazilske oblasti so se obtožb lotile resno, a hitro tudi odkrile, da gre za laž.

Plavalci so zatrjevali, da so roparji, ki so se izdajali za policiste, v nedeljo zjutraj ustavili njihov taksi, ko so se vračali z zabave v olimpijsko vas, nato pa zahtevali denar in druge vredne predmete.

V škandal, v katerega se je zaradi zaupanja v besede svojih športnikov znašel tudi ameriški olimpijski komite, so vpleteni štirje člani ameriške olimpijske plavalne ekipe Gunnar Bentz, Jack Conger, Jimmy Feigen in Ryan Lochte.

Ali je Lochte lagal materi in ni vedel, da bo ta klicala medije? Ali pa res verjame, da se mu je zgodila krivica?

Varnostna kamera je posnela plavalce na črpalki, na kateri naj bi se odvil oborožen rop.
Varnostna kamera je posnela plavalce na črpalki, na kateri naj bi se odvil oborožen rop. FOTO: AP

Novico o dogodku je nekaterim medijem najprej sporočila Lochtejeva mati. Toda tiskovni predstavnik Mednarodnega olimpijskega komiteja Mark Adams je sprva vztrajal, da to "absolutno ni res".

Nato pa so Američani dogodek "potrdili".

Kljub odločitvi, da morata Lochte in Feigen ostati v Braziliji, je Lochte zapustil državo. Kje je Feigen, pa ni znano, ve se le, da je še vedno v Braziliji. So pa brazilske oblasti še pred poletom v domovino zadržale Congerja in Bentza.

Prišli so pravi policisti in zahtevali izjave od plavalcev. Ker so bile njihove izjave protislovne, se je porajal sum, da nekaj ni v redu. Zato je sodišče v Riu Lochteju in Feigenu prepovedalo izhod iz države. Sodnica je namreč zahtevala, da se zadeva razčisti do konca. Oropali naj bi le Lochteja in Feigena. Slednja sta navajala različne ure, kdaj naj bi se rop zgodil, tudi število napadalcev se ni ujemalo, prav tako potek celega ropa.  

Tudi posnetki varnostnih kamer niso kazali nič nenavadnega. Športniki so se celo ob vrnitvi v hotel smejali, niso delovali pretreseno, kot bi bilo pričakovati od osebe, ki je bila pravkar žrtev oboroženih roparjev. Prav tako so pri vstopu v hotel opravili varnostni pregled, vsi pa so med pogovorom in smehom iz žepov dali denarnice in telefone. Preiskovalci so se spraševali, kaj so potem roparji ukradli?

Policija je tudi opozorila, da niso našli voznika taksija, za katerega so plavalci rekli, da jih je odpeljal v olimpijsko vas.

Gunnar Bentz in Jack Conger po zaslišanju na policijski postaji.
Gunnar Bentz in Jack Conger po zaslišanju na policijski postaji. FOTO: AP

'Gre za laž'

Preiskovalci so nato sporočili, da gre za laž. Vodja policije v Riu Fernando Veloso je dejal, da še ni odločeno, ali bodo ameriške plavalce doletele kakšne obtožbe.

Pijani uničevali, posredovali varnostniki. Morali so plačati nastalo škodo

Poleg tega je varnostna kamera ene od bencinskih črpalk v Riu de Janeiru posnela pretep med ameriškimi plavalci in oboroženim varnostnikom črpalke. Plavalci naj bi se ob vračanju z zabave s taksijem ustavili na eni od črpalk, da bi odšli na stranišče. Tam naj bi podrli vrata, zaradi česar je pritekel varnostnik in izvlekel pištolo, da bi četverica počakala na policijo, a se je eden od plavalcev z njim zapletel v pretep.

Eden izmed plavalcev naj bi plačal nastalo škodo in so nato odšli proti hotelu.

Da je varnostnik posegel po pištoli, se jim zdi pravilno, saj se je eden izmed plavalcev vedel nasilno.

Brazilci besni

Ne le da so plavalci lagali, da so jih oropali, navajali so tudi, da so se roparji predstavili kot policisti. Rop tako priznanih športnikov med olimpijskimi igrami bi za Brazilijo pomenil veliko sramoto in potrditev skrbi v zvezi z organizacijo iger v Riu zaradi tamkajšnjega kriminala. Mnogi Brazilci se sprašujejo, zakaj so plavalci z lažnimi izjavami skušali umazati ugled njihove države.

Sledilo je opravičilo ameriškega olimpijskega komiteja

32-letni Ryan Lochte
32-letni Ryan Lochte FOTO: AP

In danes se ameriški predstavniki globoko opravičujejo za incident. Komite je dejal, da gre za nesprejemljivo vedenje štirih plavalcev, ki so lagali. 

Bentzu in Congerju so brazilske oblasti dovolile, da v četrtek zvečer zapustijo državo. Policisti so ju namreč v sredo pospremili z letala in jih odpeljali na zaslišanje. Feigen je še naprej v Braziliji, a njegova točna lokacija ni znana. Danes je njegov odvetnik sporočil, da je Feigen pristal na dogovor, da bo vplačal okoli 11.000 ameriški dolarjev v dobrodelne namene, v zameno pa bo lahko odpotoval iz Brazilije.

Glavni krivec za nastalo zmešnjavo je 32-letni Lochte, ki je v enem trenutku celo priznal, da se je malce zmotil pri poteku dogodkov, a da se je rop res zgodil. Tudi ko je imel priložnost, da se umakne in umiri zadevo, je Lochte torej nadaljeval laži. Da je žrtev, je zatrjeval še v sredo, ko je lahko zadevo večkrat prespal in se zresnil.

Ameriški mediji so zlate plavalce raztrgali. Za Lochteja, ki ima sicer kar 12 olimpijskih medalj, so dejali, da je z njim konec. Tudi če bo nizal vrhunske rezultate, bo črni oblak laži in sramote, ki jo je povzročil celotni ekipi, vedno nad njim. 

Lochte se je opravičil na družbenih omrežjih

Ryne Lochte je danes na družbenih omrežjih objavil opravičilo. Med drugim je zapisal, da se opravičuje za svoje vedenje in tudi za to, da ni bil pri opisovanju dogodkov bolj previden in natančen. Hkrati se opravičuje tudi, da je odvrnil pozornost od ostalih olimpijcev, ki so s jim z udeležbo v Riu izpolnile sanje.

Kot dodaja, je z objavo opravičila počakal, dokler ni bilo jasno, da se bodo njegovi kolegi lahko varno vrnili domov. Zapisal je še, da bi moral bolj odgovorno ravnati, čeprav je izredno travmatično, ko se znajdeš v tuji državi in ti tujec grozi s pištolo. "Ponosen sem, da sem na olimpijskih igrah predstavljal svojo državo. Gre za situacijo, ki bi se ji lahko in bi se ji mogel izogniti. Prevzemam odgovornost za svoja dejanja, naučil se se nekaj koristnih lekcij," je še zapisal. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

.jest
21. 08. 2016 17.33
Pač je to narod lažnivcev.
tony_abcde@yahoo.com
19. 08. 2016 22.54
+3
PR nakladanje...
schrodingerScat
19. 08. 2016 20.41
+5
častno so zastopali tradicijo ameriških bratovščin. bros..
galjot
19. 08. 2016 20.35
+5
zmotil se je ....ljepo pjeva a glas mu ne valja - tipična ameriška nadutost in aroganca,vsi so neumni mi smo pa najbolši...itak
Apostol1
19. 08. 2016 19.44
+12
Če se dobro spomnim je bil pred leti kaznovan z odvzemom kolajne Kanadski snowboarder ker je kadil travco ,ki ni poživilo ampak obrazložitev je bila da ne vpliva pozitivno na mladino In če tile Ameriški sprijenci z zlato kolajno in svojim vandalizmom in laganjem pozitivno vplivajo na mladino potem ne vem kam gre ta svet in edino pravilno bi bilo odvzem zlate olimpijske kolajne ker to so vandali in ne športniki ali pozitivni ljudje samo zgrozimo se lahko in nič drugega.
fudo003 .
19. 08. 2016 19.16
+12
jasno smrde ameriške po celem svetu delajo sranje tako so navajeni naredijo sranje pa obtožijo nekoga drugega
equi value
19. 08. 2016 19.11
+6
V Amerigi bi za enako goljufijo bil kakšen plavač manj.
Karantanija
19. 08. 2016 18.59
+6
Športniki naj bi bili pošteni ljudje - a vidimo, da čedalje manj - od dopinga naprej ... Dvema sta že odvzeti medalji!
Salamandros
19. 08. 2016 18.50
+7
Gotovo so dobili navodila iz demokratske stranke, da lažejo... Ameriška propaganda dela na polno. Kje so članki o Clintonovi? O umoru odvetnika, ki jo je hotel tožiti? Samo Donalda tolčete?
luckyss..
19. 08. 2016 18.40
+13
Zgoraj je onemogočeno komentiranje ob fotografiji ubogega sirskega dečka...Res grozno....Še bolj grozna je vaša pristranskost ko pišete ""Ustavite ubijanje. Ni logično, da lahko režim in ruske sile še kar naprej morijo ljudi in nedolžne civiliste, svet pa ostaja tiho," je dejal ogorčeno. "Sirski otroci si zaslužijo živeti v miru," Lahko vas je sram cepci proameriški..
26277
19. 08. 2016 18.35
+3
PRAVE FACE - URŠA -TJAŠA. LP, POŠTENJE IN PRAVICA.
26277
19. 08. 2016 18.17
+10
objavite vaš pravilnik glede komentiranja - če ste sposobni.
26277
19. 08. 2016 18.24
+8
SMO V EVROPI ALI S. KOREJI DRAGA UREDNICA ?
macek_garfield
19. 08. 2016 18.13
+4
so se jim zalustale brazilke, pa ker so jim dale dvojko so pa si izmislili pijancki zgodbico pa to, tipicno amerisko pa to
Die einemaister
19. 08. 2016 18.00
+4
demokracija po njihovo
bus303
19. 08. 2016 17.56
+14
Lažnivec. Nič novega za američane.
proofreader
19. 08. 2016 17.32
-1
Ampak varnostnik s pištolo res lahko izgleda kot lažni policist.
PIKAPOLONICA1994
19. 08. 2016 16.24
+16
Patološki lažnjivci bi rekel, od malih nog, ko spregovorijo prvo črko ali besedo pa do smrti....
proofreader
19. 08. 2016 16.02
+19
Američani so znani lažnivci. Sadam ima biološko orožje pa to.
komarec
19. 08. 2016 16.33
+13
To pa za to, ker so veliki strahopetci. Ne upajo si v vojno človek na človeka, oni se upajo vojskovati samo z avioni
helter skelter
19. 08. 2016 15.43
-18
Američani so se vsaj opravičili, kakšni Rusi bi še naprej zagovarjali svoje, čeravno bi vsi vedeli da so krivi ....
Nightyfly
19. 08. 2016 17.57
+6
Govora je o americanih . ...... zagovarjate nemogoce . Ste samo zaslepljen sovraznik vsega kar je slovanskega -ocitno . Tudi ameriski mediji vas posredno sesuvajo .Tako kot so svoje laznive sportnike .
exdetektiv
19. 08. 2016 15.11
+11
Negativna samopromocija ...očitno jim keš udarja v prazne glave
Nightyfly
19. 08. 2016 17.58
+6