Drugi športi

Aljaža Pegana junija čaka zadnji nastop v karieri

Ljubljana, 10. 04. 2013 14.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski gimnastični šampion Aljaž Pegan je naznanil konec kariere. Uradno se bo od gimnastike poslovil na svoj 39. rojstni dan, 2. junija, ko bo na pokalu Slovenije še zadnjič poprijel za drog in se v čim lepši luči predstavil slovenskim ljubitelje gimnastike.

Aljaž Pegan, ki je nazadnje tekmoval lani spomladi, ko je nastopil na svetovnih pokalih v Osijeku in nato na Šalamunovem memorialu v Mariboru, je v več kot 30-letni karieri na drogu leta 2005 v Melbournu osvojil naslov svetovnega prvaka, ob tem pa ima s SP tudi tri naslove svetovnega podprvaka (2002, 2006, 2007). S prvenstev stare celine je domov prinesel pet kolajn, leta 1994 in nato deset let pozneje na evropskem prvenstvu v Ljubljani se je povzpel na evropski prestol, ob dveh naslovih evropskega prvaka ima v zbirki še en naslov podprvaka (2007) in dve bronasti kolajni (2000, 2008). Zadnjih zmag se je veselil v sezoni 2010, ko je spomladanski del svetovnega pokala končal s slavjema v Mariboru in Moskvi, skupno pa je tisto sezono svetovnega pokala končal na drugem mestu.

Aljaž Pegan
Aljaž Pegan FOTO: Damjan Žibert

V zgodovino športne gimnastike se je zapisal tudi z dvema posebnima prvinama; tako na bradlji kot na drogu je namreč izvajal svojo prvino – pegana. Na bradlji mu je ta povzročala kar nekaj težav, tista na drogu pa je gledalcem med njegovimi nastopi jemala dih in je postala njegov zaščitni znak. "Letos sem se odločil, da bom končal kariero. S trenerjem (Jože Mešl, op. p.) sva bila dogovorjena, da če se mi bo uspelo pripraviti za spomladanske tekme svetovnega pokala, bom nadaljeval, sicer bom moral sprejeti dejstvo, da je čas za slovo. Ni se mi uspelo pripraviti. Zakaj ne, je najbrž skupek več dejavnikov; malo zaradi poškodbe, tudi zaradi let, ne nazadnje nisem več rosno mlad, pa tudi zaradi pomanjkanja energije. Dejstvo je, da ne zmorem več toliko časa posvetiti treningom, pa tudi telo bržčas teh naporov ne bi več preneslo," je o svoji odločitvi povedal Pegan, ki se je prvič s koncem kariere spogledoval že po SP 2003 v Anaheimu, nato po naslovu svetovnega prvaka v Melbournu 2005, ko je bila še zadnja tekma po starem pravilniku, a kljub spremembam je na SP nato "pobral" še dve kolajni.

"Dolgo sem sicer še upal, da bo nekako šlo. Odločitev o koncu je zorela zelo počasi. A zdaj sem se dokončno sprijaznil in mislim, da mi ne bo preveč hudo, ko bom 2. junija še zadnjič poprijel za drog. Uvidel sem, da se nima smisla naprezati, če ni več pravega učinka," je še dejal Pegan, ki bo tudi v prihodnje sodeloval z Gimnastično zvezo Slovenije. Za uradni konec kariere si je izbral nastop na pokalu Slovenije 2. junija, ko bo praznoval 39. rojstni dan.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.