Drugi športi

Air Race Čiba na VOYO: Dirka v samurajskem slogu, ki jo otežujeta temna morska globina in odsev sonca

Čiba, 03. 06. 2016 09.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
David Stropnik
Komentarji
0

Na obali pred Tokijem se je danes s prostimi treningi začela tretja letošnja letalska dirka serije Air Race. S hitrostmi do 400 km/h gre za najhitrejši šport in z obremenitvami do desetkratne zemeljske težnosti eno najzahtevnejših ali pa najskrajnejših tekmovanj sploh.

Prenos letalskega spektakla na VOYO od 6.00 do 8.00.
Prenos letalskega spektakla na VOYO od 6.00 do 8.00. FOTO: redbull.com
V celotnem koledarju letalskih dirk serije Air Race dirka v Čibi velja za nekaj posebnega. Postavljena je v Tokijski zaliv na rob največjega mesta na svetu, ki s predmestji dosega že skoraj 40 milijonov prebivalcev. To pomeni, da dirko v živo spremlja ogromno gledalcev - lani naprimer več kot sto tisoč. A če gledalci tukaj uživajo na peščeni plaži, pred katero je postavljena proga, je dirka nad morjem za pilote pravo nasprotje užitka.

Temna morska gladina in sonce, ki se odseva na gladini, namreč otežujeta hitro in natančno določanje višine leta. Dodatna težava je skoraj vedno prisoten veter in pogoste popoldanske nevihte. Pri tem pa letala vzletajo in pristajajo na drobnih dokih tovornega pristanišča.

Podlunšek bo na Japonskem lovil nove točke med elito.
Podlunšek bo na Japonskem lovil nove točke med elito. FOTO: redbull.com

Letos je nekaj posebnega tudi proga, ki je postavljena tako, da morajo piloti med tekmo obrniti smer letenja iz tiste v smeri urinega kazalca v nasprotno. Čeprav je prva asociacija na letala in Japonce kamikaze, je prava povezava prav nasprotna - samuraji in njihova filozofija so namreč zelo blizu pilotski. Na letalski dirki namreč ni prostora za brezglavo ali čustveno vožnjo. Podobno kot pri samurajih tudi piloti potrebujejo mentalno stabilnost, samokontrolo in premišljeno ter natrenirano natančnost. Vsaka napaka ali slabost je namreč v obeh primerih lahko usodna. Vse to seveda velja tudi za edino žensko tekmovalko Melanie Astles in edinega slovenskega pilota na dirki - Petra Podlunška.

In ne pozabite: dirko bo mogoče spremljati na VOYO v nedejo zjutraj ob 6:00 in 8:00.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.