Drugi športi

Afera preprodaje vstopnic na OI: Tožilstvo zbralo 8000 strani dokaznega gradiva

Rio de Janeiro, 11. 09. 2016 13.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Škandal z nezakonito preprodajo olimpijskih vstopnic v Riu bo doživel sodni epilog. Sodnica na posebnem brazilskem sodišču Juliana Leal de Melo je sprejela obtožnico državnega tožilca Marcusa Kaca proti obtoženim, med katerimi je tudi visoki predstavnik irskega olimpijskega komiteja Pat Hickey.

Pat Hickey je obtoženec z najvišjim položajem v hierarhiji Mednarodnega olimpijskega komiteja, ki ga je brazilska policija prijela zaradi velikega škandala na letošnjih poletnih olimpijskih igrah, prvih v eni od južnoameriških držav. Enainsedemdesetletnega Irca, pred aretacijo je bil predsednik irskega olimpijskega komiteja, član izvršnega odbora Mednarodnega olimpijskega komiteja ter prvi mož Evropskih olimpijskih komitejev (Eoc), s teh funkcij je začasno odstopil, so aretirali 17. avgusta v luksuznem hotelu Windsor Marapendi, v katerem so bili nastanjeni vsi najvišji predstavniki Mednarodnega olimpijskega komiteja, vključno s prvim med enakimi, predsednikom Mok Nemcem Thomasom Bachom.

Hickey je skoraj dva tedna preživel v strogo varovanem zaporu v Riu Bangu 10. Zaradi slabega zdravstvenega stanja so ga konec meseca izpustili na prostost, a je ostal v Braziliji, odvzeli so mu potni list, kjer ga čaka sojenje. Med desetimi obtoženci je, prav tako Irec, Kevin Mallon. Njega je brazilska policija prijela tik pred slovesnim začetkom iger 5. avgusta. Gre za enega od direktorjev podjetja britanskega podjetja THG, ki se ukvarja s trženjem in prodajo paketov gostoljubnosti za športne in poslovne dogodke. Pri Mallonu je policija zasegla več kot 1000 vstopnic za dogodke na olimpijskih igrah, med njimi so bile tudi takšne naslovljene na irski olimpijski komite.

Seveda teh vstopnic ne bi smel imeti pri sebi, še manj pa jih prodajati za bajni zaslužek. Policija je Mallona ujela v hotelu med prodajo vstopnic skupini kupcev. Med zaseženimi so bile tudi vstopnice za slovesnost ob odprtju v vrednosti 1400 dolarjev, na prodaj pa so bile za kar 8000 ameriških dolarjev. Brazilsko tožilstvo obtoženim očita dogovarjanje in združevanje z namenom storitve kaznivih dejanj, nezakonito preprodajo vstopnic, špekulacije z vstopnicami, organiziranje črnega trga, krajo, pranje denarja in davčne utaje, so na podlagi brazilskih informacij ob koncu tedna poročali britanski in irski mediji. Med obtoženimi so tudi Michael Glynn, Ken Murray, Eamonn Collins, Maarten Van Os, David Patrick Gilmore, Martin Studd in Barbara Zancope Carnieri.

Pat Hickey
Pat Hickey FOTO: AP

Sodnica je ob tem izdala navodilo, da Hickeyju in Mallonu zadržijo njuna potna lista, kar pomeni, da dejansko ostajata v hišnem priporu ter da ne bosta smela zapustiti državo. Hickeyju pa je tudi naložila javljanje vsakih 20 dni. Hickeyjevi zagovorniki pričakujejo, da bodo njihovi stranki vendarle vrnili potni list ter mu pustili vrnitev na Irsko. Brazilsko tožilstvo je na sodišče oddala 8000 strani dokaznega gradiva. Brazilska policija pa je želela govoriti tudi s predsednikom Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomasom Bachom.

Julija 2015 mu je namreč Hickey poslal elektronsko sporočilo, če potrebuje več vstopnic za Rio, kot jih je za londonske pred štirimi leti. "Bach mu ni odgovoril, toda vemo, da je Hickey dobil 296 dodatnih vstopnic in o tem želimo vprašati predsednika Moka," je pred dnevi povedal Ricardo Barbosa de Souza, član preiskovalne ekipe.

Iz Moka so takšna namigovanja zavrnili, češ da Mok in Bach nista dobila nobenega obvestila brazilskih oblasti, da želijo z Bachom govoriti v okviru preiskave preprodaje vstopnic za olimpijske igre v Riu de Janeiru. Bach je sicer odpovedal udeležbo ne paraolimpijskih igrah v Rio de Janeiro. Namesto odprtja paraolimpijskih iger se je v Berlinu udeležil državnega pogreba nekdanjega nemškega predsednika Walterja Scheela. Ker se je prvič zgodilo, da po letu 1984 predsednika Moka ne bo na paraolimpijske igre, so se v brazilskih medijih že pojavila namigovanja, da naj bi odhod odpovedal prav zaradi preiskave.

Ker je Hickey odstopil tudi kot predsednik Evropskih olimpijskih komitejev, je začasno njegovo funkcijo prevzel podpredsednik, Slovenec Janez Kocijančič. Brazilski organi pregona sumijo, da je bila vrednost ilegalnega posla s preprodajanjem vstopnic vsaj tri milijone ameriških dolarjev. Prav Irec naj bi bil ključni člen v ilegalni verigi preprodajalcev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srebrnibreg
11. 09. 2016 19.53
+4
Kje so sedaj tisti kateri so na veliko pisali, da je Kocjančič tudi preprodajal vstopnice. Kot kaže samo, da so lahko lajali na enega od svojih političnih nasprotnikov.
felix59 drugič
11. 09. 2016 13.34
+5
A mu je kaj manjkalo ? A je imel premajhno plačo?? Je imel premalo VIP ugodnosti ?? NIČ od tega !!! Naj ga zaprejo do amena !!!