Odbojka

Zmaga nad Grčijo slovenske odbojkarice ohranja v igri za svetovno prvenstvo

Rotterdam, 23. 08. 2017 19.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je na drugi tekmi tretjega kroga kvalifikacij za svetovno prvenstvo prišla do svoje prve zmage. V Rotterdamu so varovanke selektorja Chiappinija premagale izbrano vrsto Grčije s 3:0 (17, 22,19).

Iza Mlakar
Iza Mlakar FOTO: OZS

V uvodu srečanja je bil rezultat do pete točke poravnan, nato pa so Slovenke z dvema napadoma in napako Grkinj prišle do vodstva z 8:5. Grkinje so veliko grešile v napadu in po vodstvu Slovenije z 11:7 je selektor Grčije Orfanos zahteval prvi odmor. Le ta je dal krila njegovim varovankam, saj so s tremi uspešnimi zaporednimi napadi znižale izid na 11:10. Slovenke so nato z dvema napadoma Lane Ščuka ponovno povišale vodstvo na 14:10, grška klop pa je še drugič posegla po minuti odmora. V nadaljevanju srečanja so slovenske odbojkarice stopnjevale ritem, večino točk pa so prispevale razigrane napadalke in prvi niz se je zaključil z izidom 25:17 za slovensko vrsto.   

Drugi niz so rezultatsko bolje pričele Grkinje, ki so predvsem preko visoke napadalke Vasilantonakijeve dosegale točke v napadu. Kljub vodstvu grške vrste s 4:6, je slovenska, po napadu Ize Mlakar z zadnje linije, odšla na prvi odmor s točko prednosti. Grški selektor je po napaki napadalke Nomikoujeve in vodstvu Slovenije z 12:8, vzel prvi odmor. Slovenke so obdržale prednost štirih točk do izida 14:10, nato pa je Grkinja Chantava s točko v napadu znižala izid na 14:12, kar je prisililo selektorja Slovenk Chiappinija k minuti odmora. Po tehničnem odmoru (16:13) je Chiappini v igro na servis poslal Elo Pintar, ki se mu je takoj oddolžila z asom (17:13), pri 18:15 pa je namesto Anite Sobočan v igro poslal še Urško Igličar. Grkinje se še niso predale. Dobro so servirale in blokirale, po asu Papafotioujeve pa je bil izid poravnan na 20. točki. V končnici niza so bile bolj zbrane slovenske igralke, levji delež k zmagi pa je ponovno prispevala napadalna vrsta in na semaforju je bilo 25:22 za Slovenijo. 

Lana Ščuka
Lana Ščuka FOTO: OZS

Slovenske odbojkarice so tudi v začetku tretjega niza nadaljevale v visokem ritmu ter si po bloku Eve Mori hitro priigrale prednost treh točk (4:1). Po dveh zaporednih točkah Mlakarjeve, prve z napadom, druge pa z blokom, je grška klop ob izidu 10:6 za Slovenijo zahtevala prvi odmor. Kljub temu to ni zmedlo zanesljivih Slovenk, ki so tudi po zaslugi odlične igre v obrambi držale prednost, ki je ob drugem tehničnem odmoru znašala pet točk (16:11). V nadaljevanju so slovenske odbojkarice odlično servirale in vodile že s 23:16, toda v zaključku so Grkinje znižale na 23:19. Selektor Slovenije Alessandro Chiappini je vzel pol minutni odmor, napaka Grkinj pa je v zaključku niza pomenila končno zmago Slovenije. "Danes smo pričeli srečanje bolje in veliko bolj agresivno kot včeraj. Ob dobrem servisu smo jim onemogočali razvoj igre, na ta račun pa smo lahko dobro formirali blok in organizirali igro v obrambi. Zelo dobro smo igrali tudi na njihov servis, ne ravno najboljše v protinapadih, toda blok in obramba je delovala odlično, prav tako servis. Grkinje imajo odlične napadalke, toda že od začetka srečanja smo jih uspešno zaustavili. Jutri je na sporedu nova tekma. Na vsak način moramo izboljšali še nekatere elemente igre, saj nam bodo na nasprotni strani mreže stale same odlične ekipe," je povedal slovenski selektor. 

Slovenija - Grčija 3:0 (17, 22,19)

Slovenija: Mori (C) 6, Eržen, Pahor (L), Igličar 1, Mlakar 17, Đukić, Mihalinec, Ščuka 11, Pintar 1, Mikl (L), Marušič, Planinšec 8, Sobočan 6, Grudina 6. Selektor: Alessandro Chiappini.

Grčija: Spanou, Nomikou 4, Papafotiou 2, Kountoura, Lamprousi 2, Karafoulidou, Merteki 3, Konomi, Vasilantonaki 13, Chantava 14, Giota 5, Kalantaridou, Emmanouilidou, Kakouratou. Selektor: Ioannis Orfanos.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.