Odbojka

Srbi z nizkimi udarci: Koliko Srbov je tokrat v ekipi Slovenije?

Pariz, Beograd, 28. 09. 2019 14.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po 'čudežu v Parizu' srbska športna javnost z velikim navdušenjem pričakuje nedeljski finale v dvorani Bercy, v kateri se bodo odbojkarji Slovenije za naslov evropskih prvakov pomerili s Srbi. Glavno vprašanje, ki si ga postavljajo srbski mediji pred balkanskim derbijem, je, koliko Srbov bo tokrat igralo v slovenski ekipi.

Srbe več kot očitno poraz v finalu EP 2017 v košarki še danes zelo boli.
Srbe več kot očitno poraz v finalu EP 2017 v košarki še danes zelo boli. FOTO: AP

Tabloidni Alo se ne ukvarja s taktičnimi vprašanji, ampak izpostavlja, da je Slovenija ponorela za Dejanom Vinčičem oziroma Vinčićem, kot ga pišejo oni. Ob tem srbski mediji radi 'pozabljajo' dejstvo, da je srbsko himno Bože pravde uglasbil Slovenec Davorin Jenko.

"Odbojkarji alpske države opogumljeni čakajo finale EP v Parizu. V Sloveniji vre! Vulkan sreče so aktivirali odbojkarji alpske države, med njimi pa, eden najboljših, Srb – Dejan Vinčić," že v naslovu srbsko poreklo najboljšega od članov slovenske odbojkarske zasedbe izpostavlja tabloidni Alo

Šarenac o Srbih v slovenski reprezentanci
"V ljubljanskem kotlu so za pot v finale evropskega prvenstva na hrbet vrgli aktualne svetovne prvake Poljake. Nedeljski spopad za zlato v Parizu so si izborili ubijalski kapetan (Tine) Urnaut, kolega na položaju sprejemalca (Klemen) Čebulj, korektor (Tonček) Štern in drugi izbranci italijanskega stratega Alberta Giulianija. Vse pa je na igrišču vodil izkušeni 33-letni Vinčić, ki ima že srebro z EP 2015, istega leta pa je bil tudi izbran za MVP evropske lige," piše Alo.

Alo navaja, da so Vinčići poreklom iz Prnjavorja pri Banjaluki, kamor reprezentant Slovenije, rojen v Slovenj Gradcu, rad zahaja, ko mu to dopuščajo njegove poklicne obveznosti kot članu poljskega Radoma. Njegova družina obhaja pravoslavno slavo Janeza Krstnika, svetnika, katerega tetovažo nosi Dejan na levi nadlakti, še izpostavlja Alo. Večina srbskih medijev pred finalnim obračunom v ospredje postavlja tviteraški obračun športne poročevalke naše televizije Sanje Modrić in srbskega televizijskega komentatorja Slobodana Šarenca. Ko je bilo znano, da bo Slovenija v finalu odbojkarskega prvenstva stare celine igrala s Srbijo, je Modrićeva na družbenih medijih zapisala: "V finalu EP v odbojki CEVEuroVolley se bo Slovenija pomerila s Srbijo, tako kot v finalu EP v košarki 2017. Še konča naj se enako."

Vrh srbskega nacionalizma se kaže z neravno domiselno provokacijo Slobodana Šarenca, za katero sicer srbski mediji pravijo, da gre za 'vrhunski odgovor'. Presodite sami. "Ne vem, odvisno, koliko Srbov imate tokrat v ekipi?" je zapisal.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Razočaranje na letošnjem košarkarskem mundialu
Šarenac se je nanašal na slovensko reprezentanco v košarki, čigar nosilci so povezani s srbskimi koreninami. A ob tem je Šarenac očitno pozabil, da je mama Luke Dončića Slovenka, da je mama Gorana Dragića, MVP-ja prvenstva 2017, prav tako Slovenka (oba sta rojena Ljubljančana). Več kot očitno srbske novinarske kolege še danes poraz v Istanbulu boli. Tedaj so sicer razloge za poraz iskali tudi v tem, da njihova ekipa ni bila kompletna.

A s praktično popolno zasedbo so Srbi nastopili na SP v Kitajskem, kjer pa so pokazali, da tudi tako niso nezaustavljivi, kot so sprva mislili, ko so se že pred prvenstvom okitili z zlatom. In izkupiček? Peto mesto. Za nameček so se po prvenstvu prav mediji prvi uzrli proti tvorcu slovenskega uspeha Igorju Kokoškovu, ki ga hočejo videti na srbski klopi. Slovenci imamo torej nekaj, kar nam Srbi zavidajo. Težko si je predstavljati, kako dolgi bodo srbski nosovi, če Slovenija premaga Srbijo še v odbojkarskem finalu. 

Tako Modrićeva kot Šarenac se sklicujeta na finale evropskega prvenstva v košarki pred dvema letoma v Istanbulu, v katerem je Slovenija premagala Srbijo za prvi naslov košarkarskih prvakov stare celine. V tokratni bitki za Evropo želijo, da bo razplet drugačen, izpostavljajo srbski mediji.

Incident ob minuti molka
Bolj kot napoved finala s Slovenijo srbski mediji izpostavljajo incident v polfinalu proti Franciji, ko je nekaj sto srbskih navijačev v polni dvorani Bercy izžvižgalo minuto molka ob smrti nekdanjega francoskega predsednika Jacquesa Chiraca.

"Srbi ničesar ne pozabljajo. Srbi žvižgali med minuto molka za enim največjih zagovornikov Natovega bombardiranja Srbije," STA povzema srbske portale, kako so Srbi bojkotirali pietetno dejanje za umrlim francoskim državnikom svetovnega slovesa z vzkliki: "Terorist, terorist." Športni portal Mondo že v naslovu finalnega obračuna navaja: "Slovenci, čakamo vas v reprizi košarkaškega EP, vendar pa z drugačnim razpletom." Ob tem omenjajo še, da se v Parizu pričakuje vsaj 5000 slovenskih navijačev. Če so naše informacije, ki smo jih prejeli z OZS točne, pa se Srbi še kako motijo. Groba ocena o številu navijačev, ki romajo v Pariz, je namreč med 8000 in 10.000.

EP v odbojki (M): Slovenija - Srbija

Srbski novičarski portali prinašajo tudi izjavo enega od junakov zmage nad Francozi Aleksandra Atanasijevića, ki po fantastični zmagi proti Franciji poziva k umiritvi strasti: "To triumfalno zmago moramo takoj pozabiti in se osredotočiti na Slovenijo. Tako kot v polfinalu nas tudi v finalu čaka močan nasprotnik, vendar pa smo pokazali, da smo nepredvidljiva ekipa in da lahko presenetimo vsakogar."

Finale EP v odbojki

Ob tem ni pozabil omeniti, da srbski selektor Slobodan Kovač zelo dobro pozna Slovence, saj je bil še ne tako dolgo nazaj selektor Slovenije, kar bo po mnenju Atanasijevića glavni adut srbske ekipe. Srbski odbojkarski strokovnjak je na slovenskem selektorskem stolčku zamenjal Italijana Andreo Gianija, slovensko izbrano vrsto pa je prevzel leta 2017. Z njim se je slovenska odbojkarska zveza razšla januarja letos.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (854)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dugi159
29. 09. 2019 17.22
+1
Sam vazno je Slovensko srce
Vita vita 72
29. 09. 2019 17.07
+2
Se kaksna minutka pa se zacne-naj zmaga najboljsi!!! Slovenija najlepsa drzava in srbi najboljsi narod!!! Ma briga me za reta rd nacionaliste,to je sport,tekma bo dobra,obe ekipi sta mi tolk blizu kot nobena druga ...naj se do konca borita za zlato, obe ekipi-
dontshutureyes
29. 09. 2019 12.20
-13
Nestrpnost in aroganca z strani ene najbolj osovrazenih drzav tega planeta. 7 milijonov cistega primitivizma ki svoje neinteligentne orientalske gene na vsak nacin skusa zasaditi povsod kjer ta pateticna nacija je. Z vsemi imajo problem in nihce jih ne mara, zaradi svoje manjvrednosti in nezadovoljstva pa se poskusajo dokazovati na podrocjih v katerih zelijo namerno oskodovati celo poskodovati druge.
natolcevanjenapolno
29. 09. 2019 13.11
+16
ubistvu je čas da nekdo tebi nastavi ogledalo, ker iz tvojega sovraštva ne bo ratalo ničesar dobrega.
provokatorr
29. 09. 2019 13.51
-1
a srbsko sovraštvo pa je kul? oni lahko, mi ne smemo?
Sava Sava
29. 09. 2019 14.08
+0
ZA dontshutureyes: Katera država ti leze po možganih. Kandidatov je veliko, že znotraj bivše Jugoslavije?
Grunf TNT
29. 09. 2019 12.19
+33
Članek povsem brez veze dviga prah. Šalo Srbskega novinarja s Slovensko kolegico ste obrnili na nacionalne zbadljivke. Treba je na vse gledati s športne, rivalske in prijateljske vezi med narodoma. Smo pač zmešani med seboj, kar pa ne pomeni da nekdo manj podpira svojo državo...
Uporabnik443897
29. 09. 2019 11.20
+5
Jaz verjamem v Srbe in da bo Vinčiči kot prvo igral za Slovenijo, vsako drugo pisanje je ŽALJIVO in pišete samo pokvarjeni Slovenci. Pri Hrvatih glig tako 100 % nisem, vseeno pa športniki niso kot politiki POKVAEJENI. Se pravi da bi Slovenski igralec ki igra na Poljskem, sedaj pa za Slovenijo moral biti SLAB, Navijajte ŠPORTNO in INTRIGE pustite POLITIKOM. Rezultat bo tesen 2/2 in peta s 15/14 za Slovenijo. Bo pa to res pravi boj, ki ga Francoske ali druge reprezentance ne znajo NAREDITI. Dve bivši Yugoslovanski sedaj samostojni državi POKORILE celo EVROPO. Dajmo Slovenci dodati še ZLATO. Kaj bi dal, da bi bil v Parizu, pa se Marija pri lotu ni POJAVILA :)
Sava Sava
29. 09. 2019 11.15
+1
ZAPOZNELO POJASNILO ZA Capo dei Capi (28.o9.2019, ob 20:14:12) Tvoj citat: »Če primerjaš države, moraš primerjati življenski standard... 300$ v SRB, je isto, kot 700$ v SLO, in isto, kot 10.000$ v NYC. ». - No, če bi to res znal primerjati, boš ugotovil, da je po merilu Mednarodnega monetarnega sklada (GDP-PPP, torej BDP v primerjavi z življ. stroški na preb.) ) Srbija na 78. mestu v svetu (17.555 dol./preb.), pred njo recimo Botsvana, Gabon, Črna Gora, Turkmenistan, Bolgarija, Romunija, Hrvaška… Slovenija (36. mesto, 36.746 dol./preb.), ZDA na 10. mestu (62.606 dol/preb.). Eh, moj Capo.
cesnik
29. 09. 2019 10.05
+5
vprašanje na mestu. le zakaj je šlo toliko ljudi v druge države in po svetu igrat in živet. verjetno jim niso nudili tega kar so iskali, sedaj pa je malo prepozno
peresni
29. 09. 2019 10.04
-1
Najboljši srbi ne igrajo za Srbijo..so namreč tudi pametni.
Sava Sava
29. 09. 2019 09.40
+10
Srbija je vsekakor športna velesila, vsaj v ekipnih športih, še posebej glede na njeno sorazmerno številčno majhnost. Kot tudi Slovenija, ki pa je pogosto zelo visoko (občasno tudi skoraj na samem vrhu) po številu olimpijskih kolajn na prebivalca. A spraševati se, koliko Srbov (ali pa Albancev, napr.) igra za neko tujo državo, je nespametno, saj se lahko obrne zoper same spraševalce. V nogometni reprezentanci Srbije se v zadnjem času pojavljajo tudi priimki kot Kljajić, Fejsa, Spajić, Katai... in!? - Bolj zanimivo je lahko vprašanje iz svetovnega nogometnega prvenstva 2018, kako da je tistih nekaj Srbov iz reprezentance Hrvaške (osvojili so 2. mesto) bolj s srcem igralo za Hrvaško kot Srbi za reprezentanco Srbije. Ki je izpadla že po prvem delu v skupini, kjer jih je z golom v zadnji minuti za Švico izločil Xherdan Shaqiri, rojen (okt. 1991) na tleh Kosova, torej uradno iz Srbije. - In je, seveda, s srcem igral za Švico.
MilošObili?Srbin
29. 09. 2019 10.09
+3
To je drugace misljeno v sali ne pa da zares prestevamo svoje v slovenskih vrstah! Zato ker je vse na ic zanic kar poslusamo v solah lokalih itd. Ko pa pride do takih sportnih tekmovanj kjer tekmujejo icevci se pa radi izpostavimo v SALI
gapiwasted
29. 09. 2019 10.13
+2
Če je Srbija športna nacija pol je Slovenija definitivno ŠPORTNI FENOMEN SVETOVNEGA RANGA!!!
ValterUdovernik
29. 09. 2019 11.06
+4
Ana Sols
29. 09. 2019 09.37
+3
Zato ne gledam sportov, neko smešno in zalostno obenem izpostavljanja nacionalizma, ko pa imajo vsi dve roki in nogi ter glavo, razen če ni bla kaka dedna bolezen vmes.
Ana Sols
29. 09. 2019 09.39
+5
ob spoštovanju do vseh invalidov na svetu... Kdor zmaga, meni je vseeno, ta šport je itak stopnja zabave na zelo nizki stopnji in bi moral biti namenjen sprostitvi ne pa izrazanju jeze ali nestropnosti.
hjaman
29. 09. 2019 09.19
+1
džonborno
29. 09. 2019 09.12
+14
V Sloveniji zaradi boljšega standarda živi ogromno Srbov, Makedonce...., zato je normalno, da se uspešni in sposobni pojavljajo v športu, kulturi, gospodarstvu itd. Iz istega razloga ni v nobeni reprezentanci v ex-yu republikah nobenega slovenca.
Uporabnik1792403
29. 09. 2019 09.13
+6
hjaman
29. 09. 2019 16.17
+2
za orožje bi pa prijeli in šli na katero stran ex -yu igralci?? no...?? zihr ne na slovensko...
BETONSKI
29. 09. 2019 09.08
+7
Ti Srbi so kot majhen otrok,ma Slovenci imajo Kovača za trenerja ,pa zakaj ga ne bi imeli mi,Slovenci imajo Kokoškova za trenerja pa zakaj ga ne bi imeli mi,vse kar imajo SLOVENCI bi imeli še oni,na srečo nam ne morejo pobrati SRCE ,ki je najbolj pomembno v takih tekmah in ne prepotentnost.
Slavica Miljkovi? Jeram
29. 09. 2019 09.05
+2
Saj je mama Zorana Jankovića tud Slovenka. Ja bistvo je da bomo zmagal eni Al drugi vse je isto sam da niso Poljaki Francozi Rusi to je bistvo
Uporabnik1792403
29. 09. 2019 09.14
+7
Zate je isto...mogoče Za nas ni isto. Dejmo Slovenci.
hirajem
29. 09. 2019 09.28
+5
Slavica vse je vredu in vazn da se imamo radi in da smo vsi zdravi in normalni in da danes Slovenija isprasi rit Srbom v odbojki!
wolfterier
29. 09. 2019 09.33
+2
Tone781
29. 09. 2019 08.49
+25
Juga je vedno imela in bo imela super športnike. Spomnim se, kako so bili zaskrbljeni italijani po razpadu Jugoslavije. Rekli so: Prej smo se v košarki borili za drugo mesto, zdaj se bomo morali pa za peto. Tekma bo poslastica kdorkoli bo zmagal. Seveda pa navijamo za naše. SLOVENIJA, SLOVENIJA !
Slavica Miljkovi? Jeram
29. 09. 2019 09.06
+9
profesor m
29. 09. 2019 08.44
+9
ta naslov je nepotreben...za sportno pravljico
rob3rt
29. 09. 2019 08.31
+0
Drugače pa bo za naš naslov najbolj zaslužen njihov selektor Kovać s tem, da je zapustil naše in dal plac boljšim.
rob3rt
29. 09. 2019 08.29
+1
Nimajo nocoj Srbi niti najmanjše možnosti, zato pa bi se na tak način radi priklopili na naš naslov. Rezultat bo podoben sinočnjemu.
hirajem
29. 09. 2019 09.29
+0
Cakaj da te Miha 365 prebere in replicira podrobno analizo danasnjega dvoboja. V katerem ti bo razlozil da nasi nimajo sans!
DeadBull
29. 09. 2019 08.25
+24
Resno??? Alo cititrate. Tabloid, ki piše bombastične in izmišljene novice, zato da bi dobil čim več klikov. Razočaran sem, res razočaran. Ne morem verjeti, da ste se spustili na ta nivo.
antikomi
29. 09. 2019 08.20
+24
Še sreča, da je finale v franciji, v ljubljani bi imeli srbi preveliko premoč na tribunah 😂