Odbojka

Navijaška 'invazija' na Pariz: nasmejani in opremljeni z rekviziti krenili na pot

Ljubljana, 27. 09. 2019 10.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
V.Š./ U.Z./ STA
Komentarji
27

Slovenski navijači se – opremljeni s šali, kapami, zastavami in drugimi rekviziti – že podajajo na pot proti francoski prestolnici, kjer si bodo ogledali finale evropskega prvenstva v odbojki. Polne avtobuse je z ljubljanskega Dolgega mostu pospremil tudi naš fotograf.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kako do Pariza?
    03:42
    Iz SVETA: Kako do Pariza?
  • Iz 24UR: Odbojkarska pravljica
    01:37
    Iz 24UR: Odbojkarska pravljica
  • Iz 24UR ZVEČER: Navijači že na poti v Pariz
    02:35
    Iz 24UR ZVEČER: Navijači že na poti v Pariz

Po fenomenalni predstavi naših odbojkarjev, ki so v polfinalu evropskega prvenstva pred polno dvorano Stožice na kolena spravili dvakratne zaporedne svetovne prvake Poljake, se dve leti po 'invaziji' na Istanbul obeta navijaška 'invazija' še na Pariz.

Polni avtobusi navijačev so že krenili na pot, z ljubljanskega Dolgega mostu jih je pospremil naš fotograf:

Na agencijah vladajo izredne razmere

Slovenske turistične agencije sicer mrzlično iščejo načine, kako slovenske navijače pripeljati do francoske prestolnice. Možnosti za enodnevne čarterske lete z Brnika so majhne, zato se slovenski ljubitelji športa obračajo tudi k drugim možnostim.

Že pred začetkom prvenstva je Odbojkarska zveza Slovenije (OZS) zaradi lažje organizacije prepustila organizacijo potovanj v Pariz agenciji Palma, ki pri sestavljanju aranžmajev sodeluje s francoskimi organizatorji.

V Pariz bo potovalo nekaj tisoč slovenskih navijačev.
V Pariz bo potovalo nekaj tisoč slovenskih navijačev. FOTO: Damjan Žibert

V Parizu naj bi bilo po ocenah nekaj tisoč Slovencev. Trije čarterji iz Ljubljane so v Francijo poleteli že danes, dva v soboto zjutraj, ob tem pa je treba vedeti, da na primer samo iz Benetk v Pariz na dan poleti šest letal, ali pa, da se je na primer leta 2017 na košarko v Istanbul, ki je 500 kilometrov dlje od Ljubljane kot Pariz, vsaj 3000 Slovencev odpravilo v lastni režiji oziroma z osebnimi vozili.

Palma bo prve skupine navijačev na pot pospremila danes zvečer. Z avtobusi bodo krenili iz Celja, Kranja in Ljubljane. Zbirno mesto v prestolnici je parkirišče na Dolgem mestu, predviden odhod pa ob 19. uri. Dve uri prej bo z Brnika poletelo tudi njihovo prvo letalo.

"Pri nas od zaključka polfinalne tekme vladajo izredne razmere. V četrtek oziroma petek smo bili na voljo do enih zjutraj, danes pa sodelavci dvigujejo telefone drugega za drugim že od šeste ure zjutraj. Trenutno imamo prodanih več kot 500 aranžmajev, glede na povpraševanje jih bomo tisoč presegli zelo kmalu, zna se pa zgoditi, da jih bo na koncu okoli dva tisoč," je povedala predstavnica Palme Nena Kraševec Mišič.

Palma ima v ceno aranžmaja že všteto vstopnico za finale, ki bo v nedeljo ob 17.30. Za avtobus je to 269 evrov, za letalo pa se cene začnejo pri 739 evrih.

Turistični delavci: Število Slovencev v Parizu bo višje od pričakovanj

Po izkušnjah s košarkarsko mrzlico leta 2017 in po predvidevanjih enega najbolj izkušenih turističnih delavcev na področju športnih potovanj Jureta Uranjeka iz Kompasa bo končno število Slovencev v Parizu precej višje od pričakovanj agencij.

Fenomenalni odbojkarji so v Stožicah ob bučni podpori navijačev na kolena spravili trikratne svetovne prvake Poljake.
Fenomenalni odbojkarji so v Stožicah ob bučni podpori navijačev na kolena spravili trikratne svetovne prvake Poljake. FOTO: Damjan Žibert
Iz Benetk v Pariz dnevno poleti šest letal, podobno tudi z Dunaja. Na obeh lokacijah je še nekaj prostih sedežev, vendar so cene zaradi povpraševanja skokovito narasle. Če so bile te pred nekaj dnevi okoli 100 evrov, se zdaj že približujejo vsoti 350 evrov.

"Pred finalom eurobasketa smo računali, da bo v Turčijo prišlo okoli 4000, morda 5000 Slovencev. Odziv pa je bil presenetljivo večji; mediji ste poročali, da je bilo v dvorani Sinan Erdem 7000 Slovencev. Če upoštevamo, da je Pariz precej bližje in da do tam praktično ni državnih mej, lahko pričakujemo na finalu tudi več kot 4000 slovenskih grl," je dejal Jure Uranjek.

Natančno število vstopnic, ki bodo na voljo za slovenske navijače, še ni znano, seveda pa bo to odvisno tudi od razpleta večernega srečanja, v katerem se bosta v drugem polfinalu pomerili Srbija in domačinka Francija, pojasnjujejo na OZS.

Ljubljana je bila edino prizorišče, kjer so tekme potekale le v eni dvorani. V 14 dneh je na 19 tekem v Stožice prišlo 76.000 obiskovalcev. Jasno, da so bile najbolj gledane predstave Slovenije. Proti Rusiji in Poljski je bila dvorana nabita do zadnjega mesta.

Ljubljana je imela najcenejše vstopnice. V skupinskem delu od 15 do 25 evrov, v izločilnih bojih deset evrov dražje, kar pa je še vedno precej manj, kot bo treba zanje odšteti v Parizu. Najslabša, četrta kategorija v dvorani Bercy s 15.600 sedeži, stane 40 evrov, tretja kategorija, ki je poleg četrte še edina na voljo, pa 70 evrov.

Potujete lahko tudi v lastni režiji

Za pot v Pariz na finalno tekmo se lahko odločite tudi v lastni režiji, na voljo pa imate več možnosti prevoza. Povratna avtobusna vozovnica med Ljubljano in Parizom vas bo stala vsaj dobrih 130 evrov, potovali pa boste dobrih 18 ur. Uporabite lahko tudi ponudnika avtobusnih prevozov Flixbus, cene vozovnic se za današnji odhod gibljejo od 60 do 130 evrov, za zgodnji jutrišnji odhod pa od 60 do 100 evrov. Prevozi trajajo od 18 do 22 ur.

Od Ljubljane do Pariza je 1240 kilometrov (do Istanbula jih je 1515). Z avtomobilom ob upoštevanju omejitev hitrosti to pomeni točno 12 ur vožnje, cena v eno smer, z vključenimi cestninami, gorivom in vinjetami, pa je 183 evrov.

Najcenejše letalske karte za Pariz so trenutno iz avstrijske prestolnice Dunaj. Za današnji ali jutrišnji odhod boste zaenkrat odšteli okrog 200 evrov za vozovnico. Vozovnice za polete iz italijanskih Benetk trenutno stanejo od približno 250 evrov naprej, a prosta mesta za današnji ali jutrišnji odhod in ponedeljkov povratek se hitro krčijo.   

Vozovnice za neposredne lete iz Zagreba se trenutno gibljejo od okrog 300 evrov, a po zadnjih podatkih sta oba leta že razprodana. Iz avstrijskega Gradca vozovnice stanejo od okoli 400 evrov naprej.

Potovanje z osebnim avtomobilom vas bo iz prestolnice stalo približno 200 evrov, v idealnih razmerah na cesti pa boste za pot v Pariz potrebovali od 12 do 13 ur vožnje.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rde?iAlarm
28. 09. 2019 08.12
+5
francozom se je zalomilo.vsi so imeli karte za nedeljo,sedaj jih morajo kupiti še za danes.....upam da tisti francozi, ki si bo ogledali finale navijali za slovenijo saj so se jim srbijanci zamerili.................
truelies
28. 09. 2019 07.24
+31
Lepo to da podpirate naše junake. Če bi se tako organizirali za proteste bi bilo še lepše , ker v ponedeljek bo spet vse po starem, kraja naduvanih primatov se bo nadaljevala. Ampak očitno to večini ustreza...
medena
28. 09. 2019 07.37
+11
Res, ko bi skupal stopili že za proteste.....kradejo nam milione na vsakem koraku. Recimo FURSU je nekaj 10 podjetij dolžnih skoraj miliardo €, to je davkoplačevalski denar, pa se folk to zaveda?
Rde?iAlarm
28. 09. 2019 08.13
+0
@trulies..........10.10. se lahko udeležiš protestov pa še plačano boš dobil in sendvič za povrh.......
Arguss
27. 09. 2019 21.46
+30
Zeleni general je pa legenda ni kaj.Gremo Slovenija do konca.
dusan72
27. 09. 2019 21.39
+28
Tukaj smo v prednosti, ker vemo, da so naši že finalisti in lahk kupujemo karte. Upam še na zmago SRB, pa da se ne bojo mogli domačini zgovarjati na kvoto domačih kart in na koncu, da se ponovi finale Eurobasketa 2017, kjer so na koncu zmagali tako naši igralci, kot tudi NAVIJAČI :)
tamiflu
27. 09. 2019 21.23
+17
take evforije so eklatanten dokaz,da imajo slovenci politike poln kufer in se delijo na leve in desne samo zaradi politikov..in tako pride v poštev kruha in iger...oboje je preforsirano..
dragan krstic
27. 09. 2019 21.43
+14
Posledica tega da imajo Sllovenci poln kufer politike je tudi stanje v državi kjer se krade na vseh koncih in krajih. Dokler bo pišmeuhovski odnos do politikov bo šlo samo na slabše. Ljudem gre še predobro.
jezeran
27. 09. 2019 21.00
-6
Brez veze hodijo, saj je vse odvisno od enega pudlja
Gostilnaiscekuharja
27. 09. 2019 20.35
+27
vsaka jim cast...anpak tska evforija za sport kateri do vceraj ni skoraj noben spremljal? Slovenija do zlata
fairplayy
27. 09. 2019 20.21
+22
Cerkev farmojstri a bo Bogec hud če nabirko v nedeljo podarite bolnemu krisu? Verjamem da vas je sama božja dobrota in odrekanje. Vem da imate otroke se posebej v mislih ...
jg57
27. 09. 2019 20.49
+9
Jaz sem kristjan in sem včeraj nakazal malemu Krisu pa tudi v nedeljo bom nekaj primaknil v pušico. Mnogo jih je, ki so tudi nakazali Krisu pa imajo drugačno prepričanje. Ali se tudi tu kaj moti. Kaj pa fairplayy, je že dal svoj prispevek ali samo agitira pri drugih?
Kollerik
28. 09. 2019 07.55
+4
Jaz sem tudi kristijan in bi nabil cerkevnim obžrtnežem velik davek na vse tisto ogromno (vgl. pokradeno) premoženje. Res ne vem, kaj ti politični posrankoti še čakajo.
odpravnik
27. 09. 2019 14.43
+57
Dragi moji!! To ni niti delček politike,to je šport,to je GARANJE,to je ponos ,da nekdo nosi na svojih prsih grb SLOVENIJE,ki ga z vsem svojim ponosom,trudom in neizmerno željo po uspehu tudi prikaže. So VZGLED vsej politiki in vsem tistim, ki se na njihovem neizmernem trudu, prikažejo v luči, ki je dosti manj osvetljena(ČEPRAV JE NAJSVETLEJŠA)postavljajo na njihovem uspehu. BRAVO FANTJE, nanizajte uspeh za tiste, ki resnično navijamo za VAS,ne pa za tiste,ki ne spoštujejo truda in vsakodnevnega garanja, tistih ki so resnično z vami. MI SMO Z VAMI!! BRAVO!!!
kampasutra
27. 09. 2019 14.35
+27
v turcijo si letel s turkish airlanes (lj,zg- osebno itak preferiram slednjega) ki so pojem v tem poslu. In to zelo ugodno. tle pa ne vem kakšne so cene, dvomim da iz lj ugodno. mogoče iz ita ali aut. hvala bogu ni adrie, ker tej so šele majstri posla. bi lahk vzel smučarsko opremo s sabo, ker bi lih aprila pršu tja, ko se cene ugodne za smučanje.
E10
27. 09. 2019 20.18
+0
emilzapata
27. 09. 2019 14.19
+40
torej je očitno, da se Švedska Greta trudi popolnoma brezveze, tudi dananjšne menifestacije mladih so bile bolj namenjene temu, da odpade pouk, in da se bodo imeli prijetno na druženju.
zazga18
27. 09. 2019 13.59
+9
Lahko bi air franc povečav čarterje za ta konec tedna in tudi večja letala...tako kot je to naredil turkish airlines :-) za finale v istanbulu....in cena 800 eur ( z letalom v obe smeri) na osebo za 2 noči hja no...se mi zdi da v lastni režiji prideš bistveno cenej :-)
krohotalo
27. 09. 2019 14.32
+4
Za Istanbul je bla komanda s turskih organizatorjev, ker bi bila drugace dvorana za finale prazna, tako kot za vse druge tekme. V Parizu pa te bojazni ni. Pa poleg tega sem takrat za povratno karto gor iz munchna nazaj v ljubljano placal 260€, sedaj mas pariz iz bliznjih letalisc se zmeraj na razpolago in ceneje
krohotalo
27. 09. 2019 13.11
+13
Ti s Palme pa so res eni nakladači. Najprej reče, da ma zaenkrat prodanih 500 aranžmajev, s tem tempom pa jih bo zelo kmalu 1000😁 enako kot je prejšnjič njihov direktor rekel, da imajo na Mediteranu trenutno nekaj tisoč ljudi. Vsaj 10 polnih avionov folka konec septembra? Toliko avio destinacij Palma niti ne ponuja...
bsavc
27. 09. 2019 11.56
+5
Cat 1 je na uradni strani še na voljo, ampak za 150 EUR.
soncni_vzhod
27. 09. 2019 11.34
-1
proofreader
27. 09. 2019 11.18
+13
Z vlakom do Francije in TGV.
dragan krstic
27. 09. 2019 21.46
+1
Slovenski TGV iz LJ do Beljaka 90 minut, do Trsta 120 minut.
Debely
27. 09. 2019 11.14
+17
Z Adrio v Pariz...
Cavern
27. 09. 2019 10.55
+26
V Pariz ja,na volitve ne.
dolenjeccc
27. 09. 2019 10.47
+52
Vsi v ponedeljek na sprejem!!!