Nogomet

Kek: Lahko pridemo v drugi krog

Cape Town, 04. 12. 2009 16.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V Južnoafriški republiki se je končal žreb skupin za svetovno nogometno prvenstvo 2010. Varovanci Matjaža Keka so pristali v skupini C, prvo tekmo pa bodo odigrali v Polokwaneju 13. junija proti Alžiriji.

Pred žrebom je uradno nogometno žogo za SP 2010, med drugimi, predstavil tudi David Beckham.
Pred žrebom je uradno nogometno žogo za SP 2010, med drugimi, predstavil tudi David Beckham. FOTO: Reuters
Mundial bo potekal po vsem dobro znanem sistemu. Vseh 32 reprezentanc bo razdeljenih v osem skupin, iz vsake bosta v osmino finala napredovali prvouvrščeni moštvi. Reprezentance so razvrščene v štiri bobne. Slovenija si mesto v četrtem deli z Dansko, Francijo, Grčijo, Srbijo, Portugalsko, Slovaško in Švico. Možni nasprotniki Slovenije so: iz prvega bobna Brazilija, Argentina, Italija, Španija, Anglija, Nemčija, Nizozemska ali Južna Afrika. V drugem bobnu četo selektorja Matjaža Keka čakajo bodisi Mehika, ZDA, Honduras, Avstralija, Japonska, Južna Koreja, Severna Koreja bodisi Nova Zelandija. V tretjem pa slovensko izbrano vrsto čaka ena izmed reprezentanc Alžirije, Kameruna, Slonokoščene obale, Gane, Nigerije, Čila, Urugvaja in Paragvaja.
Svetovno prvenstvo 2010 v nogometu bo morda postreglo z revolucionarno tehnološko novostjo. Kot so razkrili pri Mednarodni nogometni zvezi (FIFA), bodo tekme morda prvič v zgodovini prenašali v tehnologiji 3D. FIFA in Sony zdaj preučujeta možnosti, katere tekme bi lahko prenašali v tej tehniki in ali bodo na trgu tudi TV pravice za 3D.

Žreba v Cape Townu se je udeležila tudi šestčlanska slovenska delegacija, ki jo sestavljajo predsednik nogometne zveze Slovenije Ivan Simič, generalni sekretar Dane Jošt, Uroš Stanič, Boštjan Gasser, vodja 'projekta JAR' Aleš Zavrl in seveda tudi selektor Kek. Cilj je predvsem preboj v osmino finala, saj bi bila blagajna Nogometne zveze Slovenije samo od nagrade FIFA tako bogatejša za 11 milijonov evrov.

Otvoritveno tekmo SP bodo v Johannesburgu odigrali gostitelji in Mehičani. Slovenski nogometaši bodo uvodno tekmo odigrali v Polokwaneju 13. junija ob 13.30 proti Alžiriji. Zatem se bodo pomerili z izbrano vrsto ZDA v Johannesburgu 18. junija ob 16.00. Zadnja tekma z Anglijo bo 23. junija ob 16.00 v Port Elisabeth.

Nekdanji atlet svetovnega kova Etiopijec Haile Gebrselassie nas je 'poslal' v skupino C.
Nekdanji atlet svetovnega kova Etiopijec Haile Gebrselassie nas je 'poslal' v skupino C. FOTO: Reuters

Robert Koren: "Vsekakor smo z žrebom zadovoljni. Vse reprezentance so kakovostne, zato ni bilo pričakovati lahkih nasprotnikov. Glede skupine smo optimistični, gremo na drugo mesto. Favoriti so Angleži, z Američani se lahko kosamo. Komaj čakam na svetovno prvenstvo."

Selektor slovenske reprezentance Matjaž Kek: "Dejstvo je, da so vse ekipe višje rangirane na svetovni lestvici kot mi. Z Angleži, ki so favoriti te skupine, že imamo izkušnje. Odvisno, kako se bomo pripravili, v kakšnem stanju bomo. Prepričan sem, da bo Slovenija na tem svetovnem prvenstvu pustila dober vtis. Jasno je, da smo sposobni igrati v naslednjem krogu."

Predsednik nogometne zveze Slovenije Ivan Simič: "Ne moremo reči, da je skupina lahka. Gre za dokaj močne nasprotnike. Delo bo zelo težko, vendar smo že dokazali, da smo v najtežjih trenutkih najboljši in upam, da bo tudi sedaj temu tako. Še zmeraj lahko upamo na drugi krog, če bi se že sedaj predali, to ne bi bilo v naši naravi. Tudi na svetovno prvenstvo smo prišli z neko neverjetno borbo."

Diplomatsko so se odzvali tudi v angleškem taboru. Kekov 'stanovski kolega' na angleški klopi, prekaljeni italijanski trenerski maček Fabio Capello pravi: "Skupina je precej izenačena. Igrali smo že z ZDA in s Slovenijo in proti obema smo se mučili. Tudi Alžirija bo nevarna, ne nazadnje je izločila Egipt. Najtežja bo prva tekma proti ZDA, saj bodo imeli Američani bistveno več časa za priprave nanjo kot mi."

Na Otoku so sicer žreb pospremili z navdušenjem in z besedami, da so dobili točno to, kar so si želeli. Capello pa je malce previdnejši. "Spomnim se, da so bile nekatere skupine na papirju lahke, ampak se je potem vse skupaj izkazalo popolnoma v drugi luči. Kot vse tekme na SP tudi te ne bodo lahke, ampak če želimo napredovati, moramo tudi zmagovati."

Odziv ameriškega selektorja Boba Bradleyja, ki je nogometni svet presenetil z uvrstitvijo v finale na letošnjem pokalu konfederacij, je bil kratek in jedrnat: "Mislim, da imamo možnosti za napredovanje. Občutek imam, da imamo pred seboj tekmece, prek katerih lahko realno gledano skočimo v drugi krog."

SKUPINA A
Južnoafriška republika
Mehika
Urugvaj
Francija

SKUPINA B
Argentina
Nigerija
Južna Koreja
Grčija

SKUPINA C
Anglija
ZDA
Alžirija
Slovenija

SKUPINA D
Nemčija
Avstralija
Srbija
Gana

SKUPINA E
Nizozemska
Danska
Japonska
Kamerun

SKUPINA F
Italija
Nova Zelandija
Paragvaj
Slovaška

SKUPINA G
Brazilija
Severna Koreja
Slonokoščena obala
Portugalska

SKUPINA H
Španija
Švica
Honduras
Čile
 

Kratka predstavitev prizorišč tekem slovenske reprezentance

JOHANNESBURG: Čeprav je že stoletje minilo od ustanovitve mesta na območju 'zlate mrzlice', ima največje južnoafriško mesto in gospodarska prestolnica države v sebi še vedno nekaj tiste odrinjenosti, ki so jo zaznali prvi naseljenci. Johannesburg v tujini 'slovi' predvsem po visoki stopnji kriminala, vendar so turisti redke tarče nepridipravov. Tako uvodna kot finalna tekma SP 2010 bosta na stadionu Soccer City. Manjši stadion v Johannesburgu, Ellis Park, bo prav tako gostil tekme. Johannesburg leži 1740 metrov nad morjem in je štiri ure oddaljen od štirih drugih stadionov. Tudi zato si ga je kot bazo že izbrala Nizozemska.

PORT ELIZABETH: Peto največje mesto v JAR in glavno mesto province Eastern Cape. Iz njega izhajajo številni nosilci protiapartheidovskega gibanja, na čelu z nekdanjim predsednikom Nelsonom Mandelo in aktivistom za pravice temnopoltih Stevom Bikom. Port Elizabeth slovi kot južnoafriška prestolnica vodnih športov. Stadion Nelson-Mandela-Bay bo med drugimi gostil tudi tekmo za tretje mesto.

POLOKWANE: Leži približno na polovici poti med Johannesburgom in Zimbabvejem v provinci Limpopo. Čeprav je to najrevnejša provinca, je po drugi strani najbogatejša z zgodovinskega vidika in živalstva. Nacionalni narodni park Mapungubwe označuje ozemlje nekdanjega razvitega južnoafriškega kraljestva, ki je pred tisoč leti – tudi s Kitajci – trgovalo z zlatom in slonovino. Tekme SP bo gostil novi stadion Peter Mokaba, imenovan po pokojnem vodji gibanja African National Congress Youth League.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (441)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hendikep
06. 12. 2009 14.49
Damke mi verjamomo v naše fante napuhanost angležev nas niti najmanj ne skrbi saj smo im pokazali na Wemliyu da se znjimi lahko kosamo z malo sreče še kaj več naredimo kar se tiče Alžircev zasigurno smo boljši od njih Američani nas itak bojo podcenili kakor rusi tako da i njimama bomo dali vedeti da ni pomembna velikost ampak srčnost ko bojo izpadli zaradi nas se bojo naučili kje se nahaja država na sončni strani alp Slovenija do finaaaaalaaa mi verjamemo vate.
The_Crazy_Freak
05. 12. 2009 20.35
"MERCL 05.12.2009, 12:45 2 shuadow.......ali pa FIFA lestvico,kjer so Hrvati na 6.mestu na svetu,slovenija pa ,ne vem natančno 66.mesto,vem samo da je za vsemi balkanskimi državami razen makedonije ki je takoj za slovenijo." Sori, sam si se mal zmotu. Slovenija je na 33. mestu.
DrHouseGregory
05. 12. 2009 15.51
MERCL 05.12.2009, 12:45 2 shuadow.......ali pa FIFA lestvico,kjer so Hrvati na 6.mestu na svetu,slovenija pa ,ne vem natančno 66.mesto,vem samo da je za vsemi balkanskimi državami razen makedonije ki je takoj za slovenijo. ja in kaj ko se bo začelo svetovno boste vi gledal posnetke tekm kako ste zmagal.
ED11
05. 12. 2009 13.35
v skupinah A-E in G bo najbolj napeto
MERCL
05. 12. 2009 12.45
shuadow.......ali pa FIFA lestvico,kjer so Hrvati na 6.mestu na svetu,slovenija pa ,ne vem natančno 66.mesto,vem samo da je za vsemi balkanskimi državami razen makedonije ki je takoj za slovenijo.
malidzole
05. 12. 2009 12.43
shuadow05.12.2009, 12:082 vsi ki se zdaj sprašujete kje je hrvaška naj se vprašajo kaj je blo leta 1998 na svetovnem prvenstvu pa boste takoj dobili odgovor :) ja al pa nej se uprašajo kdo je leta 1991 osvoju pokal pokalnih zmagovalcev. Nehite živet v preteklosti živi se za prihodnost
MERCL
05. 12. 2009 12.35
koperclan...Po tvoje ima Srbija težjo skupino kot slovenija?
shuadow
05. 12. 2009 12.08
vsi ki se zdaj sprašujete kje je hrvaška naj se vprašajo kaj je blo leta 1998 na svetovnem prvenstvu pa boste takoj dobili odgovor :)
Koperclan
05. 12. 2009 11.27
za MERCL skupina srbije je najmocnejsa poleg tiste z brazilijo in portugalsko. poglej si malo nemcijo gano in avstralijo iz sp 2006 ;D nemcija itak vemo usi kaj je gana najbolsa afriska reprezentanca (poglej njihovo vezno linijo) avstralija pa ni niti za odpisat 8ina finala na sp2006. Ps slovenija se nima kej blamirat ker je ze to velik uspeh tudi ce izpate takoj kasira 6 mio eur. tako da se splaca it igrat ;D
SharkAA
05. 12. 2009 11.14
Ravnokar sem poslušal intervju z Landonom Donovanom, napadalcem reprezentance ZDA, ki je komentiral žreb skupin za SP. Pravi da o Alžiriji in Sloveniji ne ve kaj dosti. Slovenijo vidi kot še eno VZHODNO EVROPSKO DRŽAVO, ki bo težek nasprotnik. Jenkiji bodo dobili za darilo na SP Atlas sveta...pa še kakšen gol...ali dva...
beleciozo
05. 12. 2009 11.09
no žreb se je končal, podcenjevanje se je začelo in naša moč spet raste.
mare.miami
05. 12. 2009 11.06
Gemo naprej.....Polfinale Slo - Srb. Upam.
MERCL
05. 12. 2009 10.41
Koperclan......Kakšna skupina smrti za Srbijo,če je Nemčija,Avstralija in pa Gana,skupina smrti,pol je za Slovenijo boljše da ostane doma in se ne blamira.
gigi39
05. 12. 2009 10.34
če smo ruse bomo pa ja tud amerinance;) angleže pa itak;)
MERCL
05. 12. 2009 10.33
ENGLAND USA ALGERIA=sLOSEnija! aaaaahahahahahahaha
MERCL
05. 12. 2009 10.25
Termin je dober,glede na reprezentance katere igrajo SLOVENIJA-ALŽIRIJA,to bi moral dat ob 10 h zjutraj!
Martin Cör
05. 12. 2009 10.19
Vsi razpravljate o naših nasprotnikih na SP, mene pa bolj mantra sam razpored tekem. Če še kdo ne ve, nobena od 3 tekem ne bo večer, ampak bota dve ob 16h (in to med tednom!!!) ter prva v nedeljo ob 13:30. Meni osebno zelo bedni termini. Da bi vsaj ena tekma bila 20:30. Žal. Upam da bom lahko vseeno gledal vse tri tekme v ŽIVO!
Koperclan
05. 12. 2009 10.17
super skupina za slovenijo! zaw mi je za srbijo zopet skupina smrti :S
manutdcar
05. 12. 2009 09.57
tale bob si pa velik upa rečt..
ziga15
05. 12. 2009 09.55
slovenija gre naprej (mogoče)