Nogomet

Znanih pet kandidatov za predsednika Fife, med njimi (zaenkrat) ni Platinija

Ženeva, 12. 11. 2015 12.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Volilna komisija krovne svetovne nogometne zveze Fifa je potrdila kandidature petih kandidatov, ki se bodo na izrednem volilnem kongresu 26. februarja potegovali za mesto predsednika. Med uradnimi kandidati ni predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa) Michela Platinija.

Michel Platini
Michel Platini FOTO: Reuters

Ustreznost kandidature Michela Platinija bodo preverjali po koncu 90 dnevnega suspenza. Med uradno potrjenimi kandidati prav tako ni dolgoletnega prvega moža svetovnega nogometa 79-letnega Švicarja Seppa Blatterja, ki se je po izbruhu korupcijskega škandala v zvezi s kupovanjem glasov za prireditelje svetovnih nogometnih prvenstev ter pod težo kriminalistične preiskave o nepravilnostih, junija odločil za umik s funkcije. Fifa bo tako po letu 1998, ko se je začel prvi Blatterjev mandat, dobila novega predsednika.

Volilna komisija je potrdila kandidature petih predsedniških kandidatov. Potrjeni in s tem tudi uradni kandidati za Blatterjevega naslednika na funkciji so 39-letni predsednik jordanske nogometne zveze princ Ali bin al Hussein, predsednik azijske nogometne zveze 49-letni bahrajnski šejk Salman bin Ebrahim al Khalifa, nekdanji funkcionar Fife 57-letni Francoz Jerome Chamgagne, 45-letni generalni sekretar Uefe Švicar Gianni Infantino in Južnoafričan Tokyo Sexwale, borec proti apartheidu, nekoč zaprt skupaj z Nelsonom Mandelo, sicer pa nekdanji minister v vladi južnoafriškega predsednika Jacoba Zume.

Kandidaturo je vložil tudi 60-letni Francoz Platini, tik preden mu je Fifa oziroma njena etična komisija zaradi morebitnega konflikta interesov za 90 dni prepovedala kakršnokoli udejstvovanje v športu oziroma nogometu. Njegovo kandidaturo bodo potrdili, če ne bodo podaljšali njegovega suspenza.

Sepp Blatter in Michel Platini
Sepp Blatter in Michel Platini FOTO: Reuters

Platiniju očitajo, da je leta 2011 sprejel milijonsko nelegalno plačilo v višini dveh milijonov dolarjev od predsednika Fife Blatterja. Preiskava spornega nakazila še poteka. Hkrati so začasno za isto obdobje suspendirali tudi Blatterja. Oba sta se na izrečeni ukrep pritožila, saj je po njunem mnenju neupravičen, kajti šlo naj bi za povsem legalno plačilo na podlagi gentelmanskega dogovora med obema, za delo opravljeno leta 2002, ko je bil Blatterjev svetovalec.

Platini je sicer najresnejši kandidat za Blatterjeva naslednika na pomembnem položaju, prav uspešnost njegove kandidature in dejstvo, ali bo lahko kandidiral ali ne, bo bistveno oblikovalo potek volitev. Infantino je tako že napovedal, da bo v primeru kandidature svojega nadrejenega Platinija umaknil svojo.

Fifina volilna komisija je kot neustrezno zavrnila kandidaturo Afričana Muse Bilityja, predsednika liberijskega nogometne zveze, saj ni prestal preizkusa integritete. Fifa natančnega razloga za zavrnitev ni navedla, odločitev pa lahko izpodbija pred športnim razsodiščem Cas v Lozani.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.